Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman s Ivanou prošel tunelem teroristů. A schytal kritiku za čínské pandy, které nebudou

Autor: ČTK, jko, simao - 
29. listopadu 2018
08:30

Prezident Miloš Zeman ve středu ukončil cestu do Izraele návštěvou hranice židovského státu s palestinským Pásmem Gazy. Společně s manželkou Ivanou měli možnost podívat se do tunelu, který vybudovali palestinští radikálové. Poté navštívili kibuc Nachal Oz a pak už se vydali zpátky do Česka. Mezitím však prezident schytal kritiku za to, že v případě své dřívější cesty do Číny prý nepožádal o pandy velké, takže se do pražské zoo nedostanou.

Vrtulníkem Black Hawk se přepravil Miloš Zeman (74) a jeho žena Ivana (53) na hranici Izraele s pásmem Gazy. „Měli jsme možnost navštívit tunel, který teroristé vybudovali z Gazy do Izraele. Následovala návštěva kibucu Nachal Oz, který teroristé z Hamásu nejčastěji ostřelují raketami,“ uvedl prezident.

A právě kousek od místa, kde nedávno dopadla raketa z Hamásu, a pár metrů od dětského hřiště zasadil Zeman památeční strom. „Jako opravdoví přátelé budeme vždy stát při Izraeli v časech dobrých i zlých,“ řekl.

A jak prezident prozradil reportérovi Blesku, z cesty vrtulníkem strach neměl. „Je to vojenská helikoptéra, tam se tak nehledí na pohodlí. Vzpomínal jsem i na let německou helikoptérou, když jsem byl, myslím, v Kosovu. Moje znalosti helikoptér jsou poměrně rozsáhlé,“ pronesl s úsměvem.

Kritika za pandy: Zeman si o ně neřekl?

Úsměv však přešel kritiky prezidenta Zemana, kteří se do něj pustili kvůli zprávě o tom, že v pražské zoo nebudou nakonec slibované pandy z Číny. „Pandy v Praze nebudou,“ uvedl na Facebooku ředitel zoo Miroslav Bobek.

A jako jeden z hlavních důvodů, proč je pozastaven projekt pand velkých a langurů čínských, Bobek zmínil: „Tento projekt byl připravován jako třetí zásadní investice po výstavbě nového pavilonu goril a expozice pro lední medvědy. Nicméně jsme jeho další přípravy před několika měsíci pozastavili z toho důvodu, že prezident Zeman svůj čínský protějšek o pandy velké nepožádal a pro Českou republiku je nezískal. To jsou bohužel politické kroky, které nejsme schopni ovlivnit a bez nichž získání pand nepřipadá v úvahu. “

„Tak nic. Ani o pandu si neumí říct. A co všechno kvůli tomu musel vytrpět Krteček!“ rýpl si do prezidenta expremiér a jeho rival z voleb Mirek Topolánek

Čína pandy velké do jiných států pouze zapůjčuje, využívá je v rámci diplomacie. Pandy se tak dostanou do zoo jen v těch zemích, které mají s Čínou dobré vztahy. V Evropě se těmito šelmami mohou pochlubit v současnosti například zahrady ve Vídni, Madridu, Edinburghu či francouzském Saint-Aignan. Ve volné přírodě žije už jen zhruba 1800 jedinců.

„Víte, nejde jenom o pandu, ale pak tam musíte importovat strašnou spoustu bambusu, protože panda nic jiného nežere. A nezlobte se, to opravdu není úkol pro prezidenta, ale dejme tomu pro ředitele zoologické zahrady,“ uvedl Zeman na začátku listopadu na TV Barrandov.

Pochvaly za reprezentaci v Izraeli

Jinak ale český prezident sklidil řadu kladných ohlasů za reprezentaci své země právě v Izraeli. A jednoznačnou podporu židovského státu coby českého spojence.

Zeman tam přiletěl v neděli. Položil květiny u hrobu významného sionisty Theodora Herzla a večer se setkal s podnikateli. V pondělí v projevu v izraelském parlamentu - Knesetu - slíbil, že udělá vše pro to, aby se otevřela česká ambasáda v Jeruzalémě. Prezidentovi Reuvenu Rivlinovi předtím při setkání řekl, že nevidí Pásmo Gazy jako nezávislý stát, protože tamější vládní hnutí Hamás vnímá jako teroristickou organizaci.

Video  Zemana v izraelském parlamentu vítaly fanfáry i „díra“  - Zdroj - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

V úterý český prezident a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v Jeruzalémě otevřeli Český dům. Netanjahu při té příležitosti navrhl, aby se znovu se Zemanem setkali příští rok v Praze a ve stejném roce otevřeli také ambasádu v Jeruzalémě.

Vztahy mezi Izraelci a Palestinci se v posledních měsících opět vyostřily. Při nedávném ostřelování bylo z Pásma Gazy vypáleno na Izrael přes 400 raket. Palestinci v Gaze od konce března a většinou v pátek u hranice s židovským státem protestují proti izraelské blokádě a za možnost vrátit se na území, která byla kdysi domovem jejich předků, ale dnes leží v Izraeli.

Izraelští vojáci při protestech dosud zastřelili přes 200 Palestinců. Zabit byl jeden izraelský voják. Izraelská armáda hájí použití ostrých nábojů s tím, že brání své území.

Palestinci při protestech házejí na vojáky kamení, zapalují pneumatiky nebo posílají přes hranici zápalné balonky s hořlavinami. Pásmu Gazy vládne od roku 2007 radikální hnutí Hamás, které vedlo proti Izraeli tři války. Hamás tvrdí, že protesty budou pokračovat, dokud Izrael blokádu neukončí.

salto ( 30. listopadu 2018 18:07 )

bb88 ( 29. listopadu 2018 13:04 )

Aby po něm řvaly pražské hovádka ?

chyba.tretiho.uctu ( 29. listopadu 2018 12:49 )

řeč je o pandě, né o pindě

chyba.tretiho.uctu ( 29. listopadu 2018 12:44 )

dobre udělal že se na to vys ral

iFender ( 29. listopadu 2018 11:58 )

Drzme se USA ,Izraele,EU(ovsem te nove stojicich na jinych principech)a vsech skutecne demokratickych statu.Prestanme konecne "kamaradit" s BARBARY! Uvidite,ze za 20 let bude svet hezci. Moje mineni!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa