Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ministři ČSSD jsou kvůli Babišovi rozdělení. Maláčová žádá odchod premiéra z vlády

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. listopadu 2018
09:11
Autor: Jakub Veinlich - 
20. listopadu 2018
07:32

Zřejmě naposledy před hlasováním o nedůvěře vládě se dnes sešli ministři ke společnému zasedání vlády. Budíček měli mnozí nastaven na brzké ráno – do Strakovy akademie už se začali scházet okolo půl šesté. Kromě naplánovaných bodů visí ve vzduchu jednání také páteční schůze Sněmovny, kde se chce opozice pokusit vládu svrhnout.

Klíčovým hráčem současné situace je vedle premiéra Andreje Babiše (ANO) také sociální demokracie. Na jejím rozhodnutí teď osud kabinetu leží. Ve středu se kvůli aktuálnímu vývoji v kauze Čapí hnízdo, ve které promluvil starší premiérův syn, sejde předsednictvo ČSSD na společném jednání s poslaneckým klubem. Jednání to bude nejspíš druhé a možná i plné emocí. Ani samotní ministři menší koaliční strany totiž zatím nemají jasno, zda kabinet podržet, nebo z vlády odejít například ještě před hlasováním o nedůvěře vládě.

Staněk: Neřeknu, na odchod je čas

Právě i takovou variantu vývoje zmínil nedávno předseda ČSSD Jan Hamáček.

„Myslím, že názor pana předsedy Hamáčka je logický – neumím si představit hlasovat proti vládě, ve které sedíme, na druhé straně si myslím, že k odchodu z vlády může být kdykoliv čas,“ řekl novinářům při příchodu do Strakovy akademie ministr kultury Antonín Staněk. Jak se k celé situaci bude chtít on osobně postavit, řekne prý sociálním demokratům na středečním jednání.

„Vše je možné. Je to věc pana premiéra, snaží se to vysvětlit veřejnosti a každý si musí udělat svůj obrázek o tom, jak to vysvětluje a co říká,“ dodal.

Nestraník Miroslav Toman, který je ve vládě za ČSSD jako ministr zemědělství, má důvěru ke všem. K premiérovi i Janu Hamáčkovi. „Pan předseda má naši plnou podporu. Bylo by nelogické, kdyby sociální demokracie hlasovala proti vlastní vládě. Uvidíme, co bude dál, ale věřím tomu, že to tak zůstane,“ netají se Toman přáním zachování stávající koalice ve stávajícím složení – tedy i s premiérem Andrejem Babišem. „Pan premiér má mou plnou důvěru, co říká pan premiér, tak tomu plně důvěřuji,“ řekl Toman novinářům.

Podle šéfa rezortu zemědělství, který má také blízko k prezidentu Miloši Zemanovi, se sociální demokracii zatím daří úspěšně prosazovat program ČSSD ve vládě – a jako nejvýraznější posilu vlády označil ministryni práce a sociálních věcí.

Video  Psychiatrička Stehlíková: „Babiš ml. volá o pomoc. Cesta na Krym? Ohrožení jeho zdraví.“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Paní ministryně Maláčová odvádí na MPSV dobrou práci ve prospěch sociálně slabých skupin. Na ministerstvu zemědělství se snažíme dělat něco s vodou ve prospěch krajiny, omezování chemických látek, zlepšování kvality života. Myslím, že to může pomoct sociální demokracii, ale je to krátká doba ještě,“ míní Toman, který je přesvědčený o tom, že odchod z vlády by byla pro ČSSD chyba. „Určitě ano,“ zareagoval a odešel do jednacího sálu.

Maláčová chce stažení Babiše

Mnohem méně smířlivější s kauzou Čapí hnízdo, ke které poprvé promluvil také premiérův syn Andrej Babiš mladší, je ale ministryně práce a sociálních věcí.

Na vládě dnes představila postupné navyšování minimální mzdy, ale je otázka, jestli se jí to podaří s ohledem na páteční hlasování o nedůvěře vládě prosadit. „16 tisíc je ta částka, ke které bychom měli směřovat a pak už je jedno, jestli to bude 45, nebo 50 procent průměrné mzdy v tom daném roce a bavíme se o roce 2021, pokud by vláda vydržela,“ představila svůj plán Jana Maláčová.

Sama zatím netuší, jak to s vládou bude. Premiér už týden ministrům, politikům i veřejnosti vysvětluje, jak se jeho syn trpící údajně schizofrenií dostal na Krym, a jakou roli tedy sehrál skutečně při údajném dotačním podvodu při výstavbě farmy Čapí hnízdo. „Ta kauza je velmi závažná, je to kauza pana premiéra a je důležité, aby ji důvěryhodně vysvětlil,“ řekla novinářům Maláčová, podle které je celá situace nešťastná a zatěžuje menšinovou vládu ANO a ČSSD. „Myslím si, že by to chtělo nějakým způsobem razantní řešení,“ navrhuje Maláčová.

„Nejlepší a nejšťastnější – a ČSSD to říká dlouhodobě – by byla varianta slovenský model. To znamená varianta, kdy by pan premiér odstoupil do doby, než by si vyřešil své problémy, a pak by se případně vrátil,“ navrhuje Maláčová, podle které se zatím účast sociální demokracie ve vládě osvědčila a to především kvůli sociální oblasti. „Výsledky máme, to nemůže nikdo zpochybňovat,“ dodala ministryně práce.

Schillerová je optimista

„Jsem optimista a jsem přesvědčena, že vláda bude fungovat dál a že v pátek dostane důvěru,“ přicházela po páté ráno na Úřad vlády v dobré náladě velká premiérova spojenkyně ve vládě – ministryně financí Alena Schillerová.

O Čapím hnízdě s Andrejem Babišem šéfka státní kasy podle svých slov mluvila v minulých dnech také mezi čtyřma očima. A to ve chvíli, kdy řešili společně vládní úkoly. „Řekl mi to, co říká v médiích – mně to dává smysl. Kdysi jsem se ve svém vzdálenějším okolí setkala se schizofrenikem a ty projevy byly úplně stejné,“ narážela Schillerová na chování premiérova syna, který tvrdí, že o jeho zdravotním stavu český premiér lže a že byl na Krym odvezený nedobrovolně.

„Osobně necítím potřebu dalších informací, je to na něm,“ dodala Schillerová.

O situaci ve vládě budou dopoledne jednat také opoziční strany. Šéf Pirátů si pozval zástupce ODS, lidovců, TOP 09 a STAN, se kterými se chce poradit, jak budou v pátek při hlasování o nedůvěře vládě postupovat.

Odpoledne se také sejdou komunisté, kteří vládě při hlasování o důvěře v červnu pomohli. Šéf komunistů by měl také dorazit za prezidentem Milošem Zemanem a těsně před pátečním hlasováním má dorazit na jednání poslaneckého klubu KSČM premiér Andrej Babiš.

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

Pepicek1953 ( 21. listopadu 2018 11:17 )

 kdo to je ta Maláčová a nebo co už udělala pro naši zemičku

ja-stana ( 20. listopadu 2018 20:31 )

Ta bachyně to je ta co chtěla v poslanecké sněmovně vytahovat kozy a kojit?

mini ( 20. listopadu 2018 17:17 )

P.Maláčová,trochu odtučnit a odejít

dragomira ( 20. listopadu 2018 16:56 )

Tady v tom bananistanu už se nemá cenu rozčilovat. Debil vedle debila ve všech funkcích a omladina na ránu železnou tyčí po hubě všem! Zlatý komunisti

iFender ( 20. listopadu 2018 15:09 )

CSSD to hraje sikovne na obe strany vse se muze jednou hodit.Malacova zada odchod premiera to je tedy silny tabak.Babis a ANO to ustane a bude to dobre i pro republiku.Vlada dela svoji praci dobre a neni treba nic menit.Nevim ,jestli az ta kampan skonci bude ve vlade trpena.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa