Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Miliardy sem, miliardy tam. V dámské debatě u Moravce to vřelo, Schillerová dostala příručku

Autor: vei, ČTK - 
17. ledna 2021
17:30

Byla to zajímavá podívaná. Václav Moravec si do svých Otázek pozval tři ženy. Více než hodinu diskutovaly o rozpočtu ČR a také se dost často dostávaly do střetů. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) hájila vládní politiku i výdaje na opatření a vysoký schodek rozpočtu před předsedkyní rozpočtové rady Evou Zamrazilovou i členkou iniciativy KoroNERV-20 Helenou Horskou, ta nedávno od Schillerové odešla.

Tvrdí, že všechny rozumí ekonomice. Každá na ni ale má jiný pohled. Shodu ale našly ve studiu u Václava Moravce například nad pravděpodobnou výší schodku letošního státního rozpočtu.

Podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové vzroste minimálně na 400 miliard korun ze schválených 320 miliard Kč. Ekonomka a členka iniciativy KoroNERV-20 Helena Horská s tím souhlasila, ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) to nevyloučila. Nová výše rozpočtového schodku s ohledem na dopady daňového balíčku bude podle ní stanovena koncem února či počátkem března.

„Nevím, řeknu to na přelomu února a března. Nemohu to vyloučit,“ uvedla Schillerová k možnosti, že se schodek vyšplhá nad 400 miliard korun. Podle ministryně financí ale nelze do rozpočtu pouze prostě započítat dopady daňového balíčku. Podle prosincového odhadu ministerstva financí by měl balíček snížit příjmy veřejných rozpočtů o 98,7 miliardy korun, z toho příjmy státního rozpočtu o 87,5 miliardy korun. Ministryně dnes však mluvila o dopadu 65 miliard korun na státní rozpočet.

Daňový balíček nahradil superhrubou mzdu zdaněním příjmů fyzických osob sazbami 15 a 23 procent. Zvýšil roční daňovou slevu na poplatníka o 3000 korun a snížil sazbu spotřební daně z nafty o korunu na litr. Rozpočet počítá s příjmy 1488,3 miliardy a výdaji 1808,3 miliardy korun. Založen je na předpokladu růstu ekonomiky o 3,9 procenta, což je podle opozice nereálné.

Ministryně dnes uvedla, že česká ekonomika by se navzdory pokračující epidemii koronaviru mohla letos vrátit k mírnému růstu po očekávaném šestiprocentním propadu v loňském roce.

Video  Schillerová o schodku 367 miliard za rok 2020: Umím s tím žít, koronavirus zamíchal kartami všem  - Twitter - A. Schillerová
Video se připravuje ...

O státním rozpočtu přitom diskutovala v sobotu za účasti premiéra Andreje Babiše v Lánech i s prezidentem Milošem Zemanem. Novelu státního rozpočtu s vyšším schodkem chce předložit do Sněmovny na přelomu února a března. 

Miliardy sem, miliardy tam

Zamrazilová varovala před hrozícím zdvojnásobením státního dluhu až na tři biliony korun během následujících tří let. Česko by pak muselo splácet místo 40 miliard korun ročně 60 až 80 miliard namísto toho, aby peníze vynaložilo účelněji. Všechny politické strany by podle Zamrazilové měly před sněmovními volbami představit své plány, jak chtějí veřejné finance zkonsolidovat a zabránit jejich rozvratu.

Horská se pozastavila nad nárůstem výdajů státu, a to jak mandatorních, tak provozních. Schillerová se proti tomu ohradila. „Nesouhlasím s tím, že by mandatorní výdaje dramaticky rostly,“ uvedla. Podle ministryně vzrostly celkové výdaje, „protože jsme napumpovali peníze do ekonomiky“. Rozpočty podle Schillerové vláda připravila velmi dobře. „Vytvořili jsme si polštář na to, abychom si dnes mohli půjčit,“ dodala Schillerová.

Na závěr dostala Schillerová od Horské ekomonickou příručku napsanou v angličtině.

Když kamery zhasly, dámy v dohadech neskončily. Napětí by se přitom dalo krájet už během vysílání, kdy padaly věty typu: „Nechte mě domluvit, já vám také neskákala do řeči,“ nebo „Opět nemáte pravdu.“ I tak na sebe všechny tři diskutující několikrát před diváky reagovaly.

Video  „Vláda nám do jedné kapsy dává, z druhé o to víc vezme.“ Horská o daních i salámové metodě podpory  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vysvětlování si vlastních argumentů po skončení v televizi navíc dámy přesunuly na internet.

„Šok, nejistota, nedůvěra nás připravila o min. 350 mld Kč, v tržbách x-násobně více. Vyplacená pomoc státu přifouklá výdaji s covidem nesouvisejícími 283 mld,“ reagovala například Horská na svém twitteru. Když komentovala starší status ministryně Schillerové. 

V dalších tweetech se pak snažila Horská vyvracet, podle ní, různé mýty, které použila Schillerová v televizi. 

„Věřte, neměla jsem daleko od toho vybouchnout jako atomovka. Naštěstí chladící sytém fungoval  Děkuji za podporu!,“ napsala Horská ještě před tím. 

Podporu ji přitom vyjádřila například „jaderná baba“, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová

„Gratulace k nervům jak špagáty,“ napsala na svůj twitterový účet. Jeden z uživatelů se jí poté ptal, za jakou politickou stanu teď kope. Drábová se totiž hlásila v minulosti například za hnutí STAN. V prezidentské volbě v roce 2018 pomáhala Michalu Horáčkovi později se přidala k Jiřímu Drahošovi

Alena Schillerová žádné argumenty už nepřidávala. Situaci jen odlehčila odkazem na tweet, kde ji vždy v jiném oblečení spojuje autor s vybraným ptákem. Což vicepremiérku prý pobavilo a za nápad dala palec nahoru.

Helena Horská rezignovala před Vánocemi na členství ve Výboru pro rozpočtové prognózy při ministerstvu financí. Rozhodla se tak prý na protest proti tomu, jak ministerstvo financí tvořilo rozpočet a daňový balíček. Premiér Andrej Babiš to později komentoval slovy, že čeká, za koho bude Horská kandidovat. 

salto ( 18. ledna 2021 11:38 )

Kant: Teda, tys mě utřel jako zpocený vokno - je vidět, že to máš v hlavě opravdu, ale opravdu srovnaný...

kukuku ( 18. ledna 2021 10:33 )

Fanynka ODS Horská pominula, že autor četby, kterou doporučila Schillerové - John Stiglitz je velkým kritikem Václava Klause a české tupé cesty po "revoluci '89". U Klause začaly problémy, z nichž teď není cesty ven.

tryskomys ( 18. ledna 2021 04:40 )

Nedivím se,že těm dvoum dámám tekly nervy při blábolení té hlídačky státní pokladny,státní zaměstnanci sedí doma na sto procentech platu,zbytečné slevy na dopravu v miliardách pro důchodce a studenty,nabubřele se zvedající stavy úředníků ve státní správě,žádné vyúčtování výdajů za zbrklé výdaje na zdravotnické pomůcky,to samé za ,,údajný,,lék na covid,děkuji nechci.

esprit ( 18. ledna 2021 03:00 )

To bylo co Rudá Alena honí honem vodu, kdo ji voprašuje?

esprit ( 18. ledna 2021 02:59 )

Karkule poslední dobou ukazuje kozy, výstřihy a tlusté staré kozy nejsou na místě. Hnus velebnosti. Karkul berou po přechodu hormony.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa