Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bordel u cen piva: „Hloupost a amatérismus,“ míní Kalousek. Čím hájí Schillerová změny DPH?

Aktualizováno -
6. února 2020
15:35
Autor: T. Belica a krajští redaktoři, vei - 
6. února 2020
05:00

Se zlevněním piva od prvního května, kdy točené vypité v hospodě spadne do 10procentní sazby DPH, počítá – jak zjistil Blesk – málokterý výčepní. Těm sice díky nižší dani zůstane v kapse více peněz, avšak přibude jim nový, zapeklitý problém: co se štamgastem, který přijde hasit žízeň i se džbánkem?

Terčem škodolibých vtipů se v uplynulých dnech stali úředníci ministerstva financí. Na internetu totiž koluje tabulka, která ukazuje, jak dobře míněná snaha pomoci hospodským tím, že jim sníží od 1. května daň z točeného piva ze současných 21 procent na deset, může vše zkomplikovat. Restauratéři totiž budou muset řešit v provozu vskutku zajímavé situace.

Fígle s džbánem

Pokud si totiž nechá štamgast natočit od května pivo, které vypije v hospodě, výčepní z něj odvede jen 10procentní daň. Pokud si ale zákazník bude chtít pivo odnést s sebou ve džbánu, DPH z něj bude stejná jako dosud, tedy 21 procent. A raději ani nemyslet, jak to celé počítat, když si zákazník dá několik kousků v knajpě a několik s sebou domů.

Anebo si začne točené pivo pokoutně přelévat do džbánu, aby ušetřil – k takovým „podvůdkům“ by to totiž mohlo svádět, pokud by hospodští díky nižší dani srazili ceny točeného vypitého v knajpě. Podle propočtů ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy by tímto způsobem půllitr Plzně mohl vyjít až o tři koruny levněji.

Prý extrémy

Pokud tedy zákazník koupí třeba pět půllitrů s tím, že je pak třeba na WC přelije do džbánu či jiné nádoby a z restaurace takto odnese, ušetří patnáct korun v porovnání se situací, kdy by si pořizoval přímo pivo do džbánu,“ řekl Blesku Kovanda.

Ministerstvo financí se brání, že jde o „extrémní modelové příklady“ a sazby DPH u piva zůstávají jen dvě. To je ale pravda jen napůl. De facto jsou tři: desetiprocentní za točený půllitr v restauraci, 21procentní u lahvového piva vypitého v restauraci či u točeného piva/lahváče zakoupeného u stánkaře.

A konečně: nealkoholické pivo je zdaněné 10 procenty, konzumujete-li ho v restauraci, ať už čepované či v lahvi. A 15 procenty v obchodě či u stánku. Máte v tom zmatek? Vítejte v českém Kocourkově…

Jiné sazby DPH u piva dle různých situacích. Rozdíly jsou i mezi točeným v restauraci či stánku Jiné sazby DPH u piva dle různých situacích. Rozdíly jsou i mezi točeným v restauraci či stánku | Infografika Blesku

Levněji nebude?

Václav Stárek z Asociace hotelů a restaurací připouští, že tím, že do desetiprocentní sazby spadlo i točené pivo, může u restauratérů dojít k menším komplikacím. Obecně ale snížení DPH kvituje.

„Po dlouhých debatách se povedlo vyjednat, aby restaurace a gastronomická zařízení měly supersníženou sazbu na pokrmy a nealkoholické nápoje, a že k tomu vláda ještě přidala točené pivo, je jedině dobře pro ty provozovatele,“ řekl Stárek Blesku s tím, že neočekává, že by se snížením daně točené zlevnilo.

Efekt nižší daně nečeká ani Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven. „Právě tradiční hospody totiž mají z této změny benefitovat, nikoliv pivovary nebo koncoví zákazníci,“ napsala včera Blesku.

Schillerová: Důvod pro nejasnosti nevzniká

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) pro Blesk Zprávy na zmatky kolem pivních sazeb DPH reagovala se slovy: „Je mi líto, že opozici vadí snižování daní na restaurační služby na 10 procent. Já naopak vůbec nepochybuji o tom, že hospodští výrazné snížení DPH a tím i vyšší marže ocení. Ve výsledku to pomůže nejen restauracím ve městech, ale i venkovským hospůdkám a hostincům.“

„Žádný důvod pro nejasnosti opravdu nevzniká. DPH na pivo bude toliko dvojí a rozdíl mezi čepovaným pivem v restauraci a lahvovým pivem s sebou považuji za poměrně evidentní. Ona manipulativní tabulka je záměrně matoucí a kdyby jí opozice neměla, musela by si ji vymyslet,“ dodala ministryně financí.

Bývalý šéf státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09) si však rýpl: „Vládní koalici spolu s komunisty se podařil světový unikát. Tři sazby DPH na pivo nejsou nikde, ty budou jenom u nás. Na žebříčku vládní hlouposti a amatérismu přesvědčivě vítězíme.“

Šéf Svazu obchodu Tomáš Prouza Šéf Svazu obchodu Tomáš Prouza | Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC

Šéf Svazu obchodu: Další buzerace podnikatelů!

„Ten systém je tak zmatený, že to nikdo nemá šanci dělat správně. Na buzeraci podnikatelů je to ale úplně dokonalé,“ říká Tomáš Prouza ze Svazu obchodu a cestovního ruchu v rozhovoru pro Blesk.

Jak tento „systém“ prodejcům zkomplikuje život?

„Úprava těch systémů (EET – pozn. red.) bude stát spoustu peněz a hlavně vždycky někdo udělá nějakou chybu. A pokud to někdo bude chtít zneužívat, tak bude posílat ČOIku (obchodní inspekci – pozn. red.), aby prováděla kontrolní nákupy piva. A za to budou dávat desetitisícovou pokutu chudáku hospodskému, že se v devět večer na tom dotykovém displeji překlikl?“

Co ale s tím? Do 1. května zbývá zhruba čtvrt roku.

„Vláda by měla přiznat chybu a napravit ji. Poslaneckou iniciativou by se to bez problému napravit stihlo.“

Projeví se nižší DPH na cenách piva?

„Vždy se tvrdilo, že snížení DPH je kompenzace pro hospodské, když už je tady EET. Pro koncového spotřebitele ta změna bude v reálu velmi malá.“

Jiné sazby DPH u piva baví Čechy i na internetu Jiné sazby DPH u piva baví Čechy i na internetu | Infografika Blesku

5nastolevceskych ( 8. února 2020 00:12 )

My zloději vždy volíme jen soudruhy Babiše a Zemana, protože nad námi drží ochrannou ruku.

gabreta ( 7. února 2020 19:12 )

barda. Tak ať přemýšlím, jak přemýšlím nad tvým věcným argumentem, tak mi vychází jen jedno. Ty jsi Řeporyjský Novotný! Nikdo druhej nemůže bejt tak blbej!!

titen33 ( 7. února 2020 10:43 )

Moc fetuješ, debile

5nastolevceskych ( 7. února 2020 08:30 )

Kvůli téhle nekompetentní krávě zanikly tisíce hospod a teď to chce zachraňovat takovýmto výstřikem.

gemino ( 7. února 2020 06:42 )

Moc chlastáš, debile...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa