Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Petříčka dojala láska na dálku. Vstup do Česka chce povolit i cizincům mimo EU

Autor: ČTK, for - 
15. července 2020
20:05

Cizincům, kteří tvoří s českým občanem nesezdaný pár, by mohlo k příjezdu do Česka stačit čestné prohlášení jejich českého partnera. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) tím chce vyřešit situaci párů, které se kvůli pandemii koronaviru několik měsíců nemohly setkat. Předložit by museli čestné prohlášení o společném soužití. Český občan by také musel za partnera převzít odpovědnost, že má například v ČR zázemí, sdělil ministr ČTK.

Petříček na twitteru poznamenal, že ví až o stovkách případů, kdy se nemohou setkat páry, které tvoří český občan a cizinec ze zemí mimo Evropskou unii. Vidět se nemohli kvůli zavřeným hranicím několik měsíců. Podle Petříčka je potřeba situaci řešit. „Navrhl jsem proto, aby český partner vyplnil čestné prohlášení a poskytl některé osobní údaje,“ napsal ministr.

Na dotaz ČTK dodal, že čestné prohlášení by se týkalo společného soužití. „Půjde také o převzetí zodpovědnosti za partnera, že má například v Česku zázemí, kde bydlet a podobně. Inspirovali jsme se v Dánsku a Rakousku,“ dodal Petříček.

Kvůli nebezpečí šíření koronaviru Česko zakazuje přicestování bez udání důvodů z většiny zemí. Výjimku tvoří země, které ČR zařadila na seznam bezpečných států. Na něm jsou všechny státy Evropské unie kromě Švédska, z evropských zemí dále Andorra, Island, Lichtenštejnsko, Monako, Norsko, San Marino, Švýcarsko, Vatikán a Velká Británie. Od pondělí byl seznam rozšířen i o Austrálii, Nový Zéland, Kanadu, Japonsko, Jižní Koreu a Thajsko.

Lidé ze států, které jsou umístěny na seznamu zemí s vysokým rizikem nákazy koronavirem, mohou do ČR vstupovat jen na základě výjimek stanovených ministerstvem zdravotnictví, není možné přicestovat kvůli turistice. Čeští občané při návratu z těchto států musejí předložit negativní test na koronavirus, nebo jít do dvoutýdenní karantény.

sorgedoktor ( 16. července 2020 08:26 )

Ono by sem mohly prijit i jine chgoroby, nez ten CVOVID

Menhira ( 16. července 2020 00:19 )

PochePetříčkovi nevěřím ani slovo! Jen jen zase další nějaký trik ,jak sem dostat migranty, kteří za peníze budou předstírat sňatek s naší ženou. Nejprve mu bylo líto "sirotků" a když to nevyšlo, tak zase mu je líto "lásky". Je to šašek a hlavně dejte si na něj pozor! Je to vítač!!!!

krapotkin ( 15. července 2020 23:05 )

To se dalo čekat. Německo bude předsedat EU a mamá Merkelové nejde o nic jiného, než nám své hosty vnutit jakýmkoliv způsobem.

Manowar ( 15. července 2020 21:51 )

Když touží po cizincích,tak ať se odstěhuje,bude je mít jako sousedy.

sumecakkapr ( 15. července 2020 21:35 )

Tchurak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa