Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hamáček bouchl do stolu: Když Babišova vláda sáhne na Zemana, ČSSD v ní končí

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, kal, vei - 
23. dubna 2019
10:00

Případné hlasování o konci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana by bylo posledním hlasováním současné vlády, řekl šéf ČSSD Jan Hamáček. S odvoláním Zemana by mohla přijít nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), tvrdí opozice v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo premiéra Andreje Babiše (ANO). Benešová, která se funkce ujme 30. dubna, se nicméně podle svých slov k ničemu takovému nechystá.

Spekulace o možném tlaku na odchod Zemana se objevily minulý týden poté, co oznámil rozhodnutí rezignovat ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Část opozice dává jeho odchod do souvislosti s kauzou Čapího hnízda, v níž čerstvě čelí návrhu na podání obžaloby premiér Andrej Babiš (ANO).

Hamáček novinářům řekl, že ministerstvo spravedlnosti je v gesci ANO a strany se dohodly na tom, že si nebudou kandidáty kádrovat. Odpovědnost za výběr Benešové je tak čistě na Babišovi, řekl. „Je to zkušená právnička, která v čele ministerstva už stála,“ uvedl Hamáček.

Ministr vnitra nevidí důvod zasahovat do systému státních zastupitelství. „Na toto bude sociální demokracie velice citlivá. Pokud by se mělo hlasovat o odvolání nejvyššího státního zástupce, tak to bude poslední hlasování této vlády. Pro nás by to byl důvod z vlády odejít,“ konstatoval Hamáček na dotaz Blesk Zpráv. „Věřím však, že platí ujištění našich partnerů, podle kterých k tomu nedojde,“ dodal na twitteru.

Nevidí důvod ani ke změně zákona o státním zastupitelství. „Zatím není nic na stole. Očekávám, že takto zásadní změny by byly koaličně projednány a máme pro spory v koalici příslušné mechanismy,“ uvedl s tím, že další kroky nechce předjímat.

Podobně jako Jan Hamáček vidí situaci i někteří další ministři za ČSSD. „Mám stejný postoj jako pan předseda Hamáček,“ řekla Blesk Zprávám ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová.

„Nezávislost justice je základem právního státu. Pro mě je politické zasahování v tomto směru nepřekročitelnou hranicí. A to i v rámci vládní koalice,“ reagoval pro Blesk Zprávy ministr zahraničí a další z místopředsedů ČSSD Tomáš Petříček.

Sociální demokraté mají ve vládě ještě ministra zemědělství Miroslava Tomana a také ministra kultury Antonína Staňka.

Šéfové klíčových institucí končí

Benešová minulý týden uvedla, že se chce zaměřit především na boj s korupcí na vytváření kvalitní legislativy. „Popírám čistky ve státním zastupitelství, to je prostě hysterie naprosto nesmyslná,“ řekla. „Kdybychom chtěli vyhodit Pavla Zemana, mohli jsme to udělat už dávno,“ řekl o víkendu deníku Právo Babiš.

Lidové noviny (LN) v sobotu upozornily, že Benešová bude mít možnost výrazně ovlivnit podobu justice výběrem šéfů klíčových institucí. V září končí předseda Vrchního soudu v Olomouci Robert Gryga, v lednu 2020 pak předseda pražského vrchního soudu Jaroslav Bureš. U vrchních soudů se rozhodují v odvolání nejzávažnější kauzy.

Příští rok mohou mít nové předsedy také krajské soudy v Hradci Králové, v Českých Budějovicích, v Plzni i Městský soud v Praze, kde vyprší mandát Liboru Vávrovi. V roce 2021 přijdou obměny na krajských soudech v Brně či Ústí nad Labem.

prazanda1- ( 9. září 2019 12:05 )

Blbeček neřikal uz nahodou ze ve vlade konci CSSD kdyz nezvoli Šmardu?

marmat ( 24. dubna 2019 19:15 )

Kdo z mediálních poradců ČSSD poradil TOHLE Hamáčkovi....Naletěl jak malé dítě a stáhnul kalhoty kilometr před brodem !!! NIC se neděje a ON kvičí...vypadá to na VELKÉ intrikány ve straně Férovou Benešovou Chobotnice 100% "nemůže"

hejhej ( 24. dubna 2019 15:08 )

Co ten Hamáček mele za nesmysly. Už neví, ubožák, jak se zviditelnt, byď debilním způsobem. O odvolání p. Zemana nemluví ani premiér, ani p. Benešová, jenom hloupý Hamáček.

Pepicek1953 ( 24. dubna 2019 13:05 )

nevím proč všichni z kavárny melou pořád o Zemanovi,proč nepočkají až co z Koblížka vyleze a Benešová navrhne,,nedělá ham Hamačeček zbytečně dusno

marmat ( 23. dubna 2019 20:38 )

anonyn01:Je to Váš zvláštní vkus....od vzdělanců NEČEKEJTE ZÁZRAKY

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa