Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Teror v Bělorusku? Lukašenko oficiálně vítězem, Babiš volá po opakování voleb

Aktualizováno -
14. srpna 2020
13:42
Autor: ČTK - 
14. srpna 2020
09:23

Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru s polským premiérem Mateuszem Morawieckým podpořil jeho návrh na svolání Evropské rady k situaci v Bělorusku, kde režim násilně potlačuje protesty proti falšování výsledků prezidentských voleb. Babiš míní, že se volby v Bělorusku mají opakovat. Běloruská volební komise přitom dnes vyhlásila konečné vásledky. Alexandr Lukašenko získal 80,1 procenta hlasů, jeho rivlka 10,1 procenta.

„Nelze čekat. Bělorusové potřebují naši rychlou pomoc,“ uvedl český premiér Andrej Babiš (ANO) k dramatickému dění v Bělorusku. „Volby v Bělorusku se musí opakovat, musí být transparentní a za přítomnosti zahraničních pozorovatelů,“ doplnil.

Český premiér už dříve odsoudil násilí vůči demonstrantům v Bělorusku. S polským premiérem nyní požádají předsedu Evropské rady Charlese Michela o urgentní svolání videokonference členů rady. Volby se v Bělorusku musí opakovat, uvedl v pátek ráno Babiš na twitteru.

Mluvčí polského premiéra v pondělí podle agentury PAP sdělil, že Morawiecki vyzval Evropskou komisi a Evropskou radu ke svolání mimořádného summitu k událostem v Bělorusku. Evropská rada je jednou z vrcholných institucí Evropské unie a jejími členy jsou hlavy států či premiéři zemí EU.

Petříček měl velvyslance „na koberečku“

České ministerstvo zahraničí si ve středu předvolalo běloruského velvyslance Valeryje Kurďukova. Zdůraznilo mu, že nesouhlasí s děním kolem prezidentských voleb i se zásahem policie proti demonstrantům. Ohradilo se také proti obvinění Lukašenka, že Česko protesty organizuje.

„Nedemokratické volby a nemístná tvrzení, že Česko organizuje protesty - důkazy jsem neviděl. Proto jsem nechal včera (ve středu) předvolat běloruského velvyslance. Zdůraznili jsme nesouhlas s děním i protest proti slovům prezidenta Lukašenka,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Ministři zahraničí ze zemí EU přitom v pátek odpoledne proberou možné uvalení sankcí vůči Lukašenkovu režimu. Zatímco některé státy v čele s Německem, které unii předsedá, vyzývají k tvrdšímu postupu, například Maďarsko nabádá k opatrnosti a dialogu. K přijetí postihů je přitom potřeba jednohlasné rozhodnutí unijních zemí.

Volby prezidenta v Bělorusku vyhrál autoritářský prezident Lukašenko již pošesté. Hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská výsledky neuznala, požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do zahraničí.

V reakci na výsledky voleb vyšly do ulic běloruských měst tisíce lidí, proti nimž tvrdě zasáhla policie. Nejméně dva demonstranti zemřeli a podle serveru BBC jich bylo na 6700 zatčeno. Násilí vůči protestujícím odsoudili mimo jiné předseda Evropské rady Michel či lidskoprávní experti OSN.

Běloruská volební komise v pátek vyhlásila konečné výsledky prezidentských voleb. Lukašenko získal 80,1 procenta, Cichanouská 10,1 procenta, informuje tut.by.

Cichanouská: S bolestí sleduji, co se děje

Cichanouská na internetu vyzvala své stoupence, aby podepisovali žádosti o přepočítání hlasů ve zpochybňovaných prezidentských volbách. Zároveň apelovala na úřady, aby přistoupily na dialog a vyzvala k ukončení násilí.

„Situace je kritická. S bolestí sleduji, co se v naší zemi děje v posledních dnech,“ uvedla politička. „Musíme zastavit násilí v ulicích běloruských měst,“ dodala a zdůraznila, že nejcennější věc je lidský život.

Stížnosti na kruté zacházení s lidmi ve věznicích

„Pojďme společně zaštítit naši volbu. Podepište, že jste hlasovali pro mne, Svjatlanu Cichanouskou. Nezůstávejte stranou, naše hlasy musejí být vyslyšeny,“ vybídla své stoupence.

Lukašenkova rivalka svou výzvu zveřejnila poté, co běloruské vedení začalo s propouštěním několika tisíc zadržených účastníků protestů. Lidé opouštějící vězení hovoří o krutém zacházení s nimi.

Na sociálních sítích se pak objevují další svědectví o údajné brutalitě příslušníků speciálních sil vůči zadrženým demonstrantům. Propouštění lidé hovoří o krutém bití, o výhružkách smrtí, znásilněním nebo dlouhodobým uvězněním, o ponižování. O pravdivosti jejich výpovědí svědčí i různé fotografie.

Poláci se připravují na uprchlíky

Polský premiér Morawiecki přitom dnes sdělil: „Nemůžeme čekat. Bělorusové potřebují evropskou solidaritu teď! Jako Polsko jsme s nimi byli od počátku protestů. Dnes v Sejmu představím plán 'Solidární s Běloruskem'.“ 

Náměstek polského ministra zahraničí Marcin Przydacz uvedl, že Polsko se připravuje na možný příval lidí ze sousedního Běloruska v důsledku násilného potlačování protestů. „Už jsme přezkoumali zákon (o ochraně státní hranice), abychom byli připravení na možný nápor lidí, kteří se chtějí dostat na území Evropské unie,“ řekl Przydacz katolické rozhlasové stanici Siodma9.

„Musíme zvážit podporu lidí, kteří potřebují rychle překročit hranici, ale musíme být zodpovědní vůči našim evropským partnerům, to znamená s ohledem na schengenskou hranici,“ dodal zástupce šéfa polské diplomacie.

Protesty v Bělorusku pokračují

V Bělorusku se přitom i v pátek scházejí lidé k protestům, v Minsku začala akce hned ráno. Do ulic podle nezávislých médií a informací ze sociálních sítí opět vyšly vytvářet „živé řetězy solidarity“ stovky žen. „Jsme proti násilí“ nebo „Nejsme ovce“ a „Máme práci“ hlásají nápisy na transparentech v rukou některých z nich na výraz nesouhlasu s výroky Lukašenka o protestujících, že jsou hloupé ovce řízené ze zahraničí a kriminální živly bez práce.

Demonstrují mimo jiné také pracovníci ve zdravotnictví. Vydali se projevit své stanovisko k událostem v zemi s hesly jako „Dost bití našich mužů“ nebo „Lékaři proti násilí“.

Krajské volby 2020: Do zastupitelstev krajů se bude volit 2. a 3. října>>>

Omasta ( 15. srpna 2020 17:26 )

Jsem proti vakcíně, ledaže by si ji hradili sami a byla zatížena 100% spotřební daní na pokrytí ztrát z restrikcí.

Omasta ( 15. srpna 2020 13:31 )

To teď Babiš neřeší. On řeší potíž, že Lukašenko nezavíral školy obchody a restaurace, neponižoval lidi náhubkama, zatímco Babiš škodil národu protiústavními restrikcemi a zadlužil nás 500 miliardami. Babiš se domnívá, že když pošpiní Lukašenka, že sám bude vypadat lépe. Už v tom je odpověď, proč to Lukašenko vyhrál - on zachránil národ před škodami z restrikcí. Vyhrál informační válku útočící ze západu. Babiš ji prohrál nejvíc z celé Evropy.

Omasta ( 15. srpna 2020 11:49 )

Babiš dopadne špatně. Ty restrikce, co opětovaně zavedl mají oddáli vyléčení populace z koronaviru, aby je mohl před volbami do poslední chvíle strašit smrtí. Restrikce nikoho nezahrání, jen oddálí nákazu a prodlouží trvání infekce (bezpříznakové infekce).

Jestli bBabiš ve volbách vyhraje, tak ho po čase za něco zavřou do kriminálu. Možná by pro něho bylo lepší, aby volby prohrál a zachránil si kejhák utěkem do zahraničí.

Omasta ( 15. srpna 2020 11:44 )

Diktáror Babiš nás zadlužil 500 miliard, připravil o výdělky, ponížil náhubkama a ještě má tu drzost žádat sankce pro slušného člověka Lukašenka, který ochránil svůj národ před koronavirem?! Ani školy nezavřel.
Já si myslím, že s Babišem už to je zlé. Buď ztratil soudnost a populisticky se snaží zavděčit fanynkám na FB, anebo si uvědomuje své prohřešky a snaží se to dočasně zakamuflovat přibržděním infekce a zneužíváním strachu ze smrti.

krapotkin ( 14. srpna 2020 22:58 )

V Česku žádná demokratická strana není. Ve všech jsou nalezlí bývalí komunisté, aby mohli více a lépe krást.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa