Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pompeo s Petříčkem a dámským doprovodem si „ťukli“ Plzní. Probrali Čínu i bezpečnost

Aktualizováno -
11. srpna 2020
20:02
Autor: ČTK, vei, sch - 
10. srpna 2020
11:55

Americký ministr zahraniční Mike Pompeo má za sebou první den programu v Česku. Začal hned v osm ráno, kdy s manželkou Suzan přiletěli do Prahy. Pár tu zahájil cestu po čtyřech zemích střední Evropy. V úterý byl Pompeo v Plzni, kde jednal s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD), hlavními tématy byly bezpečnost, ale i vztahy mezi Spojenými státy, Evropskou unií a Čínou. Důraz státníci kladli také na rozvoj ekonomické spolupráce mezi zeměmi, a to například v oblasti nových technologií. Podle Petříčka je důležité, aby Spojené státy i Evropa měly know-how třeba pro samostatný vývoj umělé inteligence a neexistoval jeden dominantní hráč určující pravidla, kterým by byla Čína. Český ministr to řekl po společném jednání v prostorách pivovaru Plzeňský Prazdroj.

Pompeo s manželkou Susan na pražské letiště dorazili krátce po 8. hodině ranní. Při cestě po schůdcích se drželi za ruku. Čekala na ně delegace doprovázená přísnou policejní ostrahou.

Po příletu měl mít ministr podle neoficiálních informací naplánovaný odpočinek. Američtí ministři zahraničí obvykle cestují vojenským letounem Boeing C-32 a šéf tamní diplomacie jej využil i pro svou cestu do Česka.

Video  Pompeo přistál v Praze. Šéfa diplomacie USA i jeho Susan vítal americký velvyslanec 
Video se připravuje ...

Hned při výstupu z letadla dostal Pompeo přivítání od amerického velvyslance v Česku Stephena B. Kinga, vítala ho i ředitelka protokolu ministerstva zahraničí Markéta Šarbochová. Zámořský tým měl zprvu nasazenou roušku, české zastoupení ji nemělo. Roušku nicméně nenasadil asi sám ministr. Po předání pozdravů zamířil Pompeo rovnou do auta.

První den jednání v pivovaru

Pompeo zahájil svůj oficiální program v Česku návštěvou Plzně, kam dorazil s krátkým zpožděním. Až v 16:19. V krajském městě si společně s Petříčkem připomněli 75. výročí osvobození západočeské metropole americkou armádou na konci druhé světové války.

„Přijel v obrněném chevroletu. Hned po výstupu z auta vešel do muzea. Ze vzduchu vše jistí policejní vrtulník,“ hlásí z Plzně redaktor Blesk Zpráv. 

Už po půl čtvrté dorazil do Plzně svým superbem český ministr zahraničí Tomáš Petříček s manželkou Ivou. „On v černém obleku, ona v bílé halence s dlouhým rukávem, v zelené sukni s květinovými vzory a fialových lodičkách,“ informuje přímo z Plzně redaktor Blesk Zpráv. Po příjezdu pak český ministerský pár přivítal primátor západočeské metropole Martin Baxa (ODS).

Právě Baxa přivítal oba ministry oficiálně krátce před tři čtvrtě na pět u památníku Díky, Ameriko! Ceremoniál začal americkou a českou státní hymnou. Pompeo, jak to Američani dělají, položil pravou ruku při hraní hymny na srdce. 

„Ve svých srdcích jsme nyní se svými přáteli belgickými a americkými veterány,“ řekl Baxa v úvodním projevu. 

„Osvobození Plzně spolu s dalšími městy západních Čech americkou armádou pod věhlasným vedením generála Pattona je jednou z nejradostnějších momentů naší společné historie. Jsem rád, že jsme si mohli dodatečně připomenout 75. výročí společně s Mikem Pompeo,“ řekl Petříček ve svém projevu, při kterém označil amerického ministra zahraničí za svého přítele. 

„Tvá návštěva, navíc uprostřed pandemie, je důkazem pevného pouta a spojenectví mezi našimi dvěma zeměmi a rovněž dokladem tvého osobního nasazení ve prospěch vztahů mezi Spojenými státy a Evropou,“ řekl Petříček dál svému americkému protějšku. 

Pompeo ve svém projevu zmínil také prvního československého prezidenta Václava Havla. A připomněl další československé milníky z roku 1968 a sametovou revoluci v roce 1989.

„Američané vám děkují, naši čeští přátelé. Děkujeme za vše, co děláte pro svobodu, a děkujeme za to, jakou vzpomínku uchováváte ve svých srdcích na naše padlé krajany,“ děkoval Pompeo u památníku Díky, Ameriko! 

„Děkuji občanům Plzně a českému lidu za to, že postavili tento úžasný památník. Jeden z nápisů říká, že nikdy nezapomeneme. A skutečně je tomu tak, touto oslavou dnes udržujeme historii naživu. Před 75 lety naši bojovníci vedeni velkým generálem Pattonem odřízli nacistické okovy ze západního Československa,“ děkoval Pompeo v Plzni a zmínil také svou vojenskou minulost.

„Sám jsem byl mladým důstojníkem motostřelecké jednotky, která hlídala železnou oponu. Viděl jsem opravdovou tyranii z blízka. A jen si mohu představovat tu obrovskou radost z toho okamžiku, když americké džípy a tanky zaburácely do města. Před 75 lety,“ dodal ve svém projevu Pompeo. 

Celý projev ministra Tomáše Petříčka u památníku Díky, Ameriko!: 

Dámy a pánové,

je pro mě velkou ctí stát před tímto památníkem společně s Mikem Pompeem a připomenout si znovu 75. výročí jednoho z nejradostnějších momentů naší společné historie – osvobození Plzně spolu s dalšími městy západních Čech americkou armádou pod věhlasným vedením generála Pattona.

Jako občan nedalekých Rokycan, za nimiž již vedla demarkační linie, na které americká armáda k Pattonově velké nelibosti musela zastavit svůj neochvějný postup, vnímám tuto slavnostní chvíli o to silněji.

Miku – vítej v Plzni. Česká republika, a toto město zejména, jsou velmi poctěny tvojí přítomností.

Tvá návštěva, navíc uprostřed pandemie, je důkazem pevného pouta a spojenectví mezi našimi dvěma zeměmi a rovněž dokladem tvého osobního nasazení ve prospěch vztahů mezi Spojenými státy a Evropou.

Vím, s jakou lítostí byli Plzeňáci v důsledku koronavirové epidemie nuceni odsunout oslavy výročí, a jsem přesvědčen, že příští rok se tu již sejdeme v tradičním desetitisícovém davu příznivců, abychom vznesli hold a řekli své „Díky, Ameriko!“ – za odvahu, odhodlání a oběti, které jsi v roce 1945 podstoupila, aby v Evropě mohl nastat mír a bezpečnost.

Rád bych na tomto místě vzpomenul zejména americké vojáky, veterány 2. světové války, z nichž někteří stále každoročně přijíždějí oslavit s námi tuto důležitou událost. A zatímco davů a příznivců oslav osvobození rok co rok přibývá, řady těchto hrdinů bohužel řídnou. Je to přesně měsíc, kdy nás ve věku 103 let opustil jeden z těchto hrdinů a osvoboditelů města Plzně a jihozápadních Čech, příslušník 2. pěší divize, pan Homer Cox. Čest jeho památce.

Pan Cox a jeho kolegové nepřišli, aby převzali kontrolu nad naší zemí, ale aby ji osvobodili a zajistili, že budoucí generace jednou budou žít ve svobodě a prosperitě. Je na nás, abychom uctívali a pro další generace uchovali památku na jejich hrdinství a zásluhy.

Na tomto poutu, vytvořeném během poslední zastávky americké armády při osvobozování Evropy, zde v Plzni později vznikly základy bezpečnostní architektury v Evropě a Severoatlantické aliance, dnešního hlavního garanta naší bezpečnosti.

A jako jsme tenkrát před 75 lety spoléhali na Ameriku a její armádu, spoléháme na ni i nyní. Projev ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka v Plzni.

Jsem rád, že tu mohu stát vedle Američana, který je sám nositelem odkazu této generace, když jako příslušník americké armády – z druhé strany železné opony – pomáhal se svými oddíly k ukončení studené války. Našim společným úkolem je zasazovat se o zachování odkazu generace hrdinů roku '45.

Díky, Miku, za tvoji dnešní přítomnost a díky, Ameriko, za odvahu, s níž jsi před 75. lety a od té doby ještě mnohokrát byla naší oporou.

Po projevech oba ministři od památníku odjeli. 

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a jeho český protějšek Tomáš Petříček v Plzni. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a jeho český protějšek Tomáš Petříček v Plzni. | Blesk:TONDA TRAN

Na podvečerním jednání pak přišla řeč na vztahy USA a Evropské unie i na bezpečnostní témata.

„Dotkli jsme se otázek nových technologií, role Číny při jejich vývoji i možných hrozbách, které s tím souvisí. Je to otázka třeba ochrany dat nebo nakládání s daty, což je předpoklad pro rozvoj umělé inteligence. Hovořili jsme o potřebě, aby na americké a evropské straně bylo know-how, jak technologie samostatně vyvíjet. Máme zájem na tom, aby existovala konkurence, aby v nových technologiích nebyl dominantní hráč, který by mohl určovat pravidla hry,“ uvedl Petříček.

Podle něj to platí obecně pro debatu o budoucnosti vztahů s Čínou. Musí být podle něj nastaveny recipročně a na základě rovných podmínek pro všechny. „Hovořili jsme třeba o tom, že dnes přes veškeré snahy z minulosti se nedaří zajistit podmínky pro evropské či americké firmy na čínském trhu takové, jaké mají čínské subjekty na evropském trhu, což je de facto téma, které se zde objevuje řadu let. Proto také očekáváme, že další jednání Evropské unie s Čínou by mělo přinést změnu,“ dodal ministr.

Bilaterální jednání ministrů se týkalo dalších bezpečnostních témat nebo potřeby více konzultovat vztahy s Čínou mezi Evropskou unií a USA, řekl Petříček. Co se týče ekonomické spolupráce ČR a Spojených států, vidí Petříček prostor v rozvoji spolupráce v již zmíněné oblasti umělé inteligence, ale také kybernetické bezpečnosti.

Odložená cesta

Původně měl Pompeo Plzeň navštívit už letos v květnu, kvůli epidemii koronaviru ale byly tamní oslavy zrušeny, stejně jako cesta amerického ministra do Česka. Ministry po připomínce výročí čeká zhruba hodinové jednání v budově pivovaru Plzeňský Prazdroj, podle Petříčka budou mluvit zejména o bezpečnostní a obchodní spolupráci mezi Českem a USA.

Plzeň je nedobytnou pevností. Před muzeem stojí tři džípy a jeden nákladní vůz americké armády a nadšenci v amerických dobových uniformách. Přesně v těch, v jakých Američané před 75 lety pomohli osvobodit Plzeň. 

„Všechny kabelky a batohy novinářů prohledal speciálně vycvičený pes na hledání výbušnin,“ popisuje bezpečnostní opatření v Plzni redaktor Blesk Zpráv. „Teprve po prohlídce mohli novináři do sektoru pro focení a natáčení,“ dodal. 

Témata k jednání

Petříček ocenil, že Pompeo zahajuje své středoevropské turné právě v České republice, což je podle něj důkaz velmi dobrých vzájemných vztahů. Při jednání s ním chce navázat na témata, která česká a americká diplomacie projednávala už v minulosti, tedy na bezpečnostní spolupráci, na otázky vztahů s Čínou a Ruskem, rozvoj obchodních vztahů, boj proti terorismu nebo rozvoj vědecké a technické spolupráce.

V otázce bezpečnosti budou oba politici podle Petříčka mluvit o společném působení v Afghánistánu nebo o další spolupráci při boji proti terorismu i v jiných oblastech světa. Mluvit s ním bude chtít i o reakci mezinárodního společenství na události v Bělorusku a jeho hlavním městě Minsku, kde režim prezidenta Alexandra Lukašenka tvrdě potlačil demonstrace odmítající výsledek nedělních prezidentských voleb.

Petříčková v roli hostitelky a připravený dar

Své role oficiální hostitelky se ve středu ujme také manželka českého ministra zahraničí Iva Petříčková. Podle informací Blesk Zpráv by měla Susan Pompeová doprovázet při oficiálním programu obou politiků. Zda mají nějaký separátní program, není ale jasné. 

Iva Petříčková je na facebooku poměrně aktivní. Prezentuje se mimo jiné jako manželka ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Iva Petříčková je na facebooku poměrně aktivní. Prezentuje se mimo jiné jako manželka ministra zahraničí Tomáše Petříčka. | Facebook/Iva Petřičková

Pompeo dostane od Petříčka také dar. Podle zjištění Blesk Zpráv by to měla být mapa českých zemí z roku 1616. Právě Mike Pompeo je totiž velký milovník starých map. Dar by měl dostat při večeři v plzeňském pivovaru. 

Noc by měl Pompeo i s manželkou strávit opět v Praze. 

Ve středu s Babišem a zdvořilostně se Zemanem

Ve středu Pompea uvítá v Kramářově vile na pracovním obědě Babiš. Podle úřadu vlády spolu budou jednat o kybernetické bezpečnosti, o zkušenostech s bojem proti koronaviru, o zdravotnickém výzkumu a o hospodářské spolupráci. Společně by následně měli vystoupit před novináři na tiskové konferenci ve Strakově akademii.

Babiš považuje za prioritu svého středečního jednání s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem podporu obchodu. Další téma rozhovorů bude boj proti koronaviru, řekl novinářům. Z americké strany očekává téma stavby jaderných bloků v Česku. Americká společnost Westinghouse je jedním z uchazečů o zakázku na stavbu nového bloku v Dukovanech. Jednání se zúčastní také vicepremiér a ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), řekl novinářům.

„Spojené státy jsou pro nás nejdůležitější trh mimo Evropskou unii z hlediska vývozu i dovozu,“ řekl Babiš. Vyjádřil lítost nad tím, že se v minulosti nepodařilo dotáhnout do konce dohodu o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Od Pompea by chtěl mimo jiné slyšet, proč se nedaří pokrok v jednání o liberalizaci obchodních vztahů obou velkých ekonomických bloků.

Americký zájem o jádro v Česku

Další téma debaty by podle českého premiéra měla být spolupráce v boji s epidemií koronaviru. Babiš v této souvislosti zmínil, že chce mluvit například o omezeních, která platí pro využívání léku Remdesivir, který se vyrábí v USA a pomáhá pacientům s těžkým průběhem nemoci. Nadnesení otázky stavby nových jaderných bloků v Česku očekává Babiš spíš z americké strany. 

Odpoledne Pompeo společně s Babišem zamíří na Pražský hrad, kde amerického ministra přivítá Zeman. Americká diplomacie uvedla, že setkání se Zemanem bude především zdvořilostního rázu, stejně jako jsou podobné schůzky ministra s hlavami států při pracovních návštěvách v zahraničí.

Ve středu americký ministr také navštíví Senát, kde se sejde s jeho předsedou Milošem Vystrčilem (ODS) a následně přednese projev před plénem horní komory Parlamentu ČR. Po projevu je v plánu debata se senátory. Podle předsedy zahraničního výboru Senátu Pavla Fischera (nestraník) by měli hovořit zejména o bezpečnosti v Evropě, o hybridních hrozbách nebo působení Ruska a Číny. Fischer uvedl, že Pompeovo vystoupení vnímá jako ocenění za postoje Senátu v některých otázkách zahraniční politiky. Horní komora přijala rezoluce kritické k některým krokům Ruska a Číny.

Návštěvy ČR americkými ministry jsou vzácné

Vystoupení amerických ministrů zahraničí či jiných členů vlády v českém parlamentu nejsou obvyklá. K poslancům a senátorům, ale i členům vlády, diplomatům či zástupcům armády a církve promluvila například v roce 1997 ve Smetanově síni pražského Obecního domu tehdejší šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová. Ve svém projevu mimo jiné obhajovala rozšíření NATO.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo Americký ministr zahraničí Mike Pompeo | Reuters

Z vrcholných amerických politiků naposledy v Senátu vystoupil v roce 2018 tehdejší předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Při tehdejší návštěvě Česka promluvil i před poslanci. Nyní zasedá pouze horní komora Parlamentu ČR, Sněmovna má prázdniny.

Podle americké diplomacie chce Pompeo v Česku jednat i o bezpečnosti sítí 5G, u nichž se Spojené státy obávají možného zneužití ze strany čínských dodavatelů technologií. S českými politiky by měl hovořit také o energetické závislosti střední Evropy na Rusku, o spolupráci v jaderné energetice nebo o obraně proti vlivu Ruska a Číny. Debata by se měla týkat i spolupráce při prosazování demokracie a lidských práv.

Policie po dobu Pompeovy návštěvy neočekává zpřísněná bezpečnostní opatření, lidé v Praze a v Plzni ale musí počítat s možností krátkodobého uzavření některých křižovatek při průjezdu delegace.

Americký ministr bude v Česku do čtvrtečního rána. Poté bude pokračovat ve své cestě po střední Evropě, kdy postupně navštíví také Slovinsko, Rakousko a Polsko.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ANO_nam_bude_lip ( 14. srpna 2020 08:41 )

wenzel trousil je ukázka agresívní komunistické demagogie. Přesně tak, jak začínal jeho kámoš Hitler. Nacisti a komunisti se ve skutečnosti liší jen barvou kabátu.

manunu ( 12. srpna 2020 09:35 )

wenzel trousil: Katastrofa je číst vaše komentáře. V Bělorusku jsou trvale porušována lidská práva. Běloruské úřady blokují přístup k internetu.

levicove-smegma ( 12. srpna 2020 08:25 )

Soudruh Zeman výsledek šetření našich tajných služeb vytruboval do světa a Putinův soudruh Lavrov se toho hned chytil. Že tedy ruští teroristé nemají základnu v Moskvě, ale u nás.

levicove-smegma ( 12. srpna 2020 07:36 )

A kdo se pokloní zabitým v Brně při bombardování slavnou sovětskou armádou?

cesky_novinar_ ( 11. srpna 2020 23:15 )

Já ho pamatuji na křižovatce před městem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa