Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rekordní výprask, Mayová jako blboun nejapný: Média i politici řeší kolaps dohody o brexitu

Aktualizováno -
16. ledna 2019
10:50
Autor: Jakub Veinlich, ČTK, všm, simao - 
15. ledna 2019
21:25

Britští poslanci v úterý večer podle očekávání odmítli dohodu o vystoupení Spojeného království z Evropské unie, kterou se sedmadvacítkou dojednala Theresa Mayová. Výsledek úterního hlasování byl pro premiérku větší porážkou, než čekali i ti největší pesimisté. Do tří dnů má představit náhradní řešení. Například podle vicepremiéra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka nemá nikdo ani tušení, s čím Mayová přijde. O nejistotě a hrozícím průšvihu hovoří i další politici. Evropský tisk označil dění kolem brexitu za návrat do bodu nula, Británie má přitom vystoupit již 29. března.


„Budeme se snažit předložit do pondělka nějaký návrh, který bude realistický,“ řekla hned po hlasování v emotivní reakci premiérka Mayová. „Spolupracujte s vládou, abychom toho dosáhli,“ vyzvala odpůrce shozené dohody.

Dohodu podpořilo podle Reuters jen 202 zákonodárců, proti jich bylo 432Dohoda o brexitu byla zamítnuta rozdílem 230 hlasů, přičemž dosud nejkrutější porážku zažil v roce 1924 labouristický premiér Ramsay MacDonald, a to o 166 hlasů.

Neřízený odchod nebo stop brexitu?

EU se tak musí připravovat na neřízený odchod Británie z evropského bloku. Dnes to na úvod plenární debaty o brexitu v Evropském parlamentu (EP) prohlásil předseda evropského zákonodárného sboru Antonio Tajani.

Stejný názor před europoslanci vyjádřili i rumunská ministryně pro evropské záležitosti Melania-Gabriela Ciotová, která v EP zastupovala rumunské předsednictví, a první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Prohlášení v podobném duchu vydal i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Opatrně hovořil šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier, podle kterého je příliš brzy na to, aby bylo jasné, jak bude odluka Spojeného království vypadattrvá však na irské pojistceBarnier s Timmermansem se shodli na tom, že odmítnutá dohoda, kterou připravili britští a unijní vyjednavači a která stanoví podmínky britského odchodu z EU, je nejlepší možný kompromis poskytující právní jistotu oběma stranám.

Šéf Evropské rady Donald Tusk již včera naznačil, že by možná nebyl od věci celý brexit znovu promyslet.  „Pokud dohoda není možná a nikdo nechce odchod bez dohody, tak kdo bude mít konečně odvahu říci, jaké je jediné pozitivní řešení,“ otázal se v bezprostřední reakci na Twitteru Tusk.

Petříček: Bylo to nejlepší za špatných řešení

Situaci okomentovali i čeští politici. „Teď by to byly jenom spekulace, já doufám, že britští politici budou odpovědní a že nakonec to dopadne dobře, že tam bude nějaká jasná dohoda. Ten divoký brexit by znamenal chaos. My jsme jako naše vláda připravili legislativu a pokud by, nedej bože, to nastalo, tak samozřejmě to může být krize a budeme rychle jednat a budeme potom už samozřejmě sami bojovat za české zájmy. Ale v rámci Evropy by to byl velký problém,“ varoval například premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) dopadlo hlasování v britském parlamentu podle očekávání. „Popravdě řečeno, nikdo neví, co bude plán B, který má Theresa Mayová do tří dnů předložit, znamenat. Zda to bude brexit bez dohody, nebo předčasné volby,“ řekl v první reakci Blesk Zprávám Hamáček. „Je potřeba počkat na to, s čím britská vláda přijde,“ dodal.

„Výsledek hlasování ukazuje, že britský parlament je rozdělen na tři nesmiřitelné tábory. Od počátku říkám, že setrvání Velké Británie v Evropské unii by bylo nejlepší řešení, ale v tuto chvíli je míč na britské straně," reagoval ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). „Ta výstupová dohoda byla nejlepším z těch všech špatných řešení,“ dodal.

Už v pondělí by se přitom v Bruselu měli sejít ministři zahraničí všech evropských států. Pozvánku podle Petříčka dostal také britský šéf diplomacie Jeremy Hunt. Jestli v pondělí s ohledem na nové hlasování v britském parlamentu ale do sídla Unie dorazí, není zatím jasné.

„Předpokládám, že se ta situace bude muset v Bruselu v pondělí také řešit. Teď především ale očekávám informace z britské strany, jak z této situace ven,“ řekl Blesk Zprávám Petříček.

Žádné přijeti nového rozhodnutí se ale očekávat nedá, ministři totiž nemohou o tak závažných věcech hlasovat.

Schůzka českých předsedů kvůli tvrdému brexitu

Už ve čtvrtek se vicepremiér Hamáček setká s předsedy všech českých parlamentních stran a hnutí, aby s nimi jednal o možnosti projednat ve Sněmovně bez větších průtahů hned v prvním čtení zákon, který by reagoval na případný tvrdý brexit. „Tedy abychom stihli projednat zákon tak, včetně podpisu prezidenta, nejpozději do 29. března, kdy má Británie Unii opustit,“ dodal ke schůzce Hamáček.

Podle předsedy TOP 09 a europoslance Jiřího Pospíšila je teď především nutné udělat vše pro to, aby Velká Británie v březnu neopustila struktury EU bez dohody.

„Nejistota způsobená referendem o brexitu a následnou nejednotou britské politiky bude bohužel pokračovat i po dnešním hlasování britského parlamentu. Klíčovým teď bude zabránit odchodu Velké Británie z EU bez dohody, protože by to poškodilo nejenom Británii, ale i zájmy ČR,“ okomentoval Pospíšil prohru Mayové při úterním hlasování.

Podle europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM), lídryně kandidátky pro květnové volby do Evropského parlamentu, nemusí britská premiérka úterní drtivou porážku vůbec ustát. 

Kandidátovi na předsedu KDU-ČSL a bývalému ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi chybí ve Velké Británni státníci.

Evropští politici: Jsme připraveni na nejhorší

Rozladění jsou i světoví politici. „Čas hříček skončil,“ řekl šéf německé diplomacie Heiko Maas v rozhovoru poskytnutém rádiu Deutschlandfunk. Británie musí podle něj nyní rychle říci, co vlastně chce, neboť po úterním hlasování to není jasné.

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier dnes varoval před následky neřízeného brexitu. „Tratili by všichni v Evropě,“ řekl s tím, že nejvíce by touto variantou vývoje trpěli sami Britové. Také podle Altmaiera je nyní na Britech, aby řekli, co chtějí dělat. Přitom podle něj „není možné znovu vyjednávat o podstatě“ odmítnuté dohody.

Také francouzská ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová vyjádřila politování nad odmítnutím vyjednané brexitové dohody, která podle ní byla jediná možná. Odložení termínu brexitu považuje za „právně a technicky možné“, pokud o to Britové požádají. „V tomto okamžiku to ale není nic jiného než hypotéza, neboť paní Mayová o to nepožádala, ani nikdo z jejího okolí,“ dodala Loiseauová.

Stejně jako Německo a Francie se podle premiéra Giuseppeho Conteho na „všechny scénáře“ dalšího vývoje připravuje i Itálie. Cílem italské vlády je omezit „negativní dopady brexitu“.

Také nizozemský premiér Mark Rutte dnes řekl, že na tahu je nyní Británie, která musí vyjasnit svou pozici. K dispozici je podle něj ale jen jedna brexitová dohoda, a to ta, kterou britští poslanci odmítli.

Reakce tisku: Odklad hospodářské katastrofy

K nastalé situaci kolem brexitu se také vyjádřil světový tisk. Nizozemský list De Telegraaf napsal, že nikdo nevěří, že Britové mají připravený plán B, o kterém zapochyboval i Hamáček. Nizozemští novináři uvedli, že Británii už nezbývá moc času, aby zabránila „hospodářské katastrofě“, pojem tvrdý brexit dokonce nahradil výraz brutální brexit.

Spekuluje se také o možném odkladu brexitu. „Samozřejmě může britská vláda požádat o odklad a pokusit se fatální termín 29. března odložit," myslí si komentátor belgických novin De Tijd. „To by ale musely souhlasit všechny evropské členské státy. Otázkou zůstává, proč by to měly dělat. Když nemá Spojené království tušení, kam se vlastně chce vydat, co může Evropa ještě dělat?“ dodal.

Ponížená Mayová se nevzdává

„V západním světě asi neexistuje šéf vlády, který by byl tak ponížen, odsouzen a zrazen jako britská premiérka. A přesto se nevzdává,“ napsal francouzský list Les Dernières Nouvelles d'Alsace. „Stokrát byla sražena k zemi a stokrát zase vstala. A nikdo přitom neví, zda jde o odvahu nebo o lehkovážnost,“ dodal.

Pozadu nezůstal ani britský tisk, ten o včerejších událostech mluví jako o historické porážce. Za „naprosté ponížení“ britské premiérky úterní hlasování označil na titulní straně list The Daily Telegraph. „Je potřeba zvláštního druhu schopností, abyste proti sobě dokázali sjednotit tolik lidí,“ stojí v komentáři těchto novin k výsledku klíčového hlasování.

Britské bulvární listy nešetří kritikou na premiérčinu adresu. The Sun na titulní stránce otiskl fotomontáž, na které je tělo ptáka dronteho mauricijského známého také jako dodo a v češtině i jako blboun nejapný s hlavou britské premiérky. „Brexitová dohoda Mayové je mrtvá jako dodo,“ použil The Sun k popisu situace anglické přísloví, které se se odvolává na dávno vyhynulého ptáka.

Podle dalšího britského bulvárního listu Daily Mail Mayová nyní „bojuje o život“. „Žádná dohoda, žádná naděje, žádné ponětí, žádná důvěra,“ shrnul lakonicky úterní i možný dnešní vývoj na britské politické scéně bulvár Daily Mirror. Stejně jako ostatní listy připomíná, že dnes večer se bude na návrh labouristické opozice hlasovat o nedůvěře britské vládě.

Co může teď následovat?

Úterní hlasování britských poslanců má teď několik možných scénářů. Odložení brexitu, předčasné volby, druhé referendum o vystoupení, hlasování o nedůvěře vládě, ale i neřízený brexit bez dohody. Mluvčí vlády dopoledne po jednání kabinetu ujistil, že Mayová na výsledky hlasování v parlamentu bude „neprodleně“ reagovat.

Předseda britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn podal návrh na vyslovení nedůvěry vládě premiérky Mayové, parlament o tom má hlasovat ve středu, 16. ledna.

EU se po úterním hlasování britského parlamentu, který odmítl návrh brexitové dohody, musí připravovat na neřízený odchod Británie z evropského bloku. Dnes to na úvod plenární debaty o brexitu v Evropském parlamentu (EP) prohlásil předseda evropského zákonodárného sboru Antonio Tajani.

Stejný názor před europoslanci vyjádřili i rumunská ministryně pro evropské záležitosti Melania-Gabriela Ciotová, která v EP zastupovala rumunské předsednictví, a první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Ten nechce spekulovat o podobě brexitu, nevyloučil ale ani neřízený odchod, na který se EU musí připravit.

Opatrně hovořil šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier, podle kterého je příliš brzy na to, aby bylo jasné, jak bude odluka Spojeného království vypadattrvá však na irské pojistce. Barnier s Timmermansem se shodli na tom, že odmítnutá dohoda, kterou připravili britští a unijní vyjednavači a která stanoví podmínky britského odchodu z EU, je nejlepší možný kompromis poskytující právní jistotu oběma stranám.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

snehulak ( 16. ledna 2019 08:16 )

Není to o tom, že je po Brexitu. Jen každá ze skupin které hlasovaly proti dohodě " a la Mayová " chce něco jiného. Když to zjednoduším, jedna chce dohodu jinak, druhá žádnou.

5nastolevceskych ( 15. ledna 2019 23:21 )

Celou eurouhniji rozehnat bičem!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa