Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komentář: Britové dali Česku lekci. Zpackaný jako brexit by mohl být i czexit

Autor: Petr Holec - 
16. ledna 2019
06:05

Stalo se přesně to, na co téměř s jistotou sázeli nejen bookmakeři: britský parlament drtivě zamítl odchod Velké Británie z EU podle dohody, jíž vyjednala britská premiérka Theresa Mayová. Ani v Británii, obdivované zemi politických tradic, tak nyní nikdo neví, jak a jestli vůbec někdejší koloniální velmoc nakonec z EU odejde. Ve hře je totiž nová dohoda s EU, divoký odchod bez dohody, odložení brexitu nebo dokonce žádný brexit.

A to Mayová hned po referendu říkala, že „brexit prostě znamená brexit“. Teď má do tří dnů přijít s „plánem B“, těžko na něj ale příliš spoléhat, když předtím nedokázala přijít ani s průchodným „plánem A“. Ani ona už totiž nevěřila, že její dohoda projde. Někteří nyní kritizují EU za to, že Británii nevyšla víc vstříc. A proč by měla? Takhle prostě vypadá moderní válka o obchodní a ekonomické výhody, kterou dnes místo vojáků v zákopech vedou vysocí politici a úředníci v Bruselu.

EU jen maximalizovala výhody pro své členské země a Británie si tak poprvé vyzkoušela, co ji případně čeká po odchodu z EU. A taky co lidem v referendu slibovali protagonisté brexitu: tedy jaké to je prát se osamoceně a bez dohledu nenáviděného Bruselu o své místo ve světě s mnohem silnějším soupeřem. A to je EU ještě celkem civilizovaný spolek ve srovnání s trvdou Čínou nebo Amerikou Donalda Trumpa, který podobné věci bere stejně osobně jako boj o mladé modelky.

V Británii teď visí ve vzduchu i předčasné volby, které by mohly znamenat novou vládu a druhé referendum. A nejspíš ani Boris Johnson, jedna z hlavních tváří brexitu (a předtím zastánce setrvání Británie v EU, jak je pro brexit příznačné), si nepřeje, aby Britové i podruhé hlasovali pro odchod z EU. Jednou to zatím všem docela stačilo.

Dosavadní průběh brexitu je ovšem dobrou lekcí i pro české zastánce tzv. czexitu. Třeba na stránkách SPD Tomia Okamury totiž pořád mezi hlavními sliby najdete i „Konec diktátu EU. Odejdeme po anglicku“. Ano, Okamura je samozřejmě jen jeden. Z EU nás ale občas rád vyvádí i Václav Klaus mladší, nedávná volební kometa ODS a taky ambiciózní politik, jenž mluví jako Okamura. A jemuž se taky stále vážněji zdá o kandidatuře na prezidenta. Ohledně EU ho dokonce musí usměrňovat i jeho otec, bývalý premiér a prezident Václav Klaus, jehož nikdo určitě nepodezřívá z lásky k EU.

Nad českou politikou se navíc permanentně vznáší i strašidlo zákona o referendu, v němž bychom mohli hlasovat i o vystoupení z EU. Díky proto za britskou zkušenost. V roce 2016 Britové všem ukázali, jak je v době strachu z migrace a rostoucího populismu i nacionalismu snadné lidi přesvědčit, že největší zlo je EU. Stačí pár lživých slibů a fake news, které známe i od nás. Teď ale podobně všem ukázali i to, jak nesnadné je z EU skutečně odejít.

Navíc Okamurův odchod Británie z EU „po anglicku“, tedy i bez dohody, poškodí právě Česko výrazně víc než jiné země. Británie je pro naše firmy pátým největším exportním trhem a divoký brexit znamená i konec „klidného“ obchodu. Zajímavé je, že o zrovna o tomhle Okamura ve svých videoblozích nemluví. V nich radši pořád honí imaginární migranty – aspoň z českého pohledu.

Podívejte se na možné scénáře brexitu po odmítnutí dohody

Přečtěte si, jak brexit ovlivní volby do Evropského parlamentu

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

latecia ( 16. ledna 2019 14:00 )

Britanie neni cesko.Britanie ma nejvic evropskych migrantu zejmena te z vychodni evropy,a za pologramotnybrit liny a kazdy treti brit pologramotny a tato kombinace zpusobuje to, ze jejich rasa je v ohrozeni- nemaji praci, dostatecne vzdelani casto ani anglicky psat neumi a tak zacnou obvinovat ze sve zivotni situace vychodaky. Nebyt polaku slovaku rumunu tak maji zajiste prestyzni job s platem 50 na h, volne baraky od statu ktere budou patrit jim, luxusni nhs (statni zdrav system),EU je nebude buzerovat, chude staty se nebudou jiz dotovat, zkratka vsem se bude zit lip. Ale uz se nepise o tom jak tu vych.evropane nejvic prispivaji do statni kasy, ze to je nejpracovitejsi a nejkvalifikovanejsi zamestnanci, spickovi vedci, studenti, ze kdyby i jen ctvrtina odesla tak se zhrouti pze britove jsou neschopni. Cejti konkurenci a boji se ciziho a cela eu zla, tak si predstavte jak se jim za ty roky vymylili mozky mediema...skutecne hl duvod jste vy polaci a dalsi verbez. Nikoli jen eu. Chteji byt velmoci chteji aby vych verbez stratila veskera prava a tak chtej radsi migranty z afriky atd. Radeji hloupe line nez aby jim byli rovni, ci nedej boze konkurenci.

hejhej ( 16. ledna 2019 12:59 )

EU by měla smysl, kdyby tam nebyli vlastizrádní politici jako Merkelová, Juncker, Macron, Telička, Poche , Štětina a jím podobní. Zatím ta smečka jenom nařizuje jeden nesmysl za druhým a tahá přes kriminálníky - neziskovky muslimské vrahy a násilníky. Co je lepší ? Asi žít skromněji než ve strachu.

saly23 ( 16. ledna 2019 11:12 )

Autor článku je evidentně evrohujer.Neni to vítězství Bruselu,ale vítězství zdraveho rozumu.Tak ponižující smlouvu by podepsal politik typu Dubčeka nebo Husáka.

pekaaaros ( 16. ledna 2019 11:10 )

Vystupem z EU bychom se stali nezávislými a nemuseli řešit něčí normy, ale zase by nás začala tlačit bota jinde a to tak, že mnohem intenzivněji a nespokojenost by byla stejně a ještě třikrát větší. takže nemá smysl z EU vystupovat.

Ade33 ( 16. ledna 2019 09:50 )

Nebojte, řecká "loď" také stále pluje, anglická se určitě nepotopí

Zobrazit celou diskusi