Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Virus rozdělil páry. U partnerů Češek a Čechů schválili 103 proseb o shledání s cizinci

Autor: ČTK - 
28. července 2020
11:09

Ministerstvo zahraničí schválilo 106 žádostí o sloučení mezinárodních párů rozdělených protiepidemickými restrikcemi při cestování. Vyhovělo tak zhruba polovině žádostí, které přišly za první týden od umožnění takového kroku, uvedla dnes diplomacie v tiskové zprávě. Od minulého pondělí mohou do Česka přicestovat i občané zemí mimo EU, které nejsou na bezpečném seznamu, pokud prokážou, že v Česku mají dlouhodobého partnera, i když s ním nejsou sezdáni.

„Prozatím jsme obdrželi přes dvě stě žádostí rozdělených párů, vyhověli jsme asi polovině z nich. Naprostá většina je pro partnery z USA. Další časté země jsou třeba Ukrajina, Izrael, Mexiko nebo Chile,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Partneři musejí při žádosti o spojení páru doložit čestné potvrzení o dlouhotrvajícím vztahu a potvrdit ho i nějakým dokladem. „Hladce probíhá například vyřízení žádostí těch, kteří doložili rezervaci termínu svatby na matrice nebo těch, kteří mají společnou nájemní smlouvu, a to nejen v ČR. Pokud nic takového páry nemají, stačí doložit společné cesty,“ uvedl Petříček. Páry mohou také vztah doložit společným účtem v bance.

Ministerstvo naopak neuznává jako doklad o vztahu pouze společné fotografie. Diplomacie to zdůvodňuje tím, že chce bránit možnému zneužití výjimky pro cestu do Česka.

Žádosti o vstup partnerů ze zemí mimo EU elektronicky vyřizuje ministerstvo zahraničí. Vydá potvrzení o možném příjezdu, které občan ČR předá svému partnerovi a ten se jím prokáže při vstupu do Česka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa