Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Benešová má jméno za Zemana. Pospíšil jí vyčetl „nezkušené právníky“, kteří tvoří opatření

Autor: sova, ČTK - 
20. června 2021
12:52

17 protikoronavirových nařízení ze zhruba čtyř stovek dosud prohlásily české soudy za neoprávněné. Podle europoslance a bývalého šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila jde o katastrofální číslo. Uvedl to během debaty s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO) v diskuzním pořadu Partie Terezie Tománkové televize CNN Prima News. Zatímco Benešová obhajovala právní formu opatření zejména s ohledem na podmínky, v jakých vznikala, Pospíšil mimo jiné vyčítal vládě, že si k tomuto účelu nenajala špičkové právníky orientující se v problematice.

„Já jsem také vedl Legislativní radu vlády a vím, že když byly nějaké složité právní úkoly, tak se narychlo svolala odborná komise třeba jen určitého právního oboru a dala stanovisko,“ uvedl exministr spravedlnosti Pospíšil.

„Anebo si zkrátka stát má najmout, když nemá právníky. Já nevím, jestli ty informace máte, ale v tuto chvíli požadavky obětí těchto nekvalitních nezákonných vládních opatření činí 12 miliard korun. Kdyby se jen část z toho vysoudila, tak my všichni budeme platit za špatnou práci úředníků a právníků na ministerstvu zdravotnictví,“ připomněl Pospíšil.

Nestandardní situace podle Benešové

Lidé, které opatření, jež soudy zpětně označily za nezákonná, připravila o výdělek nebo jim způsobila finanční problémy a nejistotu, požadují od státu peněžní kompenzaci.

„Pan (exministr zdravotnictví) Arenberger přiznával, že dělá nezákonnou činnost. To je naprosto nepřijatelné pro vnímání státu. Já vím, že to není vaše zodpovědnost, ale fakt nechápu, proč premiér neřekl: Chceme, aby se do toho zapojila Legislativní rada vlády a abychom měli více odborných stanovisek a zabránili takovéto škodě, která tady může vzniknout,“ dodal Pospíšil.

Benešová oponovala, že většina soudních rozsudků se zakládá na „nedostatečném zdůvodnění“ opatření.

„To je zase takový kaučukový pojem. Některý soudce chce podrobné zdůvodnění, ale znovu opakuju: To byla nestandardní situace,“ řekla a později zopakovala, že vláda jednala v emocionálním vypětí.

„Všichni se hlavně snažili zabránit tomu, aby tady došlo k nějakým úmrtím a obrovské vlně té epidemie,“ dodala Benešová.

Benešová má jméno na NSZ i náhradníky

Ministryně také uvedla, že navrhne vládě nového nejvyššího státního zástupce do konce června. Nástupce dosavadního šéfa Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Pavla Zemana bude podle ní kabinet schvalovat pravděpodobně na jednání přespříští týden, bude jím jeden ze současných žalobců.

Podle Pospíšila by nového nejvyššího státního zástupce měl vybírat až ministr spravedlnosti z vlády vzešlé po podzimních sněmovních volbách.

„Určitá jména mám připravená, mám i náhradníky,“ uvedla Benešová. Kabinetu přinese k projednání jedno jméno, další bude mít v záloze. Na pondělním jednání vlády ještě návrh předložit nestihne, potřebuje ještě například souhlas navrhovaných či informace o jejich bezpečnostních prověrkách. Podle ministryně má být nový šéf NSZ respektovanou osobností, která prošla veškerými stupni soustavy státních zastupitelství.

„Bude to někdo známý. Nebudu tahat žádné králíky z klobouku,“ prohlásila Benešová. Jednala s oběma vrchními státními zástupci Lenkou Bradáčovou i Ivem Ištvánem, s některými krajskými žalobci i s lidmi z NSZ. V užším výběru je podle ní například Zemanův první náměstek Igor Stříž.

Podle Pospíšila by ministryně v současné době navrhovat nového šéfa NSZ neměla. Schvalovat ho bude totiž vláda v čele s Andrejem Babišem (ANO), který je trestně stíhán. Proces volby proto budou zákonitě provázet spekulace. Zemanova nástupce by měl schvalovat až příští kabinet, do té doby by měl státní zastupitelství vést první náměstek.

Dosavadní šéf NSZ Zeman oznámil rezignaci na funkci v polovině května, skončí k 30. červnu. Mezi důvody svého rozhodnutí uvedl i tlaky ze strany Benešové.

Video  Tisková konference nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana k rezignaci na funkci  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

zamlzena ( 25. června 2021 09:57 )

Lidi ho dlouho měli za pana Spravedlivého. Asi byl z toho v rozpacích, když se na něho mnozí obraceli, až pak jednou informoval, že je pravičákem.

zamlzena ( 25. června 2021 09:54 )

Možná, že zkušený právník je v této době spíše mínus. Možná se totiž naučil i to co nemusel....

hejhej ( 24. června 2021 15:10 )

Nezkušený právník je především politický turista Pospíšil, který v EU parlamentu hlasuje proti našemu lidu, ale zavrtává se EU do řiti.

LuCo ( 22. června 2021 16:06 )

Jo!Až bude chtít Benešová poradit,tak se určitě obrátí na Pospíšila Ten sežral Šalomounovo lejno! To se pak přednášelo na plzeňských právech.

esprit ( 21. června 2021 14:28 )

Nedělejte z toho estrádu, debata byla na solidní úrovni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa