Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Násilí není odpověď.“ Evropa odsoudila zásah v Bělorusku. Přidal se i Babiš, Polsko chce summit

Autor: ČTK - 
10. srpna 2020
11:41

Předseda Evropské rady Charles Michel dnes ostře odsoudil agresivní postup bezpečnostních sil proti demonstrantům v Bělorusku protestujícím proti oznámeným výsledkům prezidentských voleb. Polský premiér Mateusz Morawiecki podle agentury PAP kvůli těmto událostem vyzval k mimořádnému summitu EU. Násilí odsoudil i český premiér Andrej Babiš (ANO). Na twitteru uvedl, že Bělorusové mají právo na svobodu slova a demokracii. Zásah běloruské policie kritizuje i česká opozice.

„Je třeba chránit svobodu projevu, svobodu shromažďování a základní lidská práva,“ prohlásil podle agentury DPA Michel. „Násilí proti demonstrantům není odpověď,“ dodal.

V řadě běloruských měst podle médií vyšly v neděli večer do ulic tisíce lidí, aby vyjádřily nesouhlas s vítězstvím dosavadního autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Ústřední volební komise předběžně oznámila, že dostal 80,23 procenta hlasů.

Násilí odsoudil i český premiér. „Odsuzuji policejní násilí a brutální policejní zásah proti pokojným demonstrantům v Minsku. Je to postup, který do současné Evropy v žádném případě nepatří,“ uvedl Babiš.

Běloruská policie v neděli večer v Minsku zasáhla proti demonstrantům, kteří protestovali proti výsledkům prezidentských voleb a označovali je za zfalšované. Policisté použili slzný plyn, zábleskové granáty, gumové projektily a vodní děla, podle svědků policejní automobil také najel do skupiny protestujících. Podle lidskoprávní organizace Vjasna mnoho lidí utrpělo zranění a zřejmě jeden člověk zemřel. Policie také na 200 protestujících zatkla.

Foto: 

Mluvčí Mateusze Morawieckého dopoledne podle agentury PAP sdělil, že předseda polské vlády vyzval Evropskou komisi a Evropskou radu ke svolání mimořádného summitu věnovaného událostem v Bělorusku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

AVATAR ( 11. srpna 2020 10:14 )

Omasta ( 11. srpna 2020 06:52 )

Babiš má nejmíň co mluvit. Zadlužil nás o 500 mliard kvůli vlastnímu propěchu a tyranyzuje nás nařízeními o náhubcích a restrikcích. V červenci zavedl restrikce znova v domnění že si tak posílí výhru v krajských volbách.

gabreta ( 10. srpna 2020 12:08 )

Zvláštní je, že politici EU neprotestovali, když brutálně zasahovala Policie ve Francii, proti "Žlutým vestám", kde byli těžce ranění a doonce i mrtví demonstranti! To nejspíš byly zásahy Policie "demokratické"!!! A kecy, že "Bělorusové mají právo na svobodu slova a demokracii" mně fakt baví, když čtu, jak Policie sleduje diskuze na internetu, mažou se příspěvky a cenzura jede na plný obrátky, kam se hrabal bolševik!!

Kazin ( 10. srpna 2020 11:53 )

Tak ať si demonstrujici podívají na demokracii v ČR .Vše rozprodané rozkradené.Muzou být rádi že tam Lukasenka mají

Zobrazit celou diskusi