Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

ONLINE: Babiš ustál kauzu syna na Krymu. „Puč Palermo“ vládu nepoložil

Aktualizováno -
23. listopadu 2018
21:00
Autor: Blesk Zprávy, ČTK - 
13. listopadu 2018
09:10

Vláda Andreje Babiše (ANO) ve Sněmovně přečkala hlasování o vyslovení nedůvěry. Opozice nenašla pro sesazení kabinetu dostatek podpory. A nic na tom nezměnilo ani to, že sociální demokraté zůstali za dveřmi. Hlasováním vyvrcholilo nové dějství v kauze Čapí hnízdo. V něm se hlavní pozornost soustředila na premiérova syna Andreje Babiše ml. a jeho cestu na Ruskem okupovaný Krym. Právníci premiérovy exmanželky a jeho syna podali ve Švýcarsku trestní oznámení na reportéry Seznam Zpráv, kteří reportáž s Babišem juniorem natočili. Blesk Zprávy sledovaly vše podrobně online.

Anketa
Věříte Andreji Babišovi i po kauze s jeho synem?
počet hlasujících: 36031

Kauza Babišova syna Andreje mladšího
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
21:00
23. 11. 2018

Děkujeme všem za pozornost našemu online zpravodajství z kauzy kolem premiérova syna Andreje Babiše ml. V podrobném přísunu aktualit jsme začali v úterý 13. listopadu a vydrželi až do finále v pátek 23. listopadu. Co se na začátku mohlo jevit jako jasný důvod pro konec v čele vlády, vyústilo v neúspěšné hlasování o nedůvěře vládě.

20:45
23. 11. 2018

Protivládní protest na Staroměstském náměstí skončil, trval zhruba 45 minut. Pro spolek Milion chvilek pro demokracii to byla letos už několikátá demonstrace proti kabinetu Andreje Babiše (ANO), který v pátek ustál ale i hlasování o nedůvěře ve Sněmovně.

Protivládní protest na Staroměstském náměstí (23. 11. 2018) Protivládní protest na Staroměstském náměstí (23. 11. 2018) Protivládní protest na Staroměstském náměstí (23. 11. 2018)
20:20
23. 11. 2018

Nad hlavou demonstrantů vlají vlajky České republiky a Evropské unie. Lidé skandují „demisi“, „chceme slušnou vládu“ či „seniora na Krym“. Akce bude podle předsedy pořádajícího spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláše Mináře krátká a úderná. Účastníky také vyzval k tomu, aby neuráželi a nenadávali premiérovi, prezidentovi ani voličům ANO. „Stačí se pouze držet faktů,“ řekl.

20:00
23. 11. 2018
!

Dav protivládních demonstrantů se cestou z Hradu rozrostl. Demisi vlády Andreje Babiše (ANO) žádají na Staroměstském náměstí v Praze tisíce lidí. Kabinet ustál pokus opozice o vyjádření nedůvěry.

Protivládní protest na Staroměstském náměstí (23. 11. 2018) Protivládní protest na Staroměstském náměstí (23. 11. 2018) Protivládní protest na Staroměstském náměstí (23. 11. 2018)
19:35
23. 11. 2018

„Chápu, že lidi jsou naštvaní, že jejich strany volby nevyhrály. Ale to je přece demokracie. Rozumím tomu, že se jim to nelíbí,“ okomentoval protest v Praze Andrej Babiš na Nově.

Protivládní protest v centru Prahy (23. 11. 2018) Protivládní protest v centru Prahy (23. 11. 2018) Protivládní protest v centru Prahy (23. 11. 2018)
19:00
23. 11. 2018
18:45
23. 11. 2018

Odpůrci premiéra Andreje Babiše (ANO) se nejprve shromáždili na Hradčanském náměstí, jejich zástup sahal až do Nerudovy ulice. U Hradu nejprve hrála reprodukovaná muzika, zazněla například Modlitba pro Martu. Poté lidé vyrazili na pochod Prahou. Půjdou přes Malostranské náměstí, Karlův most, Smetanovo nábřeží, Národní třídu až na Staroměstské náměstí.

18:20
23. 11. 2018

Část veřejnosti se s výsledkem hlasování o nedůvěře vládě nesmířila. Zhruba tisíc lidí vyrazilo v Praze od Hradu na Staroměstské náměstí, kde se od 20:00 uskuteční protivládní demonstrace. Mají transparenty a skandují demisi.

Protivládní protest na Hradčanském náměstí (23. 11. 2018) Protivládní protest na Hradčanském náměstí (23. 11. 2018) Protivládní protest na Hradčanském náměstí (23. 11. 2018) Protivládní protest na Hradčanském náměstí (23. 11. 2018) Protivládní protest na Hradčanském náměstí (23. 11. 2018)
18:00
23. 11. 2018
!

Úprk ČSSD z jednacího sálu, Babišovo "proti návrhu" i Vondráčkovo pátrání po majitelce ztracené náušnice - podívejte se, jak to vypadalo v pátek ve sněmovním finále předtím, než se poslanci rozjeli na víkend.

Video  
Video se připravuje ...
17:40
23. 11. 2018

Nedaleko od Sněmovní 4, kde probíhala dnešní schůze k nedůvěře vládě, demonstroval hlouček lidí. Další protestní akce se však v Praze plánují na večer.

Video  
Video se připravuje ...
17:33
23. 11. 2018

"Můj syn má advokáta a to je právní zástupce, zastupuje moji první paní (...) Můj syn je dospělý, má advokáta, ten zastupuje jeho zájmy," uvedl Babiš ke svému synovi Andrejovi ml. Je to živá kauza, ke které se Andrej Babiš starší vyjadřovat nebude. "Nemám ani právo se vyjádřit za mého syna," podotkl. "Já budu odpovídat, komu chci," dodal na závěr poměrně vyhrocené tiskové konference, na které Babiš ignoroval dotaz od novinářky Seznam Zpráv, které kauzu syna rozdmýchaly.

17:27
23. 11. 2018

"Já takové informace nemám, nevím, jak na to přišel pan předseda Fiala. Žádná vládní krize nebyla a není,"

uvedl Babiš v reakci na přesvědčení šéfa ODS Fialy, že se vládní koalice nedožije konce volebního období, které se kvůli jejím problémům zkrátí.

17:24
23. 11. 2018

"Dnes vystupovali tady Piráti, kteří permanentě lhali a stejně jako všichni ostatní," uvedl Babiš. "Tihle zoufalí lidé nemají program, oni mají jenom toho Babiše, tak do něj dneska kopali, protože já jsem nechtěl reagovat na to množství lží a nesmyslů," vysvětluje, proč nevystoupil v debatě. "Nevidím důvod, proč bych odstupoval, já jsem byl zvolen ve svobodných, demokratických volbách a není na to nejmenší důvod," dodává.

17:22
23. 11. 2018
!

Na tiskovku dorazil po perném dni i Andrej Babiš (ANO).

"Šlo hlavně o to, aby opozice měla možnost mě urážet a ponižovat a musím říct, že v tom vynikali hlavně Piráti a měl jsem pocit, že některá ta vystoupení, že jsou pod vlivem drog. Jinak si to člověk ani nemůže vysvětlit, tolik lží, ponižování a nenávisti. A ta druhá skupina, která tam soutěžila, byli tři kandidáti na předsedu KDU-ČSL, kteří se tam předháněli v kopání do mé osoby. Bylo to mimořádně nechutné,"

postěžoval si Babiš. "Někteří teda znovu zopakovali, že bych měl jít do vězení. Nevím teda, na základě čeho," smál se Babiš. Podle něj též někteří poslanci mají pocit, že by měli vést sami vyšetřování. Pro lidi to bylo dnes poučné, míní. "Myslím si, že naši lidi nejsou hloupí, já jim všem děkuju za podporu a tisíce esemesek," podotkl Babiš. "Všichni jste přece věděli, že to neprojde, že na to nemají hlasy. To byla zase jenom organizovaná záležitost, velice dobře načasovaná," dodal.

17:19
23. 11. 2018

Podle Víta Rakušana je "trochu smutné" to, jak se vyvíjí nejstarší česká demokratická strana - ČSSD. Shodli se jen na tom, že v sále nebudou, nebyli ale schopni dostát tomu, co historicky předseda Jan Hamáček říkal, že má Andrej Babiš objektivně existující problém, který je limitem pro rozvoj ČR i problémem pro fungování vlády, uvedl Rakušan. 92 poslanců reprezentuje sílu 2,5 milionu voličů, hnutí ANO volilo na 2,3 milionu lidí. Velká skupina obyvatel tak vnímá, že je Andrej Babiš coby premiér problémem, míní místopředseda STAN Rakušan. "Nezabíhalo se do soukromí premiéra ČR, do zdravotního stavu premiéra a členů jeho rodiny," upozornil. 

17:11
23. 11. 2018

"Dnešní hlasování jasně ukázalo, že Andrej Babiš má dva silné koaliční partnery - jsou to komunisté, kteří explicitně podpořili vládu Andrreje Babiše a dále sociální demokraté, kteří statečně z chodby podporovali vládu, ve které sami sedí. Tyto dvě politické strany tak přebírají plnou odpovědnost, že ČR má i nadále trestně stíhaného premiéra, který svými kroky maří vyšetřování své kauzy, kauzy Čapí hnízdo,"

uvedl Jiří Pospíšil (TOP 09), podle kterého hrozí, že nebude kauza řádně prošetřena. O pokračujícím "marasmu" a drolení právního státu mluví Markéta Pekarová Adamová. A Miroslav Kalousek dodává: "Žádné překvapení se nekonalo, my jsme přesvědčeni, že držet ve funkci předsedy vlády trestně stíhanou osobu (...) je v rozporu s ústavním silbem poslance. Je to samozřejmě věc svědomí každého poslance, který dnes hlasoval. Sociální demokraté asi hledali to svědomí na chodbě, zjevně ho nenašli. " 

17:05
23. 11. 2018

"Komunisté jsou vládní strana, jak můžeme na schůzku opozičních stran pozvat vládní stranu. To pak nemá žádnou logiku. Takže jsme je logicky nepozvali, protože jsou součástí vládní koalice. To je ve stejné logice, jako bychom pozvali Andreje Babiše na schůzku,"

upozornil šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

17:02
23. 11. 2018

"Předseda vlády dnes přežil hlasování, ale ztratil podporu Poslanecké sněmovny. Předseda vlády si udržel funkci, ale neudržel si důvěru většiny Sněmovny,"

uvedl Petr Fiala (ODS) na další z tiskovek. Kdyby se hlasovalo nikoli o nedůvěře, ale o důvěře, tak by ji Babiš nezískal, míní Fiala. "Vládní koalice problém nevyřešila, problém jen odsunula a založila problémy nové pro sebe, pro vládní koalici a pro Českou republiku samozřejmě také," míní. Podle ODS je pravděpodobné, že vládní koalice udělala dnešním hlasováním další krok ke zkrácení volebního období. "A my jsme na to připraveni," tvrdí Fiala. "KSČM se stala už pouhou politickou frakcí hnutí ANO, to je také důležitá zpráva. A pokud jde o ČSSD: Ta hodně mluvila, mluvila a pak utekla," rýpl si šéf ODS s tím, že je zvláštní situace, když jedna ze stran vládní koalice nehlasuje pro důvěru vlastní vládě. Nic jinak by nedělal, ODS splnila svou povinnost a snažila se ochránit ústavní funkci předsedy vlády před osobními, rodinnými a dalšími problémy Andreje Babiše, upozornil Fiala. "Problémy kolem osoby a rodiny předsedy vlády zůstávají," dodal. 

16:55
23. 11. 2018
!

Prezident Miloš Zeman ohnul výrok o diagnóze Andreje Babiše ml., upozornil Reflex.cz. „Tak pro mě je tato záležitost uzavřena prohlášením pana profesora Cyrila Höschla, který je ředitelem Národního ústavu duševního zdraví. A ten jasně konstatoval, že mladý Babiš trpí schizofrenií,“ řekl Zeman pro MF Dnes.

„Nejenže jsem nikdy nic takového neřekl, ale ani jsem dokonce nikde nepotvrdil ani nevyvrátil, že Andrej Babiš jr. u nás byl. Musím se proti tvrzení prezidenta ohradit, mohl bych totiž v opačném případě ztratit důvěru mnoha pacientů, kteří se podobným zveřejňováním diagnózy cítí ohroženi,“ kontroval uznávaný odborník pro Reflex.

16:53
23. 11. 2018

"Opoziční strany, které iniciovaly toto jednání Sněmovny, hlasovaly a byly přítomny v plném počtu,"

upozornil Pirát Ivan Bartoš na skóre 92 ku 90 hlasům. "Samozřejmě se tím nějak neřeší věci, které zaznívaly na plénu Sněmovny," upozornil na to, že nejde jen o kauzu Babiše, Čapího hnízda a jeho syna, ale i to, že vláda dle něj neplní své programové prohlášení. Piráti chtějí být nadále konstruktivní opozicí. Připomněl, že první schůzku svolal předseda ODS Petr Fiala, který se rozhodl pozvat pouze Tomia Okamuru z SPD, nikoli komunisty, kteří Babišovu vládu podpořili.

16:49
23. 11. 2018

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) vyzývá po hlasování veřejnost, aby neztrácela důvěru, ačkoli "marasmus" v ČR pokračuje. Lidovci nadále chtějí vytrvale upozorňovat na to, že situace není správná a poškozuje ČR. Doufá, že trestní řízení v kauze Čapí hnízdo bude probíhat nezávisle a transparentně. "Celá situace je poměrně přehledná v tom smyslu, jak se jednotlivé strany staví k této situaci. Jsem přesvědčen, že je to jedna z bitev, která pokračuje (...) Takový člověk nemá být s takovýmto problémem členem vlády," dodal.

16:47
23. 11. 2018

„Během projednávání bylo jasné, že opozice nemá dostatek hlasů. ČSSD šla do vlády, aby mohla prosazovat svůj program, myslím, že se nám to daří,“

řekl hned po skončení schůze vicepremiér a šéf koaliční ČSSD, která při závěrečném hlasování o nedůvěře vládě opustila jednací sál Sněmovny.

„Vládní projekt má naši důvěru. Tuto vládní spolupráci ale zatěžují problémy pana premiéra,“ dodal Hamáček, který věří, že postoj ČSSD neovlivní vládní spolupráci.

Jedním z argumentů, proč ČSSD nechtěla vládu položit, bylo podle Hamáčka možné angažmá SPD Tomia Okamury na vládě, kterou by sociální demokraté opustili.  

„Vadila mi i absence plánu B – jak dál s Českou republikou,“ dodal vicepremiér.  

16:35
23. 11. 2018

Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 92 poslanců, 90 jich bylo proti němu. Dalších 18 zákonodárců nehlasovalo.

16:33
23. 11. 2018
16:29
23. 11. 2018
!

Babišova vláda ANO a ČSSD bude dál vládnout s důvěrou Sněmovny, i díky komunistům. Pokus opozice svrhnout ji kvůli kauze Čapí hnízdo a aféře kolem premiérova syna Andreje mladšího nebyl úspěšný. Na oficiální vyhlášení výsledků se sice teprve čeká, už teď je však jasno, že díky jednotě poslanců ANO, podpoře ze strany KSČM a skvadře z ČSSD, která sál opustila, nemá opozice na prosazení nedůvěry vládě nárok. 

16:25
23. 11. 2018
16:20
23. 11. 2018
!

K překvapení dnes nedojde, proti návrhu jsou poslanci ANO i KSČM, pro návrh hlasuje opozice včetně poslanců SPD. Své "proti návrhu" již řekl i premiér Andrej Babiš.

Hlasování o nedůvěře vládě: Andrej Babiš byl "proti návrhu" Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) při hlasování o nedůvěře Babišově vládě (23.11.2018)
16:15
23. 11. 2018
16:07
23. 11. 2018

Poslanci ČSSD odchází. Před hlasováním o důvěře vládě opustili jednací sál tak, jak slibovali. Jejich 15 míst zůstává ve Sněmovně volných. Ve vládní lavici zůstává pouze premiér Babiš s ministry za ANO. Začíná vyjadřování nedůvěry vládě. A to od písmene K. Pro návrh na vyslovení nedůvěry tak byl mj. mezi prvními Václav Klaus mladší.

15:50
23. 11. 2018

"Veřejnost, média i my si lámeme hlavu, proč a jak se Andrej Babiš junior ocitl na Krymu. Zda šlo o bezpečnostní riziko, či nikoli, když byl doprovázen zaměstnancem či bodyguardem Agrofertu alespoň po část své cesty. Jak všichni víme, Krym byl v únoru 2014 anektován Ruskou federací,"

poslanec TOP 09 Pavel Žáček se vrací k případu premiérova syna a "výletu" na Krym. Připomněl následné protiruské sankce a složitost přechodu na samotný Krym. 

15:33
23. 11. 2018

Exministryně spravedlnosti a poslankyně za ANO Helena Válková na Michálka reaguje slovy, že se po takovém projevu nemluví snadno a nechce nikoho urážet. "Nebudu poměřovat pomyslné viny Grosse, Nečase, Babiše, od toho tady jsou orgány činné v trestním řízení, pokud si tedy hrajeme na právní stát. Zdá se mi, že Piráti si na něj hrají. Více či méně úspěšné," kontrovala s tím, že doufá, že se zasměje, kolik z revolučního nadšení Pirátům na konci volebního období zůstane. Zatím konkrétní výsledek kromě pokřikování na ty, co jsou ve Sněmovně delší dobu, nezaznamenala.

Poslanec ANO David Kasal na Michálka reagoval tím, že musí vždy někoho pošpinit. Projev mu připadal jako z SSM aktivu. Je zvědavý, kdy nový primátor Pirátů Zdeněk Hřib odstoupí ze Správní rady VZP, na které údajně včera byl. "Nekumulujete funkce?" táže se Pirátů. Také Patrik Nacher (ANO) tvrdí, že Piráti předvedli zatím v Praze kumulaci funkcí a špatnou komunikaci s opozicí. 

15:26
23. 11. 2018

Během Michálkova projevu se ozývá i bouchání do lavic od poslanců ANO. Jde o bezprostřední reakci na slova mladého Piráta, který ve Sněmovně uvedl, že se vláda spoléhá na marketéry a propagandu: "A jak už je tradiční u předsedy vlády, tak svoje chyby promítá do ostatních a tvrdí, že proti němu jede nějaká propaganda, že proti němu je spiknutí, kampaň apod. Já kdyžtak jsem tady vzal nějaké kapesníky, aby pan premiér ve svém fňukání si mohl utřít slzičky." Michálek se nenechává odradit. Mluví o Babišově "zásadním manažerském selhání", kdy nedokáže s ministry vycházet jako v Agrofertu, ti pak neplní závazky, které občanům dali, což povede k dalšímu zaostávání Česka, varuje Pirát. "Myslím si, že je to dost nefér i vůči našim dětem," dodal Michálek.

"Je pouhou třešničkou na dortu všechny ty lži, podvody, členství v KSČ, spolupráce s Stb, podpora komunistů vládě, mediální manipulace, střet zájmů i rodinný příběh Andreje Babiše. Nikdy v historii tady nic takového nebylo možné. Pane premiére, váš známý, bývalý premiér Gross, u něho šlo jen o jeden milion korun. U vás jde o daleko větší sumy. Inu řekl jste, že neodstoupíte a my vás budeme muset porazit ve volbách. My tuto výzvu samozřejmě přijímáme. Když jsem před třemi roky říkal paní primátorce Krnáčové, že ji porazíme ve volbách, tak se smála. A já vám přeju: Užijte si to, smějte se, máte na to ještě maximálně tři roky." 

Pirát Jakub Michálek během debaty při návrhu na vyslovení nedůvěry vládě (23.11.2018)
15:25
23. 11. 2018
15:19
23. 11. 2018

"Samozřejmě všechny velmi pobaví, že pan předseda vlády sám sebe - trestně stíhanou osobu, která ještě teď navíc má další skandál s mařením vyšetřování - jmenoval do čela rady vlády pro boj s korupcí. To je záruka toho, že tady se bude konečně s korupcí bojovat," říká ironicky Pirát Jakub Michálek a vytáhl na Babiše graf, který má ukazovat, jak rostou dotace pro Agrofert. "Tento graf každému ukazuje, jakým způsobem se zvyšují dotace do holdingu Agrofert. V roce 2011 byly dotace do Agrofertu 0,6 miliardy koru na následně s angažmá pana premiéra v politice to zázračným způsobem roste, takže premiér v roce 2017 pobírá 2 miliardy korun ročně, které by mohly jít na veřejné služby a kterými se premiér obohacuje na úkor všech ostatních daňových poplatníků. To si myslím, že je naprostý výsměch boje proti korupci," tvrdí. Babiš však vložil holding Agrofert kvůli zákonu o střetu zájmů v roce 2017 do svěřenského fondu.

15:01
23. 11. 2018

Andrej Babiš nadále věří, že vláda hlasování o nedůvěře ustojí. Na Facebooku se pochlubil snímkem dortu, který na něj prý dnes ráno čekal na Úřadu vlády "od dobrých lidí".

Andrej Babiš věří, že vláda hlasování o nedůvěře ustojí. Opozice nemá dostatek hlasů Andrej Babiš si ve sněmovně prohlíží své poznámky. Evidentně toho musí stihnout ještě dost ( 23. 11. 2018) Oponent vlády Andreje Babiše - bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS dost živě diskutoval s ministryní financí Alenou Schillerovou Premiér Andrej Babiš v poslanecké sněmovně velmi často diskutoval. Tentokrát s ministryní financí Alenou Schillerovou (23. 11. 2018)
15:00
23. 11. 2018
!

Proč čelí Sabina Slonková a Jiří Kubík trestnímu oznámení? „Novináři vstoupili do budovy, kde žije Andrej Babiš ml. a jeho matka, paní Babišová. A bylo zde nahrávání videa bez souhlasu mých klientů. Jedná se o trestný čin podle švýcarského práva. Je nelegální nahrávat lidi bez jejich vědomí. To je důvod, proč moji mandanti chtěli vytvořit omezení. Nechtějí, aby je novináři obtěžovali a vyvíjeli na ně tlak,“ dodal právník Alexandre de Senarclens.

14:55
23. 11. 2018

Ke kauze kolem Andreje Babiše ml. promluvil i právník juniora a jeho matky Alexandre de Senarclens. „Pan Babiš ml. je už několik týdnů vystaven silnému tlaku českých médií. Má křehké zdraví. Jak možná víte, byl hospitalizován pro své zdravotní problémy. Byl od těch novinářů vystaven silnému tlaku. Požádal jsem tyto novináře, aby zastavili tento tlak, který je špatný pro zdraví mého klienta,“ řekl v rozhovoru s česko-švýcarským novinářem Alimuddinem Usmanim.

14:50
23. 11. 2018

"Předseda vlády, trestně stíhaný. Tomu vy se vyhýbáte obloukem. Vy teď mluvíte v takovém módu, kde sice letmo se toho dotknete, ale okamžitě přeskočíte k úspěchům vlády. Mně to připomíná takovou tu komunistickou sebekritiku, kdy vždycky naznačili, že něco úplně nešlape, ale potom nám vysvětlili, jaké budou úspěchy příští pětiletky,"

reaguje na Zaorálka Miroslava Němcová (ODS). 

14:39
23. 11. 2018

"Za sebe vám říkám, že já bych nepodpořil tu vládu, kdybych neměl stále silné přesvědčení, že jsme schopni dělat tuto politiku, kterou jsme dělali i v minulých letech (...) Jestliže jsme je (tyto zásadní věci) dokázali dělat čtyři léta ve vládě s Andrejem Babišem, tak jsme prostě pomáhali demokracii v této zemi,"

hájí Lubomír Zaorálek (ČSSD) spojenectví s ANO a upozorňuje, že se sociální demokracii podařilo protlačit třeba proplácení nemocenské od prvního dne.

Lubomír Zaorálek má výhrady k vládě Andreje Babiš - pokud by sociální demokraté zůstali při hlasování v sále, sám by nakonec kabinet podpořil a hlasovali by proti nedůvěře vládě Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) není poslankyní. Ve Sněmovně ale i tak čekala celý den na hlasování o nedůvěře vládě, které svolal opozice ( 23. 11. 2018)
14:05
23. 11. 2018

Babiš je zpět na svém místě, jednání Sněmovny pokračuje i nadále a mezi několika řečníky, kteří ještě mají dnes přijít na řadu, je mj. exministr zahraničí a Babišův kritik Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Premiér Andrej Babiš se probíral při schůzi také zahraničním tiskem Poslanci se při projevech svých kolegů často dost nuděli Premiér a "mlátička," poslanec KSČM Zdeněk Ondráček a premiér Andreje Babiš při jednání Poslanecké sněmovny na schůzi k nedůvěře vládě
13:45
23. 11. 2018

Podle Piráta Mikuláše Ferjenčíka Babišova vláda jen odkládá své sliby, neřeší slabou úroveň "zkostnatělé" státní správy, úspory chodu státního aparátu či nedostatek odborníků, kterým stát nenabízí adekvátní ohodnocení a není tak schopen do svých služeb získat "ajťáky či právníky". Výhled není zdaleka tak dobrý, "jak pan premiér předstírá", míní Ferjenčík, vláda dle něj přehlíží některé zásadní ekonomické problémy, jako je třeba "největší balvan na noze naší ekonomiky", tedy odliv zisků z Česka. V celé řadě oblastí nadále zaostáváme. Včetně např. oblasti vzdělávání. "Andrej Babiš se často chlubí, že zažíváme čas bezprecedentní prosperity," říká Ferjenčík s tím, že to je sice pravda, ale podíl vlády na tom je na úrovni "kdo nic nedělá, nic nezkazí".

Babiš nyní ve Sněmovně opět není - kvůli avizovanému rozloučení s estonským premiérem. Na Twitteru Pirát k jeho dnešnímu emotivnímu projevu ve Sněmovně uvedl: "Mrzí mě, že jsme pro pana premiéra zapomněli přinést kapesníčky."

13:36
23. 11. 2018

"Jak má být premiér vzorem pro občany země, když je podezřelý z dotačního podvodu a maření vyšetřování? Pan premiér dluží nám, ale především samozřejmě veřejnosti, řadu vysvětlení (...) Proč pan premiér navštěvoval a kontroloval stavbu Čapího hnízda v době, kdy s ním neměl údajně nic společného? Proč celý proces získání dotace řešili lidé spjatí s Agrofertem?"

říká poslankyně Veronika Vrecionová (ODS). Podle ní je evidentní, že lidé a firmy napojené na premiéra zdržují vyšetřování, Babiš však nevidí nadále důvod, aby do doby vyšetření případu rezignoval, kárá ho.

13:06
23. 11. 2018

"Myslím si, že tu půl hodinu byste mohli přežít beze mně,"

žádá Andrej Babiš, aby mohl opustit Sněmovnu od 13:15 kvůli rozloučení s estonským premiérem. Chvíli předtím padl návrh na to, aby se hlasovalo o přerušení schůze, protože chyběli jak Babiš, tak i vicepremiér Hamáček. Babiš sice kvapem dorazil, poslanci si odhlasovali přesto krátké přerušení schůze. Hamáček po třech minutách dorazil. A zaplnila se i další prázdná křesla v chvílemi poloprázdné vládní lavici. Poslanci se zároveň dohodli, že dnes pojedou "nonstop" - zrušili si plánovanou pauzu na oběd, která měla být od 13:00. Následuje projev exministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL), jeho slova však částečně přehlušuje "štěbetání" poslanců, upozornění na klid a ticho však od místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury nepřichází.

12:51
23. 11. 2018

Po Markétě Pekarové Adamové, podle které je "smutný obraz toho (...), že tady řešíme místo problémů této země problémy pana premiéra", "dochází velice pravděpodobně k maření vyšetřování" a v "zahraničí se odstupuje za mnohem bagatelnější věci", přichází další z poslanců TOP 09 - čestný předseda Karel Schwarzenberg.

Označuje se za "starého muže", který má však spoustu známých a přátel po celé Evropě. Při posledních výjezdech a setkáních za hranicemi zjišťuje všude "zděšení z toho, co se u nás děje". Lidé v zahraničí prý nechápou, že u nás nevadí ani výjezd premiérova syna do Ruskem obsazeného Krymu. Že Babiš, který v Česku dostal občanství a nabyl velkého jmění, nyní však nechce odstoupit, považuje kníže za projev nevděčnosti. Rozporuje Babišova slova o tom, že je všude respektován. Aktuální kauza je dle něj ostudou po celé Evropě.

"Pane nepřítomný premiére (...), nejsem vyšetřovatel, nejsem soudce a nejsem ani psychiatr, abych posoudil všechny kauzy ve svých složitostech, abych rozhodl, jestli váš syn, vaše dcera nebo vy sám potřebujete lékařskou péči ohledně duševního zdraví, to není můj úkol. (...) Prosím vás, pane premiére, osvoboďte tuto zemi a odstupte."  

12:43
23. 11. 2018
12:35
23. 11. 2018

Za ČSSD se opozici brání i ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). "Hovořit o trvalé nestabilitě vlády (...) není postaveno na žádném konkrétním faktu. ČSSD právě díky svému působení ve vládě může prosazovat svůj volební program, program pro občany této země (...) Možnost úspěchu vlády může být trnem v oku jejím kritikům (...) Vážený pane předsedo Stanjuro, nízké a populistické argumenty o ministerských postech s limuzínou jsou nehodné vaší osoby. Byl jste ministrem a těchto výhod jste rovněž využíval," uvedl s narážkou na to, že Stanjura byl ministrem dopravy, ale "vystavovat dehonestaci dnešní ministry je lepší". "Nicméně podejme návrh a zrušme si limuzíny," dodal.

12:33
23. 11. 2018
12:32
23. 11. 2018

"Můj syn je pod tlakem, který má vliv na jeho křehké zdraví. Obávám se, že se jeho stav zhoršuje,"

řekla švýcarským médiím matka Andreje Babiše mladšího Beata. Více čtěte ZDE

12:29
23. 11. 2018

"Vzhledem k tomu, že problémy premiéra ČR přesáhly hranice naší republiky, myslím si, že tuto vládu můžeme směle označit za vládu mezinárodní ostudy. Tato země je ochromena osobními problémy jediného člověka a tím je premiér a premiér v rámci zachování sama sebe se neštítí do této kauzy zatáhnout i vlastní rodinu,"

bouří lidovec Jan Bartošek (KDU-ČSL). Hnutí ANO, které dle něj není standardní demokratickou stranou, si nemůže dovolit, aby Babiš skončil jako premiér, protože by jej to uvrhlo do vnitřního chaosu. Odchodem Andreje Babiše by skončilo celé hnutí, míní Bartošek a rád si prý počká na dobu, kdy v čele ANO nebude stát Babiš. KSČM označuje za tajnou součást koalice, situaci kolem ČSSD považuje za "velice legrační", kdy nechtějí podpořit v hlasování údajně "úspěšnou vládu", jíž jsou součástí. "Mně to připomíná situaci, kdy spolu chodí a žijí dva lidé a jeden z partnerů se za toho druhého natolik stydí, že ho ani nepředstavuje svým kamarádům. To je situace sociální demokracie," dodává.

12:10
23. 11. 2018
!

Podívejte se na celý projev Andreje Babiše dnes ve Sněmovně při jednání o návrhu k vyslovení nedůvěře jeho vládě. Babiš ji považuje za úspěšnou, končit nehodlá a mluví o honu na něj i jeho rodinu:

Video  
Video se připravuje ...

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 26. listopadu 2018 12:54 )

To jako , že měli položit vládu ti řvouni, organizování demokratickou žumpou a piráty a placení Sorosem. Proč by neřvali, když na závěr šaškárny dostal každý, kdo odevzdal přihlouplý transparent 2 500,- Kč a jako bonus odznáček s tlamou Sorose. Víme, odkud vítr vane. Nikdy nevolit demokratickou žumpu a nandárodní rozvračeče Evropy piráty.

kupredu-leva ( 25. listopadu 2018 18:29 )

Soudruh Babiš v privatizacích si nahrabal majetek cca 75 miliard, ty jako zemanoid a jeho volič přeci nemůžeš říkat, že si to nakradl.

kupredu-leva ( 25. listopadu 2018 08:49 )

Ale no tak, neříká se rabovat ani krást, ale znárodňovat nebo socialisticky přerozdělovat! Čest práci!

cezar8 ( 24. listopadu 2018 19:58 )

5nastolevceskych - no, ty asi také budeš patřit do skupinky těch co usilují o nobelovou cenu provokatérů, sokolíku....

5nastolevceskych ( 24. listopadu 2018 16:28 )

Že jsi takto nekvičel o revidování výsledků voleb, když Paroubek 5x posobě paralyzval sněmovnu požadavkem o vyslovení nedůvěry vládě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa