Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velvyslanec Baloun získal za evakuaci z Afghánistánu vyznamenání. Babiš řešil Rusko

Aktualizováno -
23. srpna 2021
11:38
Autor: ČTK, Mii - 
23. srpna 2021
10:28

Český velvyslanec v Afghánistánu Jiří Baloun dnes převzal za svou práci při evakuaci z afghánského Kábulu nejvyšší vyznamenání ministerstva zahraničí. Na poradě českých velvyslanců v Černínském paláci mu jej předal šéf české diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD). Během akce vystoupil i premiér Andrej Babiš (ANO), řekl, že klíčovými partnery Česka jsou podle něj mimo jiné Německo, USA, Izrael či Británie. Stál by o zlepšení vztahů s Ruskem, ale nevidí zájem druhé strany.

Ministr Kulhánek se v projevu vyjádřil k nejdůležitějším oblastem, které českou diplomacii zaměstnávají. Komentoval vývoj ve vztazích s Moskvou po vyhoštění ruských diplomatů kvůli zapojení jeho agentů do výbuchů ve Vrběticích. Kulhánek postup českých úřadů ocenil. „Zachovali jsme si čest státu, který ctí mezinárodní právo a zároveň nepostupuje hystericky,“ řekl.

Záležitost podle něj nekončí, protože úkolem diplomatů je udržovat komunikaci i ve složitých dobách. I když návrat k normálním vztahům bude velmi dlouhý, nepovažuje za rozumné „výkřiky o úplné demontáži česko-ruských vztahů“. Za správnou označil ministr snahu udržet obchodní nebo kulturní vztahy s Ruskem. Řekl, že nyní se dělá audit česko-ruských vztahů a příští týden ministerstvo organizuje uzavřený kulatý stůl se zástupci parlamentních stran.

Evropská unie podle něj během koronavirové krize prokázala i přes některé problémy, že je životně důležitá pro zajištění české bezpečnosti a prosperity. Řekl, že poučením z krize pro EU má být větší zaměření na praktické kroky pomáhající členským státům. Při českém předsednictví EU příští rok podle ministra musí Česko dostát očekáváním unijních partnerů, utužit vazby na podobně smýšlející členské státy a v maximální možné míře promítnout své vlastní priority do dalšího směřování EU. „Priority na úrovni ministerstva zahraničí pak lze zobecnit do třech pojmů: chceme Evropu silnou, odolnou a udržitelnou,“ řekl.

Žádná líbivá gesta

Babiš ve svém projevu zdůraznil důležitost ekonomické diplomacie. Diplomaty vybídl, aby hledali oblasti, kde lze hospodářskou spolupráci zlepšovat. „Prosazování ekonomických zájmů našich firem a lidskoprávní politika se nevylučují. Obrana lidských práv je jedním z tradičních pilířů české zahraniční politiky,“ uvedl.

Česko podle něj v posledních letech ukázalo, že není lhostejné vůči násilí a represím ve světě. „Tak to i do budoucna zůstane. Nutné je něco opravdu konkrétního v tomto směru činit, a ne z toho dělat domácí politické exhibice. Budeme nabízet konkrétní pomoc, nikoli líbivá gesta,“ shrnul premiér.

Za pilíř zahraniční politiky považuje Babiš vztahy se sousedy. „Jsou dnes nejlepší v naší historii,“ řekl. V oblasti bilaterálních vztahů zmínil Babiš jako klíčové partnery také Německo, USA, Izrael, Velkou Británii či Francii. V případě Německa považuje za důležitý rozvoj dopravního spojení, v případě USA apeloval na uzavření obchodní smlouvy mezi EU a Spojenými státy. Plánuje také posílit české diplomatické zastoupení v Jeruzalémě.

Podpora pro rozšíření EU

Naopak velmi těžké období zažívají česko-ruské vztahy, podotkl Babiš. „Nikoli však naší vinou. My rozhodně nemáme zájem krizi dále prohlubovat, ale k dialogu jsou potřeba dva a já z ruské strany zájem o dialog nevidím,“ uvedl. O dialogu podle něj navíc nemůže být řeč, dokud bude Česko zařazeno na ruském seznamu „nikoli přátelských“ zemí.

ČR má zájem i o rozvoj vztahů s Čínou. „Na základě vzájemného respektu, reciprocity, výhodnosti a úctě ke svrchovanosti druhé strany,“ řekl. Premiér také podpořil rozšíření EU, které by mělo být příští rok jednou z priorit českého předsednictví. „Neschopnost EU dohodnout se na zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makedonií a Albánií považuji za obrovskou chybu,“ řekl Babiš.

sidneyfoster ( 23. srpna 2021 16:18 )

Jestlipak pilotovi aspoň zatleskali, jak je dnes obvyklé. A jak známe z dějin bude pilot potrestán.

Zdenek ( 23. srpna 2021 14:41 )

Velvyslanec Baloun získal za evakuaci z Afghánistánu vyznamenání.

ZA CO ??? tto nadd patri k jeho Z A K L A D N I pracovni naplni prace !!??!! -
16.8. - V Praze přistál první - 1 - letoun s evakuovanými z Kábulu. Na palubě bylo 46 Čechů a jejich spolupracovníků
Na pražském letišti ve Kbelích přistálo v pondělí ráno vojenské letadlo se 46 Čechy a místními spolupracovníky s rodinami, které z afghánského Kábulu odstartovalo krátce po 23.00 SELČ.....

17.8. - Druhá - 2 - evakuace z Kábulu přivezla do Prahy velvyslance i spolupracovníky

Český evakuační speciál z Afghánistánu v úterý večer v pořádku přistál na vojenském letišti v Praze ve Kbelích. Na palubě je 87 lidí, mezi nimi velvyslanec Jiří Baloun a čeští vojáci, afghánští spolupracovníci a dva Poláci.

18.8. - Třetí evakuační speciál přistál v Praze, do Česka přivezl z Kábulu 62 lidí - afghánští tlumočníci s dětmi, držitelé trvalého pobytu v České republice nebo čtyři Afghánci, o jejichž přepravu požádalo Slovensko.

???!!!???

fotrpjotr ( 23. srpna 2021 11:44 )

To se to evakuuje,když to daňoví poplatníci platí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa