Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vláda otočila: Testy na covid budou plošně zdarma i v září! A pro všechny

Aktualizováno -
23. srpna 2021
15:42
Autor: ČTK, Mii - 
23. srpna 2021
07:43

Preventivní testy na covid-19 budou od září dále zdarma pro všechny, rozhodla podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) vláda. Původně měly být zpoplatněny pro lidi nad 18 let. Podle Vojtěcha je bylo nutné přijmout rozhodnutí kvůli zhoršující se situaci v Evropě. V Německu už ohlásili počátek čtvrté vlny koronaviru.

„Celá západní Evropa má zhoršující se trend. Asi před měsícem se situace začala zhoršovat ve Španělsku a nyní podle dat ECDC už je v zásadě zhoršená i u našich západních sousedů v Německu, v Rakousku a v pátek institut Roberta Kocha vyhlásil čtvrtou vlnu v Německu,“ zdůvodnil ministr Vojtěch na tiskové konferenci  nové rozhodnutí vlády, ponechat covidové testy i během září stále zdrarma. 

Situaci prý konzultoval také s předními odporníky jako jsou napříkald Rastislav Maďar, nebo Roman Chlíbek z vakcinologické společnosti, nebo Mariánem Hajduchem. 

„V tuto chvíli tedy zatím odložíme zrušení úhrady testů na nemoc covid 19, tak jak bylo původně plánováno od prvního září. Vrátíme se k tomu podle vývoje té situace,“ dodal Vojtěch. 

Podle ministra není dobrá situace především v Německu. Proto varoval před možným nárůstem onemočnění také v Česku.

„Dá se předpokládat, že tak jak ta vlna jde o západu, a je to naprosto zjevné na mapě Evropy, tak dříve nebo později se to zhoršení situace projeví i u nás.Proto zatím potřebujeme udržet ty testovací kapacity tak jak jsou nastaveny,“ doplnil.

„Proto vláda v tuto chvíli zrušila ten zájměr nehradit testy z veřejného zdravotního pojištění,“ dodal Vojtěch. Podkle ministra by tak totiž za pár týdnů mohl chybě kompletní obrázek společnosti, protože by mohlo hrozit, že lidé nebudou na placené testy chodit. 

„Vzhledem k vývoji na západ od našich hranic a k postupu té pandemie Evropou se obáváme, že by to mohlo mít efekt, že se testová kapacita sníží a nemuseli bychom tu případnou další vlnu covidu zachytit včas,“ přidal ministr další důvod pro změnut vládního rozhodnutí. 

Nyní mají z veřejného zdravotního pojištění lidé hrazeny měsíčně dva testy na covid-19 metodou PCR a čtyři antigenní testy. Minulý týden vláda rozhodla, že preventivní testy na covid-19 budou mít ze zdravotního pojištění hrazeny od září i nadále jen děti a mladí do 18 let. Původně vláda mluvila o tom, že by si testy měli od září platit všichni nad 12 let, pro něž je dostupné očkování. Bezplatné mělo být podle opatření z minulého týdne testování také pro lidi, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat, a pro lidi, kteří s očkováním začali, ale ještě jej nemají dokončené. Pro ostatní měly být testy, které jsou potřeba například pro návštěvy kulturních či sportovních akcí, zpoplatněny. Část odpůrců očkování to má za diskriminační.

Proti rozhodnutí zrušit hrazení preventivních testů se už dříve vyslovili zástupci kultury, cestovního ruchu či provozovatelé bazénů.

Změny u silničářů i peníze na předsednictví

Dočasné zrušení 21procentní daně u respirátorů vláda zavedla na začátku února a původně mělo platit dva měsíce. Minulý týden ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) oznámila, že dnes navrhne opatření prodloužit o další dva měsíce do konce října. Respirátory jsou kvůli epidemii covidu-19 povinné například v hromadné dopravě a vnitřních prostorách.

České předsednictví v EU v druhé polovině roku 2022 má zatím rozpočet 1,24 miliardy korun. Podle zprávy o naplňování úkolů spojených s předsednictvím však v některých položkách nebude dostatečný. Kabinet by ho proto mohl zvýšit o 200 milionů korun. Materiál hovoří také o dodatečném navýšení personálních kapacit o zhruba 30 míst ve státní službě a na stálém zastoupení v Bruselu.

Kabinet by měl projednat také dar Litvě 13,5 milionu korun na pomoc se zvládáním vlny ilegální migrace, která do země proudí z Běloruska. Zabývat se bude i mimořádnými dotacemi na provoz pro klokánky a podobné dětské azylové domy, které by měly činit až 62 milionů korun. Ministři budou jednat i o zprávách o situaci v migraci, zemědělství či lidských právech.

Kabinet se sejde na řádné schůzi po téměř měsíci, při vládních prázdninách ale absolvoval čtyři mimořádná jednání. Ministři zasedli kvůli rozhodnutí, že očkovaní státní zaměstnanci budou mít nárok na dva dny placeného volna, pověření Michala Koudelky vedením Bezpečnostní informační služby do jmenování nového ředitele, ale i úpravám koronavirových mimořádných opatření.

Video  Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) o respirátorech bez DPH  - Markéta Mikešová
Video se připravuje ...

Zdenek ( 24. srpna 2021 10:34 )

nehledejte vte OTOCCE nic jineo , nez soudruh si neuvedomil ze jou V O L B Y - za par dnu jou volby A TO E NEHODI NASR... NESTVAT VOLICE - podinu-DOLNICH 10 milionu obcanu v CR ...
Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2021 jsou volby, které mají proběhnout ve dnech 8. a 9. října 2021 !!!!

Preventivní testy na covid-19 budou od září dále zdarma pro všechny, rozhodla podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) vláda. Původně měly být zpoplatněny pro lidi nad 18 let.. oudruzi na ministerstvu si to neuvedomili ---

jooooo , az pujdete k volbam TAK si vzpomente i na tento dali potoj, kdy Vam chteli zpoplatnit - takze Vam zae vytahnout prachy z penezenek , ale natala "OTOCCKA" a zae jako v zari to budete TO MIT Z A D A R M O ale jen na ZARI 2021 ..... co bude po rijnu 2021 .. TO BUDETE ZACE NA TO CUMET JAKO TELATA NA VRATA ..... jenomze TO bude po volbach

cervena_sedma ( 24. srpna 2021 09:29 )

Proboha, toto se ví a tvrdí od začátku. Kde to žijete? Jen máte větší pravděpodobnost, že budete mít lehký průběh. Je to jak u spousty dalších nemocí, na které se očkuje. Chce se jen zmírnit velký přetlak na nemocnice v období přetlaku než se na to společnost a jejich organismus adaptuje

jiznicechy ( 23. srpna 2021 23:05 )

On Vám sem přijde odpovědět. Chvilku počkejte a je tady.

jiznicechy ( 23. srpna 2021 23:04 )

To máte těžké, máme ve zdravotním pojištění solidaritu. Řekl bych to, co Vy - jenže kde skončí to, aby si léčbu platili ti, kteří si to způsobí svým chováním? To byste nemohl zůstat u narkomanů a alkoholiků, to jsou obézní, ti, kteří si svým chováním uhnali různé pohlavní nemoci, co rizikové sporty? Potom byste musel říct, že to jsou řidiči, kteří nedodrželi dopravní předpisy a způsobili si zranění, workoholici stresem a kdo ví kdo ještě. Solidarita je nejspíše nutná, protože to by nebralo konce. A nikde na světě Vám ze zdravotního pojištění nezaplatí všechno. A určitě nejsou v tomto státě rozpory ohledně této problématiky od lidí, jako je autorka příspěvku - ryba smrdí vždy od hlavy aneb schody odzdola nahoru nezameteš.

Jirik-ta ( 23. srpna 2021 21:26 )

bez testů by covid zmizel

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa