Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Hamáčkova cesta do Moskvy: Vyřešení do půl roku? Vicepremiér zatím předvolaný nebyl

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
2. července 2021
05:34

Vyšetřování cesty vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy chtějí detektivové podle zákona skončit do půl roku. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) prý na případu pracuje, ministr vnitra a tehdejší pověřený ministr zahraničí ale zatím předvolaný nebyl.

„U výslechu jsem nebyl ani nemám termín,“ řekl vicepremiér Hamáček ve středu dopoledne Blesk Zprávám. Detektivové přitom chtějí mít kauzu uzavřenou do půl roku, jak stanoví pravidla. „Lhůta u tohoto trestného činu je šest měsíců. Myslím, že do tohoto data bychom se měli vejít, a byl bych rád, pokud by se to stihlo i dřív,“ řekl Radiožurnálu šéf CNOZ Jiří Mazánek.

Trestní stíhání ale centrála zatím proti nikomu podle Mazánka nezahájila. Útvar pouze prověřuje skutečnosti, které měly zaznít na schůzce 15. dubna, kterou na vnitro svolal ministr Hamáček a které se účastnili šéfové tajných služeb, kromě BIS policejní prezident Jan Švějdar, Hamáčkův tehdejší náměstek a dnes ministr zahraničí Jakub Kulhánek a později i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který ke konci června skončil ve funkci. Na vnitro z Moskvy dorazil také český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka.

Video  Hamáček zuří: Kvůli údajnému handlu s Rusy žádá sérii omluv a 10 milionů korun  - ČTK
Video se připravuje ...

Hamáček měl podle webu Seznam Zprávy na schůzce nastínit plán, že odletí do Moskvy, kde vymění informace o zapojení ruských agentů GRU do výbuchů ve Vrběticích v roce 2014 za milion dávek vakcín proti covidu-19 Sputnik V.

Mazánek jako ředitel útvaru žádá o zproštění mlčenlivosti v případě ústavních činitelů, kteří mají k případu co říct. „Řada z nich už byla zproštěna,“ dodal.

Vedle Hamáčka si policie podle zjištění Blesk Zpráv nepředvolala zatím ani ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD). „Ne,“ reagoval pro Blesk Zprávy.

V jaké fázi je vyšetřování a s kým už členové protimafiánského útvaru mluvili, zatím není jasné. „Nemůžeme průběh šetření komentovat. Nemám informaci, kdo již byl, nebo nebyl vyslechnut,“ reagovala pro Blesk Zprávy mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

Hamáček popírá, že by cestu za tímto účelem do Moskvy plánoval, a na server Seznam Zprávy podal žalobu. NCOZ koncem května požádala Sněmovnu, aby jí poskytla záznamy z jednání stálé sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství, které se týkalo kauzy Vrbětice. Komise zasedala 6. května a na programu měla informace ředitele VZ Jana Berouna k plánované cestě Hamáčka do Ruska.

Video  Hamáček o kauze Vrbětice: Vyhoštění 20 lidí českou ambasádu v Rusku paralyzuje  - ČTK
Video se připravuje ...

luder ( 5. července 2021 09:45 )

Další integrace zemí EU je již navržena!
Polská TV stanice TVP INFO informovala polské občany o tom, co EU, USA a NATO "upekly". Samozřejmě, hlásná trouba protektorátního režimu v Praze, ČT24, nám, občanům České republiky, "zapomněla" tuto informaci přinést. Na setkání Visegrádské skupiny v Praze předložil Frank-Walter Steinmeier (spolkový prezident Německa) devítistránkový dokument vzniku Evropského superstátu. Členské státy se vzdají: 1) vlastní armády, vlastních tajných služeb, vlastního zákonodárství, vlastního daňového systému, vlastní měny 2) kontroly nad státní hranicí včetně systému a procedury vpouštění a relokace migrantů. 3) Vytvoří společný vízový systém, společnou zahraniční politiku transformace. NATO v preambuli textu vlády Francie a Německa oznamuje: "Naše státy sdílejí společné předurčení a společný žebříček hodnot, které dávají předpoklad ještě hlubšímu sjednocení našeho obyvatelstva. Budeme tedy usilovat o politickou unii v Evropě a zveme další Evropany k připojení k projektu." * Vznikne společná armáda „European Security Compact” na principu „ohrožení jednoho státu/ohrožení všech států. * Rozvědka a kontrarozvědka bude podřízena jednomu centru. * Bude zvětšena pravomoc „Evropského veřejného žalobce“ a vznikne jednotný trestní zákon. * Národní státy nebudou mít právo rozhodovat o migraci a nebudou mít vlastní azylovou politiku. * Rozmístění migrantů bude povinné a bude respektovat rovnoměrné rozdělování uprchlíků a národní státy to nebudou moci měnit!

Ievice-je-smegma ( 4. července 2021 21:25 )

Právě proto Putinův poskok Zeman nechce, aby byl Koudela generál.

Ievice-je-smegma ( 4. července 2021 19:24 )

Viník nebyl vypátrán, ale vytvořen.

LuCo ( 3. července 2021 09:16 )

Opět!!! Špatný vyšetřovatel. Za cca 7 let se vše ukáže viz VRBICE! Ale důvodné podezření už tu je! Kdyby byl Koudelka generál, už sem veze Putin na dvoukoláku peníze za napáchanou újmu!!!

arid ( 2. července 2021 17:34 )

Už od tam píše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa