Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vražedkyně Janáková pohnula s vládou. Těhotné pachatelky se jen tak z vězení nedostanou

Aktualizováno -
16. prosince 2019
15:58
Autor: ČTK, for - 
16. prosince 2019
06:00

Soudy možná nebudou automaticky přerušovat výkon trestu těhotným ženám nebo matkám dítěte mladšího jednoho roku, které byly odsouzeny za zvlášť závažný zločin. Vláda před zákonodárci podpořila poslaneckou novelu, aby soud mohl konkrétní případ posoudit a rozhodnout, zda se žena dostane dočasně na svobodu, nebo ne. Totéž by platilo pro odkládání nástupu do vězení. Kabinet dnes schválil k předloze skupiny poslanců ANO, ČSSD, ODS, Pirátů, SPD, KSČM a TOP 09 souhlasné stanovisko, informoval tiskový odbor vlády.

U žen odsouzených za přečiny nebo zločiny, které nejsou zvlášť závažné, by podle předlohy nadále platila současná úprava, tedy automatické přerušování nebo odkládání pobytu ve vězení. Liší se tím od jiné novely, kterou v červenci podali poslanci STAN, Pirátů, SPD, ČSSD, KSČM a TOP 09.

Podle ní by soudy rozhodovaly o přerušení nebo odkladu výkonu trestu u všech odsouzených žen bez ohledu na závažnost trestného činu. Zvlášť závažnými zločiny jsou úmyslné trestné činy, za něž zákon stanoví trest odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby nejméně deset let.

Janáková zpátky v cele

Předkladatelé obou návrhů reagovali na případ Petry Nové, dříve Janákové, která byla odsouzena na 30 let za vraždu sběratele. Soud jí musel přerušit výkon trestu, když se zjistilo, že otěhotněla. 

V té době byla ve vazební věznici v Hradci Králové. V říjnu soud poslal tuto ženu do vazby potom, co ji policie začala stíhat pro podezření z křivého obvinění. Nyní je opět ve výkonu trestu.

Cílem návrhu je zabránit situacím, kdy nebezpečné pachatelky závažné trestné činnosti nenastoupí do výkonu trestu odnětí svobody nebo se dostanou v důsledku těhotenství nebo mateřství na svobodu, kde představují tak výrazné bezpečnostní riziko, že je na místě přistoupit k omezení jejich osobní svobody,“ napsali v důvodové zprávě autoři nynější předlohy vedení Petrem Sadovským (ANO).

Pokud by soud takovou ženu dočasně na svobodu propustil nebo ponechal na svobodě, mohl by zároveň rozhodnout o dohledu nad ní a uložit jí další povinnosti. Přerušení nebo odklad výkonu trestu by soud mohl také zrušit. Pro případy, kdy ženy se svými malými dětmi budou muset být ve vězení, se podle důvodové zprávy předpokládá vybudování přístavby ženské věznice ve Světlé nad Sázavou. Náklady by měly činit 17,5 milionu korun.

Předkladatelé uvádějí, že od roku 2015 do konce loňska soudy odsoudily k nepodmíněnému trestu vězení za zvlášť závažný zločin 430 žen. U 13 z nich musely rozhodnout kvůli těhotenství nebo mateřství o odkladu nástupu do vězení, u šesti ze stejného důvodu o přerušení výkonu trestu.

Video  Vražedkyni Petru Janákovou (29) přivádějí k Okresnímu soudu v Opavě. Ten ji poslal do vazby.  - Michal Charbulák
Video se připravuje ...

„Nepociťuje žádnou lítost, netrpí pocitem viny a potřebou napravit to, co způsobila. Egocentricky racionalizuje vlastní činy, nemá vytvořené funkční svědomí, odpovědnost za svá selhání připisuje druhým,“ uvedl NS s odkazem na znalecké posudky. Z vazební věznice se nyní Nová v listopadu přesunula do cely, kde si má odpykávat trest za vraždu. 

Dítě se jí narodilo koncem srpna. Tvrdila, že ji znásilnili dozorci, což se nepotvrdilo, otcem je jiný vězeň. Policie ženu stíhá za křivé obvinění, opavský soud ji v říjnu poslal do vazby.

Problém s nebezpečnými pachatelkami

Cílem předloženého návrhu zákona tak nyní je, aby v případě pachatelek závažné trestné činnosti bylo možné přistoupit k omezení jejich osobní svobody i po dobu jejich těhotenství a mateřství.

„Cílem návrhu je zabránit situacím, kdy nebezpečné pachatelky závažné trestné činnosti nenastoupí do výkonu trestu odnětí svobody nebo se dostanou v důsledku těhotenství nebo mateřství na svobodu, kde představují tak výrazné bezpečnostní riziko, že je na místě přistoupit k omezení jejich osobní svobody,“ napsali v důvodové zprávě autoři nynější předlohy vedení Petrem Sadovským (ANO).

Video  Vražedkyni Janákovou zatkli! Do cely putovala kvůli podezření z křivého obvinění.  - Jitka Pecharová, Blesk
Video se připravuje ...

Pokud by soud takovou ženu dočasně na svobodu propustil nebo ponechal na svobodě, mohl by zároveň rozhodnout o dohledu nad ní a uložit jí další povinnosti. Přerušení nebo odklad výkonu trestu by soud mohl také zrušit.

Pachatelky do nové přístavby ve Světlé

Pro případy, kdy ženy se svými malými dětmi budou muset být ve vězení, se podle důvodové zprávy předpokládá vybudování přístavby ženské věznice ve Světlé nad Sázavou. Náklady by měly činit 17,5 milionu korun.

Vláda doporučí v novele vyřešit pobytové postavení dítěte cizince, které se narodí ve věznici nebo v ní s matkou cizinkou pobývá. Kabinet také doporučí neumožnit otci účast při porodu ženy, která je stíhaná ve vazbě, pokud si to nebude výslovně přát. Návrh předpokládá, že účast by povoloval státní zástupce nebo soudce.

Předkladatelé uvádějí, že od roku 2015 do konce loňska soudy odsoudily k nepodmíněnému trestu vězení za zvlášť závažný zločin 430 žen. U 13 z nich musely rozhodnout kvůli těhotenství nebo mateřství o odkladu nástupu do vězení, u šesti ze stejného důvodu o přerušení výkonu trestu.

Benešové resort souhlasí

Ministerstvo spravedlnosti pod vedením Marie Benešové (za ANO) dalo k návrhu souhlasné stanovisko.

„Ministerstvo vítá snahu řešit do budoucna situace, kdy se pachatelky zvlášť závažných trestných činů, bez ohledu na riziko pro společnost, dostávají automaticky kvůli svému mateřství či rodičovství na svobodu. Navrhované řešení, kdy předseda senátu bude o odložení či přerušení výkonu trestu rozhodovat na základě posouzení nejlepšího zájmu očekávaného nebo již novorozeného dítěte, osobnosti odsouzené, závažnosti a okolností spáchání trestného činu, za který byla odsouzena, a potřebě ochrany společnosti, lze považovat za vyvážené,“ podotklo ministerstvo u svého souhlasného stanoviska.

„Návrh rovněž představuje řešení pro pachatelky zvlášť závažných zločinů, kterým bude umožněno mít své děti ve výkonu trestu odnětí svobody u sebe, přičemž do zákona mimo jiné zakotvuje jasná pravidla, jakým způsobem bude výkon trestu takových odsouzených žen probíhat, a to včetně práv náležejících jejich dětem,“ dodává.

Neutrální stanovisko zaujalo ministerstvo vnitra, ministerstvo práce a sociálních věcí souhlasí, stejně jako ministerstvo zdravotnictví a další připomínková místa jako Nejvyšší soud a Nejvyšší státní zastupitelství.

 

jdi-se-bodnout ( 16. prosince 2019 09:45 )

Proto se v tomto bordelu musel zrušit trest smrti. Ten nepatří do rukou takovým blbům, kteří tvoří naši justici.

verka1 ( 16. prosince 2019 09:33 )

Divný prve vrazedkyni propustí z vězení kvůli dítěti a pak po zjištění že lhala, ji pošlou zpátky do vězení. Teď její dítě nestrada, mateřské mléko...
Zákony píše kdo? Schvalují zákonodárci.
V nemocnicích bordel, soudy bordel, úřady bordel. Taková je tady společnost!
Jo, najdou se jedinci, kteří vše řeší, mluví pravdu, ale je jich opravdu málo.

zdenekksevratil_ ( 16. prosince 2019 07:51 )

No tak v ČR se normalně za blbosti trestá dost krutě a za zavažné tr.ciny se davaji směšné tresty!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa