Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Alžbětu a Raymonda rozdělila pandemie, setkají se po pěti měsících. Jiní to štěstí nemají

Autor: ČTK, Andrea Ulagová - 
10. srpna 2020
05:30

Alžbětu (34) a jejího přítele Raymonda (30) z New Jersey rozdělila na dlouhé měsíce pandemie koronaviru. A nebyli jediní. V Česku jsou stovky párů, které mají vztah s cizinci mimo Evropskou unii. V půlce července ministerstvo zahraničí stanovilo, že páry musí doložit čestné prohlášení a splnit určité podmínky, aby mohl cizinec do Česka přicestovat. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že rezort obdržel už 200 žádostí. Mezi nimi byla i ta Alžbětina. Blesk Zprávám se svěřila, co všechno odeslání předcházelo a kdy se se svou láskou konečně setká.

Alžběta se se svým přítelem seznámila před více než rokem. Od té doby se viděli každých pět týdnů, buď bydleli u ní či u něho v USA. Letos v květnu měl Raymond zažádat o dlouhodobé vízum a nastálo se přestěhovat Česka. Jenže plány překazila pandemie koronaviru. 

„Pandemie nás zastihla v březnu, když jsme byli spolu na výletě v Londýně. Urychleně jsme se museli sbalit a do půlnoci se vrátit do svých rodných zemí, aby byl Raymond se svými staršími rodiči. Doufali jsme, že to bude trvat tak dva měsíce a pak se budeme moci opět vidět,“ řekla Alžběta Blesk Zprávám.

Alžběta a Raymond komunikovali každý den. „Společně jsme například vařili ve stejnou chvíli, koupili si stejnou knihu, nebo se společně dívali na film,“ popisuje mladá žena chvíle odloučení a přiznává, že byly dny, které steskem proplakala. Podle jejích slov je ale Raymond velký „kliďas“ a byl jí i na dálku neskutečnou oporou.

Raymond pochází z New Jersey, klidného předměstí New Yorku. „New York byl zpočátku koronavirem zcela paralyzován. Tamní guvernér to ale vzal pevně do svých rukou a momentálně má New Jersey a New York ze všech států nejméně nakažených, vše už tam funguje jako u nás, restaurace a obchody jsou otevřené,“ říká Alžběta.

„Láska není turistika“

Pandemie podle Alžběty rozdělila více smíšených párů. Na Facebooku mají dokonce i vlastní skupinu, která se jmenuje Love is not Tourism - tedy v překladu Láska není turistika. „Nejčastěji se jedná o česko-americké páry, ale máme zde i ty, kteří mají partnera či partnerku na Ukrajině, v Chile, v Singapuru nebo v Brazílii,“ přibližuje Alžběta.

„Do května jsme chápali vážnost celé situace, a zdrženlivě jsme vyčkávali, co se bude dít. Jenže pak se začalo mluvit o cestování ve smyslu turistiky, docházelo k rozvolňování. Jenže nesezdané páry, z nichž jeden nebyl občanem EU, do Česka stále přicestovat nemohl. Cítili jsme se, že nikdo nebere naši problematiku v potaz, protože například mezinárodní studenti nebo byznymeni sem přijet mohli, ale naši partneři ne,“ vypráví Alžběta.

Čtyři měsíce nejistoty, petice a 65 e-mailů bez odezvy

Skupina sepsala petici, v níž požadovala možnost přicestování partnerů. Alžběta spolu s ostatními psala e-maily na ministerstvo zdravotnictví i zahraničí, psala řadě politiků a europoslanců, i po sociálních sítích.

„Na ministerstvo zdravotnictví jsme napsali asi 65 e-mailů,“ prozradila mladá žena a pokračovala: „Buď se nikdo neozval, nebo se odvolávali na směrnici EU, že lidé mimo unii do Česka nemohou. Já jsem ale věděla, že to tak není, protože každý stát si to mohl zařídit po svém. Skandinávie udělila výjimky neprodleně a například Německo či Francie akceptovali 14denní karanténu cestovatelů ve Velké Británii.“

„Komisařka EU pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová dokonce apelovala na členské země, aby si v tomto ohledu nastavily vlastní pravidla pro výjimky a nebránily kontaktu nesezdaným párům,“ dodala Alžběta.

Petici podepsalo více než 500 lidí. Žádnou reakci či změnu ale nevyvolala. „Samozřejmě jsme v petici a v e-mailech uváděli, že jsme ochotni akceptovat veškeré podmínky, jako testy na covid-19 či karanténu. Naše Facebooková skupina je dost velká na to, aby se toto téma řešilo, ale dost malá, aby to bylo nějaké epidemiologické riziko, nebo příspěvek do druhé vlny,“ vyvracela Alžběta obavy, že by partneři z ciziny mohli do Česka zavléct koronavirus.

„Bylo to neskutečně těžké. Během pandemie jsem byla sama, nemohla jsem tomu čelit společně s přítelem. Vím o lidech, kteří mají spolu i děti, jeden člen naší skupiny má na Ukrajině partnerku, která je v 7. měsíci těhotenství a nemohli se setkat,“ přibližíla Alžběta měsíce nejistoty.

První reakce od ministerstva zahraničí

Trvalo to dva a půl měsíce, než se smíšené páry dočkaly reakce. Přišla v červenci od ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

„Inspirovali jsme se v Dánsku nebo Rakousku, kde už tento problém vyřešili. Od 20. července tak mohou Češi pozvat své partnery ze zahraničí, ze zemí mimo EU do Česka, aby se po několika měsících viděli. Potřeba k tomu je čestné prohlášení, ve kterém bude uvedeno potvrzení dlouhodobého vztahu a že přebírají za partnera určité závazky obdobné manželským párům. Vztah mohou doložit partneři například společnou nájemní smlouvou nebo společným účtem v bance. Potvrzení pak vydá ministerstvo zahraničních věcí v Praze. Snažili jsme se to nastavit co nejvíce přátelsky pro tyto páry, zároveň ale nechceme, aby někdo tuto možnost zneužíval,“ uvedl ministr Petříček.

„Jsme moc rádi, že situaci ministr Petříček začal řešit. Jenže například na Twitteru nám reagoval i belgický premiér nebo německý ministr vnitra v den, kdy jsme se ptali, jak budou situaci řešit, a u nás bez reakce. Pokud lidem volení zástupci nekomunikují s nějakou skupinou, příště možná nebudou odpovídat občanům s jinými požadavky. My jsme čekali na jasnou odpověď a řešení dva a půl měsíce a to je rozhodně k zamyšlení,“ kritizuje Alžběta přístup tuzemské vlády.

Proč to trvalo tak dlouho?

Proč tedy reakce trvala tak dlouho? „Cesty do ČR jsou momentálně omezeny ochranným opatřením ministerstva zdravotnictví, nikoli opatřením ministertva zahraničních věcí. Vzhledem k tomu, že ale MZV začalo vnímat problém stovek nesezdaných párů, které se nemohly vidět, a chtělo tento problém vyřešit, navrhli jsme jeho změnu,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

„Reflektovali jsme aktuální epidemiologickou situaci v ostatních zemích. Důvodem prodlevy byla také určitá opatrnost, kterou jsme v této oblasti zastávali s cílem udržet stabilní epidemiologickou situaci v ČR,“ reaguje na stejný dotaz Kryštof Berka z tiskového oddělení rezortu zdravotnictví.

Rezort: Doklad vztahu není společná fotografie

Ministerstvo zahraničí již schválilo 106 žádostí o sloučení mezinárodních párů. Vyhovělo tak zhruba polovině žádostí, které přišly za první týden od umožnění takového kroku.

„Prozatím jsme obdrželi přes dvě stě žádostí rozdělených párů, vyhověli jsme asi polovině z nich. Naprostá většina je pro partnery z USA. Další časté země jsou třeba Ukrajina, Izrael, Mexiko nebo Chile,“ uvedl ministr zahraničí.

Partneři musejí při žádosti o spojení páru doložit čestné potvrzení o dlouhotrvajícím vztahu a potvrdit ho i nějakým dokladem. „Hladce probíhá například vyřízení žádostí těch, kteří doložili rezervaci termínu svatby na matrice nebo těch, kteří mají společnou nájemní smlouvu, a to nejen v ČR. Pokud nic takového páry nemají, stačí doložit společné cesty,“ uvedl Petříček.

Ministerstvo naopak neuznává jako doklad vztahu pouze společné fotografie. Diplomacie to zdůvodňuje tím, že chce bránit možnému zneužití výjimky pro cestu do Česka.

Ne na každého se nařízení vztahuje

A jak dopadla žádost Alžběty a Raymonda? „Přítel měl vlastně už měsíc sbalené kufry a zařízený test na koronavirus. Jsme jedni z těch šťastných, kteří splnili požadované podmínky a bylo jim vyhověno,“ říká šťastná Alžběta, která se po měsících odloučení v srpnu setká se svojí láskou.

Vzápětí ale smutně dodává: „Jenže v naší skupině jsou lidé, na které se nařízení nevztahuje - buď se nemohli prokázat společnými dokumenty – bankovním účtem, domácností, nebo jsou jejich partneři ze zemí s vízovým stykem či se jedná o rezidenty v ČR, tedy ne české občany. Ti musí čekat dál. Za rozšíření výjimky bychom byli vděční.“

Video  S Polskem je stále problém. Petříček o vyjednávání k otevření hranic i testech na koronavirus  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa