Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komentář: Kalousek se „řeže“ s Maláčovou o důchody. Reformu penzí ale oba potopili

Autor: Petr Holec - 
13. února 2020
06:15

Ministryně práce a sociálních věcí ČSSD Jana Maláčová se tolik bojí jakékoli reformy penzí, že už radši o jejich reformě vůbec nemluví – prý to má v Česku špatný zvuk. A místo ve vládě řeší budoucí důchodový systém na facebooku, kde potírá údajné „mýty“ a „pravdy“. To nemohlo nenaštvat bývalého šéfa TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska, který byl spoluatorem poslední vládní důchodové reformy. Podle něj Maláčová jen ve státním rozpočtu přehazuje peníze, které nemá.

„Problém je v tom, paní ministryně Maláčová, že při vašem přístupu bude do dvaceti let hrozit v penzi bída všem. Živnostníkům i zaměstnancům. Řešením není povinné zvyšování odvodů živnostníkům. Řešením je snižování odvodů všem, a tak lidem umožnit, aby si na stáří sami našetřili,“ vzkázal ministryni Kalousek. Ta mu ale nejspíš nerozumí. „Nespořím. Spoléhám na stát a šla jsem také cestou investic do bydlení,“ řekla Maláčová nedávno v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Dialog dvou hluchých, říká se tomu taky.

Stejně je to ale ironie. O důchodovou reformu se teď nejvíc přou dva politici, z nichž ji jeden v podstatě odmítá, zatímco ten druhý ji „zpackal“ na několik vlád dopředu.

Maláčová totiž nechce vyšší odchod do důchodu a stále stoupající náklady na penze související s rostoucím počtem důchodců i dobou, kdy pobírají penzi, chce řešit zvýšením daní pro velké firmy i živnostníky. Je to klasické politické „řešení“, kdy potrestáte své nevoliče. To Kalousek se naopak o zásadní reformu penzí pokusil, když TOP 09 vládla s ODS a Věcmi veřejnými, celé to ale nakonec skončilo fiaskem.

Reformu vetoval Senát i tehdejší prezident Václav Klaus. „Důchodová reforma – jak se tomuto kroku říká – je zásadní změnou sociálního systému, který má dlouhodobý efekt a dotýká se každého občana. Proto její obsah, příprava i realizace vyžadují ve společnosti co nejširší konsenzus. V tomto případě takový konsenzus v odborné sféře, na politické scéně i ve společnosti neexistuje,“ zdůvodnil tehdy své veto.

Vláda sice Klausovi navzdory nakonec reformu silou protlačila Sněmovnou, do jejího takzvaného druhého pilíře spoření se ale kvůli nedůvěře přihlásilo tak málo lidí, že by z něj brzy bylo „letadlo“.

Video  Klaus o zmatcích u piva, „uplých gatích“ i synech a vnoučatech: „Nejsem dokonalý dědeček“  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Dilema, co s tím, záhy ukončila vláda ČSSD, ANO a lidovců, která reformu zrušila. Jenže s tím samozřejmě nezrušila nutnost změny financování penzí, protože ta vychází z našeho demografického vývoje. Už nyní činí výdaje na penze největší „povinný“ výdaj státního rozpočtu, a navíc bude jen hůř: podle expertních propočtů se začne už po roce 2030 v penzijním systému nebezpečně zvětšovat finanční díra, kterou nezalepí ani ministerská ofenzíva na facebooku.

Je přitom jen další ironie, že by se penzijní reformy měla ve skutečnosti bát spíš TOP 09 než ČSSD. Tu totiž tradičně volí víc starší lidé, kterých se ovšem případná změna penzijního systému už nedotkne, ti prostě „umřou“ s dnešními důchody. Padla by ale hlavně na mladší voliče TOP 09, jimž Kalousek slibuje „pot a slzy“ ve formě větší osobní finanční zodpovědnosti za vlastní stáří.

Premiér Andrej Babiš teď - podobně jako Klaus při svém někdejším prezidentském vetu - říká, že na případné změně penzijního systému se musí zhruba shodnout všechny sněmovní strany, aby ho zase hned po volbách nezrušila příští vláda. Spor Maláčové s Kalouskem ale bohužel ukazuje, že to nejspíš nebude možné. Další reforma penzí proto nejspíš zase nebude a zůstane jen v programovém prohlášení vlády.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 14. února 2020 11:22 )

Ja Vam teda nerozumim. Penize vlozene do tojhi pilire snad dostali zi lide do koruny zpatky. Horsi je, kdyz do stavby baraku vlozili miliony a ted neni jejich

cesky_novinar_ ( 13. února 2020 12:00 )

Když byla pravice u moci, tak vytvořila třetí penzijní pilíř a levice slíbila, že až se ona dostane k moci, tak že jej rozkrade.
Levice splnila své slovo, třetí pilíř byl rozkraden.

mikes15 ( 13. února 2020 11:02 )

Kalousek už nemůže rozdávat prachy kámošům, ani nemá státní limuzínu, proto se tak vzteká.

panda82 ( 13. února 2020 08:43 )

Co může ta její hlávka zelí co nosí na krku vymyslet, tam ať hledá vytunelovaný
penzíjní fond Topolánkem, a nestraší, a zisky, které odtékají cizím majitelům
pod českými značkami, za Kalouska prodanými (na netu píšou 483 miliard)

mikes15 ( 13. února 2020 08:40 )

Přesně tak, můžem poděkovat Babišovi, ať je jaký chce tak zlepšil spoustě lidem životní úroveň

Zobrazit celou diskusi