Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Evropská komise kývla na český plán obnovy. 180 miliard „visí“ na ochraně před střetem zájmů

Aktualizováno -
19. července 2021
11:55
Autor: ČTK, for, vei - 
19. července 2021
07:05

Evropská komise dnes schválila český národní plán obnovy, který Česku otevře cestu ke 180 miliardám korun dotací z mimořádného krizového fondu Evropské unie. Plán podle komise splňuje stanovená ekologická či digitální kritéria. České úřady však budou muset důsledně předcházet možným střetům zájmů veřejných činitelů, aby země mohla inkasovat všechny peníze. Ve střetu zájmů je přitom podle dřívějších letošních závěrů auditu komise premiér Andrej Babiš. První finance by do Prahy mohly přijít v září, pokud českou investiční strategii definitivně odsouhlasí členské státy.

Premiér Babiš se na úvod tiskovky postaral o trapas, když ji začal v respirátoru, zatímco von der Leyenová měla dýchací cesty bez ochrany. Po pár chvílích se začala ošívat, vyžádala si radu protokolu a vylovila roušku pověšenou na pultíku. Jak si ji ale začala nandavat, Babiš ji zarazil s tím, že to nebude potřeba. Korunoval to větou, kterou přeložit i tlumočník: „Neznám pravidla, pořád se mění.“ Oba politici pokračovali v tiskovce už bez respirátoru nebo roušky.

Komise dostala českou investiční strategii začátkem června a na její zhodnocení měla dva měsíce. Její experti neshledali v plánu žádná zásadní pochybení, která by Brusel přiměla lhůtu překročit a vyžadovat nápravu, jako tomu bylo v případě Maďarska. U něho má Evropská komise problém s nedostatečným bojem proti korupci u veřejných zakázek.

I v Česku má být podle Leyenové vyloučený střet zájmů, dotace by si tedy neměl reozdělovat nikdo, kdo má na nějich směřování vliv. Což premiér Babiš na tiskové konferci odmítl, že by v Cěsku taková praxe byla. 

„Od momentu, kdy jsem vstoupil do vlády a teď jsem premiér, tak nemám pocit, že bychom měli nějaký systémový problém,“ řekl Babiš. „Je tam požadavek na zajišťování a sběr informací o osobách, které stojí za subjekty, které dostávají finance. Tyto milníky musí být splněny předtím, než bude v polovině roku 2022 vyplacena první velká částka,“ doplnila šéfka komise.

„Evropská komise bude kontrolovat, že jsou finanční prostředky vynakládány moudře. Máme také nástroje na ochranu rozpočtu, protože především jde o prostředky daňových poplatníků v Evropské unii,“ dodala von der Leyenová.

Fond, na který si EU vzala na finančních trzích bezprecedentní společnou půjčku, má členským zemím pomoci oživit hospodářství zasažené koronavirovou pandemií či je lépe připravit na její případné opakování. Česko podle Bruselu splnilo zásadní požadavky, podle nichž musí země nejméně 37 procent svého podílu na fondu vyčlenit na projekty určené k ochraně klimatu, pětinu pak na digitalizaci ekonomiky. Česká vláda podle hodnocení komise s prvním kritériem spojila 42 procent prostředků z fondu, s druhým 22 procent.

„Tento plán nasměruje Česko na cestu k oživení a podpoří hospodářský růst v době, kdy se Evropa chystá na ekologickou a digitální transformaci,“ prohlásil dnes v Bruselu místopředseda EK pro ekonomiku Valdis Dombrovskis.

Plán podle komise zahrnuje investice do energie z obnovitelných zdrojů, modernizace rozvodných sítí dálkového vytápění, výměny uhelných kotlů a zlepšení energetické účinnosti budov. Obsahuje rovněž opatření na ochranu přírody a vodohospodářství, jakož i investice do udržitelné mobility.

Babiš si v pátek posteskl, že ačkoli byl s prvním návrhem plánu za von der Leyenovou mezi prvními evropskými státníky, finalizace strategie se nakonec protáhla.

„Celý život soutěžím a tak jsem chtěl být mezi prvními – protože jsem byl přijatý jako třetí z celé Evropy. Bojoval jsem hlavně za zdravotnictví,“ řekl 

Česko by kromě přímých dotací ve zmíněné výši mohlo z fondu získat i výhodně úročené půjčky. Na rozdíl od některých jiných zemí o ně však zatím nepožádalo, ačkoli Babiš před červnovým summitem tuto možnost otevřeně podpořil.

Benefity pro každého

Z Národního plánu obnovy budou podle Babiše benefitovat všichni. „Všem občanům přinese například lepší komunikaci s úřady, elektronizaci zdravotnictví, kvalitní a bezpečné cestování na železnici, podporu digitálních dovedností ve školách nebo modernizaci sociálních služeb,“ uvedl předseda vlády. Značná část peněz podle něj půjde do zdravotnictví, například na onkologickou prevenci a péči.

Podpořeni budou také podnikatelé, start-upy, kulturní a kreativní sektor, poznamenal Babiš. „Obce a města by měly přivítat investice do rychlejšího internetového připojení, brownfieldů, adaptace na klimatickou změnu, ochranu přírody, obnovu lesů po kůrovcové kalamitě,“ vyjmenoval.

Von der Leyenová uvedla, že český plán předpokládá i další kroky k ochraně klimatu, například vytváření dobíjecích stanic pro elektromobily, investice do obnovitelných zdrojů energie nebo do infrastruktury pro recyklaci odpadů.

Video  Jourová o nedostatku vakcín: Nechci vidět u Sputniku leták, že to nezvládáme  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V souvislosti s klimatem zmínila stále častější a intenzivnější extrémní výkyvy počasí, povodně Belgii, Nizozemsku, Německu, Rakousku či Švýcarsku nebo nedávné tornádo na jižní Moravě.

Šéfka unijní exekutivy zmínila, že je velmi ráda, že se Česko rozhodlo výrazně investovat do posílení systému zdravotnictví, a to jak do elektronizace, tak do onkologické péče. Babiš si vzal boj proti rakovině jako předvolební téma a i s před předsedkyní Komise zmínil výstavbu onkologického centra na Vinohradech.

Po skončení tiskové konference Leyenová i Babiš opět nasadili respirátory či roušky a odešli. 

Ievice-je-smegma ( 20. července 2021 09:01 )

Ani halíř, dotace přijde v eurech.

sarina ( 20. července 2021 06:32 )

Že to píšeš zrovna ty který neumí česky nejen číst, ale i psát je k smíchu.

JaNat ( 20. července 2021 02:51 )

Jaká ostuda, Babiš má pravdu, EU už neví roupama co by měnila. A Ursula von der Layen, co stojí vedle něho, 7 dětí a kdo je vychovává, když je od jejich narození v politice, vyprdla 7 dětí a starají se o ně prarodiče a chůvy. Sesadili ji už 2 x co by ministryni, nikde ji už nechtěli, tak ji Merkelice, její velká kamarádka, šoupla do Bruselu. Němci tam posílaj jen neschopné politiky. Ta je tak blbá, že si v době pandemie nenatáhne náhubek. Buuuuuuuuuuu.

JaNat ( 20. července 2021 02:42 )

Jo dělaj z toho dráma a přitom si Německo nahrabe nejvíc.

JaNat ( 20. července 2021 02:41 )

No a co? On tě napráskal nebo co? Tak byl u STB jako skoro každý. Kolik jich napráskal? No pověz, když jsi tak chytrý, dva, tři, deset? No tak at si to s ním vyřídí a je to. Co se pořád tím omejtáš jak dement. Havel práskal na potkání a to je ok? Proč se nechal rozvést Kalous? to by tě mělo zajímat. A ty furt jen prdíš, že byl u STB. Noo tak napráskal lidi, však kdo byl tehdy vůbec čistej? Všechno co vidím je zívist, tys to nikam nedotáhl, on ano a ty ted jen prdíš vzteky, že máš kulový.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa