Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Speciální tým chce kvůli „únosu“ vyslechnout oba Babiše. Hamáček trvá na posudku znalce

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
20. listopadu 2018
14:47

Kvůli údajnému nedobrovolnému převozu Andrej Babiše mladšího na Krym vznikl u policie speciální vyšetřovací tým. Tentokrát už pod dozorem státního zástupce. S premiérovým synem se pokouší spojit prostřednictvím právníků, k výslechu si zvou policisté také předsedu vlády a Petra Protopopova, který se údajně o Babiše mladšího staral.

„Garantuji nestranné vyšetření Čapího hnízda,“ řekl na mimořádné tiskové konferenci ministr vnitra, vicepremiér české vlády a také šéf ČSSD Jan Hamáček. Po jeho boku tou dobou stál také náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek, podle kterého na údajném únosu premiérova syna na Krym pracuje speciální tým.

„Od Čapího hnízda chci velmi důrazně oddělit podezření trestného činu zavlečení,“ upozornil Vondrášek veřejnost, že existují v tuto chvíli dva různé případy. Jeden se týká údajného dotačního podvodu při výstavbě farmy Čapí hnízdo a druhý údajně nedobrovolného odvozu Andreje Babiše mladšího na Krym – což policie začala znovu prošetřovat po odvysílání reportáže na webu Seznam Zprávy.

„Chci vás ujistit, že nemám jediný důvod nedůvěřovat policistům a nemám jediný důvod nedůvěřovat státním zástupcům. Pracují pod obrovským drobnohledem médií. Nedokážu si představit, že by jediný policista nepracoval tak, jak mu ukládá správní řád,“ ujišťoval novináře momentálně nejvýše postavený policista v zemi.

Ministr vnitra jeho slova doplnil tím, že předpokládá, že si policisté předvolali všechny aktéry celé kauzy – tedy jak novináře ze Seznam Zpráv, tak Andreje Babiše mladšího i jeho otce – premiéra Babiše, a stejně tak i Petra Protopopova.

Hamáček žádá premiéra o pomoc

Policisté se stále ale nemohou s Babišem mladším spojit – komunikují prý ale s jeho advokáty. „Andrej Babiš je švýcarský občan a česká policie tak musí spolupracovat se švýcarskou policií,“ odůvodňoval Hamáček fakt, proč česká policie stále ještě Andreje Babiše mladšího nevyslechla.

„Pokud jde o kontaktování pana Babiše juniora v kauze podezření ze zavlečení, to znamená oznamovatele podezření z trestného činu, byl jsem ubezpečen, že pražská policie učinila všechny kroky k tomu, aby se s oznamovatelem zkontaktovala a dostala zpětnou vazbu. Zatím bez odezvy,“ ujišťoval na konferenci náměstek policejního prezidenta.

Doplnil, že se v praxi policie snaží kontaktovat buď samotného oznamovatele, nebo jeho advokáty anebo spolupracuje se zahraniční policií. „Byl jsem ubezpečen, že jsme využili všechny tyto možnost, v tuto chvíli nemám informaci, že bychom postoupili někam dál,“ dodal Vondrášek.

Jinými slovy, i když z adresy Andreje Babiše mladšího přišla novinářům ze Seznamu zpráva, že chce spolupracovat s policií – zatím se s nimi nespojil, a ti ho tak nemohli vyslechnout.

Ministr vnitra Hamáček proto požádal premiéra Babiše o pomoc. O kauze spolu mluvili v úterý dopoledne. „Shodli jsme se, že se musíme potkat. Požádal jsem ho, aby tam došlo k součinnosti ze strany rodiny,“ doplnil ministr.

Policie podle Vondráška spolupracuje na případu také s dalšími státy, než je jen Švýcarsko. Konkrétní být ale nechtěl – vyžádal si prý přes Interpol jen statistiku komunikace mezi jednotlivými státy a víc komentovat nemůže.

„Nic jiného nevím a ani nechci vědět. Akorát vím, že je to se Švýcarskem a dalšími státy. Ale nemohu vám tyto informace poskytnout s ohledem na trestní řízení,“ bránil se konkrétní odpovědi Vondrášek.

Hamáček chce součinnost Andreje Babiše mladšího s policií především proto, aby bylo jasné, jak na tom zdravotně opravdu je. „To je z mého pohledu naprosto klíčová věc, aby byl posouzen nezávislým odborníkem,“ řekl vicepremiér, podle kterého je možné, že k tomu posouzení dojde zahraničním odborníkem ve Švýcarsku.

Vazba a bezpečnostní riziko

Hamáček i policejní náměstek Vondrášek také zareagovali na dotaz, zda je oprávněná obava, že premiér Andrej Babiš mohl ve Švýcarsku ovlivňovat svědka – kterým je právě jeho syn – a zda by tedy neměl být vzat do vazby.

Vondrášek upozornil na důvody, kdy může být osoba vzata do vazby, a ty podle vyjádření dozorujícího státního zástupce zatím v tomto případě nejsou. „Jediný, kdo může soudu navrhnout uvalení vazby, je státní zástupce a zda je, nebo není vazba uvalena, o tom rozhoduje soud.“

Hamáček zatím nemá podle svých slov ani žádné informace o údajné přítelkyni Andreje Babiše mladšího, se kterou se měl syn premiéra seznámit na Krymu a podle jeho otce také zasnoubit. Není tedy ani jasné, zda nemůže být tato známost bezpečnostním rizikem.

„Nemám žádnou informaci v tomto směru,“ začal Hamáček. 

„Jediný, kdo může vyhodnotit, zda je tam nějaké bezpečnostní riziko pro ČR, jsou naše tajné služby,“ doplnil ministr s tím, že by uvítal, kdyby se sešel sněmovní Výbor pro zpravodajskou činnost, kde by vystoupili šéfové všech tří zpravodajských služeb – tedy BIS, vojenské rozvědky a Úřadu pro zahraniční styky a informace.

 

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 20. listopadu 2018 17:12 )

Nikdo nefandí tomuto podpásovému stylu....možná znudění trollové-pro prachy

marmat ( 20. listopadu 2018 17:10 )

POPULARITA BABIŠE DOMA I VE SVĚTĚ JE MNOHEM VĚTŠÍ...než v Paříži před 14 dny ! < DÍKY SVINSTVU OPOZICE !!!

marmat ( 20. listopadu 2018 17:07 )

Pokud junior vyšle svého advokáta s plnou mocí...ten se pobaví a učiní výpověď. Vládu, polici, občany celé ČR ZATÍŽILA odporná reportáž soukromí ex-manželky -Švýcarky !!! ...s čí podporou bude doufejme také zjištěno !?

marmat ( 20. listopadu 2018 17:02 )

Nevědí jak se KULATNĚ NEZTOTOŽNIT A KULANTNĚJI DISTANCOVAT od svých kolegů ze seznamu.cz.

marmat ( 20. listopadu 2018 16:59 )

Tento odporný PUČ má několik rovin ale více / mnoho křiváren !!! Každý váhající si obrázek dnes dotvořil. Díky tiskovce Policie.Protože aktéři puče se nestyděli ani zpochybňovat její postupy a mluvili o její ovlivnitelnosti KARMA TA JE ZDARMA

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa