Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Matka Babiše mladšího bije na poplach: Syn je pod tlakem, jeho stav se zhoršuje

Autor: pk, trm, ČTK - 
23. listopadu 2018
12:15

Zdravotní stav Andreje Babiše mladšího se zhoršil a není ve stavu, kdy by mohl vypovídat o svém pobytu na Krymu. Tvrdí to jeho matka, první manželka českého premiéra Beata Babišová. Rozhovor s ní přinesl švýcarský list Tribute de Geneve, ze kterého cituje server Tages Anzeiger. Rozhovor staršího Babišova syna pro Seznam Zprávy, ve kterém tvrdil, že byl na Krym unesen, rozpoutal minulý týden vládní krizi. Babiše juniora chtějí vyslechnout čeští policisté, kteří údajný únos vyšetřují pro podezření ze zavlečení. Babiš tvrdí, že jeho syn je duševně nemocný, trpí schizofrenií.

Babišová hovořila se švýcarskými novináři v kanceláři svého právníka Alexandra de Senarclens. Stejně jako premiér potvrdila, že její syn na Krymu byl, odmítla ale, že by tam jel proti své vůli. „Ale jistě nebyl unesen,“ řekla. Cesta na Krym podle ní přišla kvůli tlaku českých novinářů. „Museli jsme najít místo, kde by nabral novou sílu.“ Jak dlouho se Babiš junior na Krymu zdržoval, jeho matka neřekla. V červnu tohoto roku nicméně podle ní byl na speciálním oddělení univerzitní nemocnice v Ženevě. „Dnes je jeho stav stabilní, léčen je ambulantně. Chtěl by zcela upřímně začít nový, normální život a pokojně v Ženevě pracovat,“ dodala.

Krize, kterou reportáž s Babišem mladším rozpoutala, podle ní vedla ale k tomu, že se stav jejího syna zhoršil. „Musím jednat jako matka, protože tato politická aféra má značný rozsah. Můj syn je pod tlakem, který má vliv na jeho křehké zdraví. Obávám se, že se jeho stav zhoršuje,“ řekla švýcarským médiím Babišová.

Právě zhoršení současného stavu je podle Babišové důvod, proč její syn ještě nevypovídal na policii. Ta už se s ním prý spojila. „Jeho nemoc mu v tomto stadiu neumožňuje na otázky jasně odpovědět. Musí být chráněn,“ prohlásila. Zároveň ostře odmítla, že by na ni či syna premiér při návštěvě Ženevy 17. listopadu jakkoli tlačil. „Je to další fáma opozice a novinářů, kteří chtějí mého syna zdiskreditovat. Babiš starší je především otec, nikdy by to neudělal. Babiš do Ženevy přijel, aby svého syna utěšil. Povídali si a hráli šachy. Byla to velmi emotivní návštěva, o aféře se nezmínili,“ tvrdí Babišová.

Rozhovor s Beatricí Babišovou švýcarským novinářům nabídl sám její právní zástupce de Senarclens, který podle serveru listu Der Bund bývalou manželkou českého premiéra a jejich společného syna Andreje zastupuje již od června. Žádost novinářů o rozhovor přímo s Andrejem Babišem mladším právník odmítl. „Pan Babiš mladší je pod nesnesitelným tlakem,“ vysvětlil. Podle serveru Der Bund má Babiš mladší „od dětství švýcarské státní občanství a chodil v Ženevě do školy“.

Právník de Senarclens švýcarským novinářům řekl, že se čeští novináři k Babišovým do Ženevy po prvním rozhovoru ještě vrátili, tehdy k nim prý ale přistoupil a vyzval je, aby nefilmovali. „Šel jsem k nim a požadoval jsem, aby to místo opustili, abych chránil zdraví pana Babiše mladšího,“ řekl de Senarclens. Právník podle svých slov nyní podává trestní oznámení kvůli nahrávání rozhovoru s Babišem mladším bez jeho povolení.

Andrej Babiš mladší je stejně jako jeho otec i sestra Adriana stíhán v kauze údajného podvodu v kauze Čapí hnízdo. V reportáži Seznam Zpráv řekl, že premiér prý chtěl, aby kvůli případu, opustil Česko. Babiš synova vyjádření odmítl, trpí podle něj schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem. Babiš mladší v reakci na to uvedl, že jeho otec lže. 

Andrej Babiš: Mého syna točili tajně, poženeme novináře k soudu

Video  Andrej Babiš: Mého syna točili tajně, poženeme novináře k soudu  - Aleš Brunclík, Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

PPP150W ( 24. listopadu 2018 00:11 )

Jaký rajc? Odprdnou to dva novináři. Je to důkaz Babošovy neviny? Nikoli, jen důkaz toho, že fakta je třeba pořizovat obezřetněji.

PPP150W ( 24. listopadu 2018 00:08 )

Máte pravdu. Babiš už by měl přestat své náhle psychicky nemocné děti zneužívat.

PPP150W ( 24. listopadu 2018 00:06 )

A že jeho otci nevadila jeho choroba, když mu dal pod nos smlouvu k podpisu. Nebo s tím už počítal? Je nadmíru divné, že bývalí majoritní vlastníci ČH jsou najednou psychicky nemocní, když jde do tuhého. Tenkrát to nevadilo?

PPP150W ( 24. listopadu 2018 00:02 )

Možná proto, že nejsou v ničem namočení. Mimochodem zopákněte si učivo ze čtvrté třídy.

PPP150W ( 23. listopadu 2018 23:59 )

Babiš mladší je spoluobviněný z dotačního podvodu, do kterého jej namočil jeho otec. Co je divného na tom, že ke pod tlakem? Pod ním obvykle obvinění jsou, protože jsou podezřelí ze zločinu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa