Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policie použila na demonstranty v Bělorusku české granáty. Lukašenko: Naše ovce řídí z ČR

Aktualizováno -
10. srpna 2020
15:10
Autor: ČTK - 
10. srpna 2020
14:25

Běloruská policie při zásahu proti demonstrantům nespokojeným s oznámením opětného vítězství Alexandra Lukašenka v prezidentských volbách údajně použila české zábleskové granáty. Naznačují to informace, které se i se snímky objevily na internetu. Lukašenko v pondělí prohlásil, že demonstranti protestující proti jeho vítězství v nedělních volbách hlavy státu byli řízeni telefonicky z Česka, Polska a Británie. Informovala o tom státní agentura BelTA. Naopak český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) jakýkoli podíl na demonstracích odmítl.

Na fotografiích je vidět, že se jedná o předmět, který je opatřený štítkem s českým nápisem Zásahová výbuška P1. Server Life.ru v této souvislosti poznamenal, že tyto prostředky používají hlavně ozbrojené síly a bezpečnostní složky při rozhánění davu a rovněž k zastrašení anebo v nezbytném případě ke zvládnutí pachatelů trestné činnosti.

Life.ru rovněž poznamenal, že tuto výbušku si lze obstarat i na některých speciálních webových stránkách. Cena je přitom „něco málo přes 2000 rublů“ (přes 600 korun).

Poté, co bylo v neděli večer oznámeno drtivé vítězství Lukašenka, vyšly do ulic na řadě míst v zemi tisíce lidí dát najevo nespokojenost a podezření ze zfalšování výsledků voleb. Brutální zásah bezpečnostních sil si vyžádal desítky zraněných. Na 3000 demonstrantů bylo zatčeno.

Petříček podíl na protestech v Bělorusku odmítl

„Zaznamenali jsme - a vám jako bývalému rozvědčíkovi je to známo - telefonní hovory ze zahraničí. Telefonáty byly z Polska, Británie a Česka. Řídily naše, promiňte mi, ovce. Oni nechápou, co dělají, a už je začínají ovládat,“ uvedl podle agentury Lukašenko v rozhovoru se Sergejem Lebeděvem, šéfem pozorovatelské mise Společenství nezávislých států (SNS) na běloruských volbách. Prezident uvedl, že v událostech lze vidět „loutkovodiče“ a jedna z linií těchto loutkovodičů podle něj vede z Česka.

Podle Tomáše Petříčka Česká republika a její složky protesty v Bělorusku neorganizovala. Petříček poznamenal, že od Lukašenka neviděl žádný důkaz, že by česká vláda měla s takovým obviněním něco společného.

NS tvoří 11 bývalých sovětských republik, včetně Běloruska a Ruska. Pozorovatelská mise společenství tvrdí, že nedělní prezidentské volby v Bělorusku proběhly v pořádku a v souladu se zákony.

„To, o čem jsem mluvil... se potvrzuje,“ řekl Lukašenko dále Lebeděvovi ke střetům jeho odpůrců s policejními zásahovými oddíly. „Varoval jsem, že ,majdan' nebude, přestože by se to někomu líbilo. Proto se musíme umírnit, uklidnit,“ dodal.

Policie tvrdě zasáhla proti demonstrantům v Minsku. Policie tvrdě zasáhla proti demonstrantům v Minsku. | ČTK / AP / Sergei Grits

Lukašenko narážel na demonstrace na kyjevském centrálním náměstí Nezávislosti (Majdan Nezaležnosti) v roce 2014. Výsledkem protestů bylo svržení vlády tehdejšího proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Slzný plyn i vodní děla. Po výhře Lukašenka přišly krvavé střety, jedna oběť, desítky zraněných

iFender ( 15. srpna 2020 18:47 )

Lukašenko: Naše ovce řídí z ČR.Konecne jsme se stali svetovou velmoci a tahame za nitky.

Viera Vaňová ( 12. srpna 2020 07:09 )

A co je ty hovado ani je !!!

Viera Vaňová ( 12. srpna 2020 07:07 )

Všechno možné .On si nedá pokoj až z toho bude mezinárodní problém.Jen teď má za ***i velké ochránce Petříčka co by ministra ,Koláře tedy oba a samo zřejmě Hribaca spol se***nti jim dělá zřejmě Novotný

sukin-sa-vracia ( 10. srpna 2020 19:45 )

Nejen on. Má i zdatné pomocníky Hřiba a oba Koláře

panda82 ( 10. srpna 2020 18:07 )

a proto je ticho o Mináři, on se angažuje v Bělorusku, no koukejme se, to je čipera

Zobrazit celou diskusi