Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komentář: Začal konec „chvilkařů“? Minářův spolek už kritizuje i opozice

Autor: Petr Holec - 
19. února 2020
05:20

Portfolio „dohledu“ nad politiky spolku Milion chvilek pro demokracii poslední dobou značně nabobtnalo. Po premiérovi Andreji Babišovi, „vítězné integraci“ opozičních stran, změně volebního zákona a volbě členů rad České televize a rozhlasu naposled přibyla i volba ombudsmana, jímž se nakonec stal zástupce dosavadní ombudsmanky Stanislav Křeček. A právě to vrazilo první klín mezi chvilkaře a opozici.

Spolek nejdřív ohlásil, že bude demonstrovat i proti Křečkovi. Pak ale otočil a oznámil, že půjde znovu „ven“ kvůli tomu, aby prý Česko nebylo jako Polsko a Maďarsko. „Pokud to tahle půjde dál, stane se nakonec to, co v Maďarsku či Polsku. Justice, média, státní správa a veřejné zakázky budou podřízené politikům,“ řekl šéf chvilkařů Mikuláš Minář.

A poprvé veřejně popudil i opoziční politiky, jimž chce „buzením voličů“ či změnou volebního zákona pomáhat, kteří ale dávno úplně nevědí, co si s jeho demonstrační mašinou počít, protože v rámci pomoci nad nimi chce i „bdít“. Proti chvilkařům se nyní poprvé ohradili nový místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra nebo šéf poslanců a stále „superguru“ TOP 09 Miroslav Kalousek, kteří si na jejich akcích předtím rádi dělali „promoselfíčka“. A přidal se i další europoslanec ODS Jan Zahradil.   

„Až dosud měl Milion chvilek mé sympatie, protože se správně zaměřoval na problém s Babišovým oligarchickým konfliktem zájmů. Teď zamířil úplně jinam. Je to útok proti Visegrádu, proti českým zájmům. S mou podporou proto nemůže počítat ani náhodou,“ řekl serveru Euro24 Vondra, s nímž souhlasí Zahradil: „Levicové kavárenské kroužky v Praze a Bratislavě říkají, že je (V4) toxický, že bychom se měli štítit konzervativních Poláků i Maďarů. Je to hloupost a poslechnout je by bylo sebevražedné.“

„Neškolte lídry demokratických stran na veřejných akcích. Najděte odvahu sednout si s nimi u kulatého stolu,“ vzkázal Milionu chvilek Kalousek, jenž tím současně vystihl hlavní problém chvilkařů: a sice to, že v rámci svého boje za demokracii chtějí na ulici stále více suplovat demokraticky zvolené politiky, což většinou končí nedemokraticky. Podobný dohled na politikou ostatně kdysi zavedli i komunisti, kteří svou sílu taky původně odvíjeli od ulice. Nedopadlo to nejlíp.

Chvilkaři proto nyní nejspíš došli do kritického bodu. Stále sice odmítají přímo vstoupit do politiky, současně do ní ale stále více vstupují nepřímo. A kromě dvou plných Letných navíc zatím politicky vlastně nic nedokázali: Babiš nerezignoval a naopak spíš posiluje, opozice se víc hádá, než integruje, změna volebního zákona je neprůchodná a Křeček se stal ombudsmanem možná i díky nim, jak řekli někteří poslanci. Těm logicky vadilo vyhrožování demonstrací těsně před volbou.

Na výročí „vítězného února“ chvilkaři vyráží na turné Štafeta za demokracii, které nejvíc ze všeho připomíná klasickou volební kampaň. Minář a spol. tomu tak sice neříkají, pár měsíců před podzimními krajskými a senátními volbami ale nejde o nic jiného. Chvilkaři až doteď říkali, že jedou „budit“ voliče, jejichž hlasy pak předají opozici. Jenže brzy přijde čas, kdy si jejich hlasy buď nechají, jak je v politice ostatně běžné, anebo skončí, protože prostě přejde jejich „moment“. Nebudou první ani poslední.   

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.lesanova ( 8. června 2020 22:41 )

Že je Minář opravdu vzhledově odpudivý, za to nemůže, ale jako bývalý student teologie by mohl popřemýšlet "o pekle"...je to jen placený žoldák, který rozeštvává dle přání svého "zaměstnavatele" naši společnost, tedy osoba bez charakteru, cti, morálky, která navíc zneužívá naivní hlupáky ke svému finančnímu obohacení...a to se "nenosí" nikde

resty ( 15. května 2020 09:40 )

Můj děda mi říkal vyvaruj se zrzavých, kulhavým a šilhavých od nich se nedočkáš nic dobrého. Nějak jsem tomu nepřikládal význam ale v reálu mi dochází že něco na tom bude.

Evka4 ( 19. února 2020 15:06 )

Jan Brandis:

gejzovic ( 19. února 2020 13:39 )

U nas je vsechno mozny,dyt mi mame nejrychleji vystudovane v evrope

gejzovic ( 19. února 2020 13:36 )

Hlavne dej pozor abys nezvrace pod sebe a nemel tu spinu i na botach

Zobrazit celou diskusi