Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jmenujte jiného premiéra, vyzývá opozice Zemana. Věří, že pád vlády podpoří i část ANO

Autor: base, ČTK - 
20. listopadu 2018
13:20

Předsedové ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN v úterý ve společném prohlášení vyzvali prezidenta Miloše Zemana, aby v případě vyslovení nedůvěry vládě jmenoval premiérem někoho jiného, než současného předsedu vlády Andreje Babiše (ANO). Novinářům to po úterní koordinační schůzce těchto stran řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Zeman avizoval, že při pádu vlády by dostal pověření skládat kabinet znovu Babiš, který by také mohl vládnout delší dobu v demisi.

Premiér Babiš by měl podle společného prohlášení opozičních stran, které se spolu s hnutím Svoboda a přímá demokracie chystají v pátek hlasovat proti vládě, věrohodně vysvětlit okolnosti cesty svého syna Andreje na Krym. Předsedu ČSSD Jana Hamáčka strany vyzvaly, aby přehodnotil podporu kabinetu, v jehož čele stojí trestně stíhaný Babiš, který je podle nich navíc ve střetu zájmů.

Bartoš novinářům řekl, že šéf SPD Tomio Okamura se sice schůzky nezúčastnil, textovou zprávou ale potvrdil, že celý klub jeho hnutí bude hlasovat pro nedůvěru. Předseda ODS Petr Fiala dodal, že opozice nehraje vyvoláním hlasování mocenské hry, ale odpovědně řeší problém, který v Česku vznikl. „Kdy úřad premiéra je neúměrně zatížen osobními a rodinnými problémy Andreje Babiše,“ řekl.

Strany věří, že jejich návrh bude mít v pátek šanci na úspěch. Bartoš s ohledem na některé vyjádření poslanců či ministrů upozornil, že v ČSSD nepanuje jednota a jednání budou trvat do poslední chvíle. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil věří i v hlasy poslanců ANO proti vládě. „Složili slib, že budou hájit zájmy ČR. Je jednoznačně v zájmu ČR, aby padla vláda Andreje Babiše,“ uvedl. Vzniknout by mohla podle něj klidně opět vláda ANO a ČSSD, ale s jiným premiérem.

Opoziční strany podle Fialy nekoordinovaly, jak bude vypadat páteční schůze. „Budou moci vystupovat nejen poslanci s přednostním právem, ale všichni,“ uvedl šéf ODS. Obdobné schůze bývají spíš delší než kratší, dodal. Další předsedové zdůraznili, že promluvit by měl především premiér, který kauzu kolem svého syna vysvětloval klubům ČSSD či ANO, ale Sněmovně jako celku nikoliv.

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

hejhej ( 22. listopadu 2018 12:49 )

Opozice je už více než trapná !!!!! Nebude-li premiérem p. Babiš, bude nejlepší vypsat předčasné volby a pidi strany půjdou do ( ! ). Nejen, že ty kašpary z opozice nejde poslouchat, číst o nich, ale ani vidět ty jejich odporné ksichty. Oni asi nevědí, co je demokracie, demokratické volby. Mají ji plné huby, ale chovají hůř komunisti před r. 1989.

kradlous ( 22. listopadu 2018 10:59 )

P.Zemane modrý havran Fiala a nebo marjánka s dredy se na premiéra klepou jak sulc.Oni by byli ti "praví".Je možné že by jste některého mohl jmenovat?

kradlous ( 21. listopadu 2018 12:20 )

Ta křivá opozice jde jenom po moci a korytech.O modrém havranu a marjánkovém dredu se to dá říci na 100%.

willi48 ( 21. listopadu 2018 09:42 )

To bývávalo, dneska už ví Zeman úplný ho.no ! Bohužel pro tento stát.

marmat ( 20. listopadu 2018 19:51 )

Postoj k novinářům Zemana dle včerejší zmínky ČT 24 odstartoval podobný HON na něj...ohledně možného pokusu o sebevraždu jeho syna z 1.manželství

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa