Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mrazivé varování ombudsmana Křečka: Dnešní pětačtyřicátníci nebudou mít starobní důchod!

Autor: Jiří Nováček - 
7. října 2020
10:30

V Česku podle ombudsmana Stanislava Křečka hlasitě tiká časovaná sociální bomba. Do deseti let hrozí, že stovky tisíc lidí nedosáhnou na starobní důchody. Nesplní totiž zákonnou podmínku minimálně 35 let důchodového pojištění. Týká se to lidí, narozených po roce 1975, tedy všech, kterým je dnes 45 let a méně.

„Hranice 35 let povinného pojištění je velmi přísná a nemá jinde v Evropě obdoby. Dál ji ještě zhoršuje krácení náhradních dob pojištění,“ řekl ombudsman Stanislav Křeček.

Nejběžnější v Evropě je podle něj podmínka 15 let doby pojištění pro vznik nároku na starobní důchod – tak je tomu například na Slovensku nebo v Rakousku, ale i v Portugalsku, Německu či Slovinsku.

„I když se u nás zvýšila věková hranice pro odchod do důchodu, bude přibývat lidí, kteří dosáhnou důchodového věku, ale nevznikne jim nárok na starobní důchod,“ varuje ombudsman. „Budou odkázaní na živoření v dávkách hmotné nouze,“ zdůraznil.

Již dnes se zcela bez penze totiž octli lidé, kteří nastřádali "jen" 33 let celkové doby pojištění. Je jich na pět tisíc ročně – jde například o ženy, které strávily část života v domácnosti, invalidní důchodce, dlouhodobě nezaměstnané, lidi pracující v cizině, vězně a mnoho dalších. „Nyní úřady zamítají pět tisíc žádostí o důchod ročně,“ zdůraznil ombudsman.

100 tisíc penzistů bez důchodu

V roce 2040 přijdou do důchodového věku generace, kdy ze 100 000 penzistů ročně nesplní podmínky pro přiznání důchodů čtyři procenta lidí. Týká se to tedy lidí narozených po roce 1975.

Problémy lidí odstartoval rok 2010. Stát tehdy zpřísnil pravidla pro vznik starobního důchodu. Povinné pojištění zvedli poslanci z 25 let na 35 let. Do doby rozhodné pro přiznání se navíc přestalo započítávat studium, evidence na Úřadech práce, invalidita prvního a druhého stupně, žena či muž v domácnosti s dítětem, práce v cizině.

Poslanci jdou svým rozhodováním proti vlastním občanům. „Stále totiž odkládají reformu důchodového systému. Na druhé straně se zvyšuje věk odchodu do penze,“ poznamenal Křeček.

Lidé budou tedy odkázáni na pouhý státní příspěvek na bydlení a podporu v hmotné nouzi, která nyní činí 3 800 korun pro zcela bezmajetné. To lidem stěží zajistí holé přežití.

Pracovala, vychovala 4 děti a nárok nemá

Na důchod nedosáhla paní, která odpracovala 27 let. Vychovala čtyři děti. I když jí započítali péči o děti a první stupeň částečné invalidity, dosáhla v součtu 32 let pojištění a v roce 2019 jí sociálka starobní penzi zamítla. Paní je odkázána na dávky hmotné nouze. Nepomohlo jí ani, že si část doby sama z úspor doplatila.

krapotkin ( 8. října 2020 12:25 )

Nešířím paniku, ale ta hlavní slepice z Brusele to stále vykřikuje do světa.

lunatic ( 8. října 2020 00:26 )

To,že se pan Křeček zabývá situací,která nastane tak cca 25 let poté,co nabyde platnost jeho úmrtní list je nezvratnou známkou jeho neinteligence

sorguf ( 7. října 2020 23:06 )

***e raději mlč.

sorguf ( 7. října 2020 23:04 )

Krávo.

sorguf ( 7. října 2020 23:04 )

Za socialismu se více myslelo na občany. odpracované roky na důchod bylo 25 roků, občan si mohl vybrat nejlepší roky na výpočet důchodu tj. 5 nebo 10 let. Studium se započítávalo do odpracovaných let. A plno dalších výhod bylo pro občany. Nyní je to čím dál horší. Fandí se nefachčenkům, kteří roky jsou na dávkách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa