Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zdražování v Česku a Schillerová pod palbou: Můžete za to i vy, útočil Stanjura

Autor: simao - 
26. září 2021
11:45

Alena Schillerová (za ANO) a Zbyněk Stanjura (ODS) se v neděli střetli v Partii na CNN Prima News mj. nad tématem zdražování. Schillerová hájila vládní kroky, Stanjura míní, že se vláda pod problémy s inflací podepsala, byť žádná vláda nemá v rukách takové nástroje, aby to zcela sama zvládla. Jenže ta Babišova špatně hospodaří a způsobila rekordní schodky, poznamenal Stanjura.

„Naše inflace je jedna z nejnižších okolních států. Je to celosvětový trend, nejen dokonce celoevropský,“ bránila se v Partii hned od počátku vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO), která poukázala na to, že vrostly úspory a že peníze, které lidem vláda dala, si občané často spíš šetřili a nespotřebovali.

Odmítala přitom, že pod současnou vlnu zdražování by se vláda nějak podepsala, čímž „přitápěla pod kotel“. „S nadsázkou jsem uvedla, že za to může Andrej Babiš a Alena Schillerová, což tvrdí naše opozice. Víte, přitápí pod kotel… Já si myslím, že jsme tady vytvořili podmínky a dali lidem dostatek peněz, aby to zvládli,“ uvedla Schillerová. A zopakovala, že „inflace je importovaná, dovezená, je daná celosvětovými trendy“.

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura nezpochybňoval, že za inflaci mohou i celosvětové problémy. Vláda však zhoršení situace dle něj svými kroky napomáhá. „Současně inflace vzniká i na straně poptávky, když je příliš mnoho peněz v ekonomice. A tady je problém české vlády, tady je problém špatného hospodaření,“ míní.

Pod zhoršení situace se zdražováním se vláda podepsala tím, že „k tomu, co je k nám přivezeno, vláda dělá tak obrovské schodky“. „Mimochodem, za tři roky 1,2 bilionu korun,“ poznamenal opoziční kritik.

Schillerová však Stanjurovy výtky odmítala. „Ten, kdo to říká, tak v podstatě říká: Neměli jste lidem dát tolik peněz, měli jste tady způsobit trojnásobnou nezaměstnanost. A ta by vytvořila tlak na ceny, že by byly nižší. No to je přece nepřijatelná politika,“ bouřila se vicepremiérka.

Upozorňovala na těžkou krizi, do které se Česko kvůli covidu dostalo. Schillerová však věří, že zdražování bude mít přechodný charakter. Odmítala opakovaně, že vláda podpořila inflaci svým rozhazováním a utrácením.

„Jestliže nám vzrostla nemocnost, jestliže nám vzrostl tlak na sociální dávky, tak jsme je prostě museli posílit (…). Nejde jen o to, že jsme dávali peníze na přímou pomoc (s covidem - pozn. red.) nebo na daňové úlevy, ale my jsme pomáhali ekonomice jako celku,“ podotýkala Schillerová.

Stanjura: Je tu problém. A může za to bohužel i vláda

„Já jsem poslouchala rok a půl, že dáváme málo, rok a půl jsem poslouchala až hysterické výlevy opozice: Ale to je málo, ještě dejte třikrát tolik… abych teď poslouchala, že jsme rozdali moc peněz? Víte, to je taková trochu zvláštní rétorika,“ dodala ke kritice Stanjury a podotkla: „My jsme naopak chtěli podpořit spotřebu,“ ujišťovala. Zmínila však, že kvůli pandemii byla uzavřená ekonomika a třeba až teď všichni začali stavět. Podepsalo se to i na raketově rostoucích cenách stavebnin. Zdražuje však takřka vše kolem nás včetně nákupů v obchodech či posezení v restauraci, ale i energií.

„Ti, kteří spořili a spoří, tak se jim ztrácí hodnota těch úspor. Jestli měl někdo stovku a nechal ji v bance, tak dneska má hodnotu 96 korun. To je velký problém. Nejvyšší inflace od roku 2008. Ona pak ale hned spadla v roce 2009. Já si myslím, že pro příští rok tak optimističtí nemůžeme být vzhledem k tomu, jak se vyvíjí letošní rozpočet a jaký je návrh rozpočtu pro příští rok. Bohužel je tady i podíl vlády,“ stál si však za svým Stanjura.

Tupé škrty, vyčítala vicepremiérka

Schillerová naopak koalici Spolu vytkla, že opět „ordinuje tupé škrty“, stejně jako při krizi právě z let 2007 až 2009. „Inflace bude přechodná. Podle našich expertů - myslím ministerstva financí - začne zhruba v polovině příštího roku klesat a někdy na konci příštího roku nebo začátkem dalšího se vrátíme na ta čísla, na která jsme byli zvyklí před covidem,“ tvrdí.

„On v podstatě říká: Dali jste lidem moc peněz, měli jste jim dát méně,“ opřela se Schillerová do Stanjury. „Nic takového jsem neřekl. Ne,“ odmítal slova ministryně financí Stanjura a kroutil hlavou. Upozornil na to, že podle NKÚ 150 miliard loňského dluhu nesouviselo s covidem. A také na to, že před pandemií byl plánovaný roční schodek 40 miliard, i na příští rok je však plánovaný schodek rozpočtu 400 miliard, ačkoliv už dle předpokladů nebudou covidové výdaje a nedá se říct, že by se 10krát zvýšila kvalita veřejné služby.

Schillerová vs. ČNB

Schillerová přitom během uplynulého týdne zkritizovala politiku ČNB, která se přiklání k dalšímu navýšení základních úrokových sazeb. Dle svých slov přestala být hodnou holkou a poprvé se vyjádřila k politice ČNB, jež má krocení inflace na starost.

Vicepremiérka odmítá, že by se snažila ČNB ovlivnit. „Využila jsem svého práva jako ministryně financí poprvé za celou dobu svého vládního angažmá a navštívila jsem jednání Bankovní rady ČNB. To je moje právo, stejně jako je moje právo vystoupit na tomto jednání. To není žádné ovlivňování, to je zákonné právo. A o tom, že ČNB je nezávislá, o tom není pochyb. Já jsem také celé skoro čtyři roky to velmi ctila,“ uvedla Schillerová.

Centrální banky mají na cenovou stabilitu vliv a mají ji v péči, nikoli vláda, poznamenala vicepremiérka, která je proti dalšímu zvyšování úrokových sazeb. Považuje je za nešťastné. „Já jsem varovala před tím, že my zdražíme úvěry malým a středním firmám, ty velké mě nezajímají,“ tvrdila na Primě Schillerová.

„Hájila zájmy vlády proti zájmu občanů. Protože není v zájmu občanů, aby se všechno zdražovalo, aby byla vyšší inflace. Je to přesně proti zájmům občanů,“ míní však Stanjura.

Zdražování bylo i jedním z témat čtvrteční předvolební debaty Blesku. Ve studiu se střetli mj. Jaroslav Faltýnek (ANO) a za koalici Spolu Marian Jurečka (KDU-ČSL):

Video  Zdražování v Česku a vyšší ceny energií: Co na to politici?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luder ( 27. září 2021 11:32 )

Pan Babiš nic takového nechystá a radši peníze lidem přidá!

luder ( 27. září 2021 11:32 )

Jestli jste to vy mladí ještě neviděli – neslyšeli
tak Piráti a Stan + Fialova trojkoalice chtějí a určitě to budou chtít také uzákonit, abyste šetřili peníze pro vaše babičky – dědečky - prarodiče a starali se o ně! Včera to Fiala opět v TV potvrdil.

luder ( 27. září 2021 00:59 )

Zvolit Fialovu slátaninu včetně Pirátů a spol.,
může vážně ohrozit Benešovy dekrety a mnozí z vás až se Němci budou hlásit s jejich mapami po odsunu o pozemky, domy-majetky, co jim kdysi patřilo, tak přijdete úplně o veškerý majetek a půjdete o žebrácké holi!-- Fialy z ODS kamarád je Bernd Posselt, často se navštěvují..! Mluvčí sudetských Němců Bernd Posselt je velkým odpůrcem Benešových dekretů. Podle Posselta patří Benešovy dekrety na „smetiště dějin“...

hejhej ( 26. září 2021 22:15 )

sarina:

hejhej ( 26. září 2021 22:14 )

sarina:
Také by se ušetřilo, kdyby se zrušil a drahý a zbytečný senát, snížil počet poslanců PS, snížil jim plat nebo náhrady a aby poslanci platili daně. Takový poslanec M. Benda ještě neodvedl ani korunu na daních a bude pobírat nehorázně vysoký důchod.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa