Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Psychiatrička udeřila: O Babiše ml. se neměl starat řidič. A škodí mu i otec

Video se připravuje ...
Autor: ula, red - 
20. listopadu 2018
05:00

Pokud má Andrej Babiš mladší duševní chorobu, měli by se o něj starat odborníci, ne náhodní lidé, povoláním řidiči. To si myslí psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. V pořadu Blesku Epicentrum tak narážela na fakt, že se o premiérova nejstaršího syna staral Petr Protopopov, který byl manželem psychiatričky Dity Protopopové. To, že se o pacienta staral člen rodiny ošetřujícího lékaře, považuje Stehlíková za porušení lékařské etiky. Uvedla i to, že schizofrenie není překážkou v běžném životě a definování člověka na základě jeho duševní choroby je diskriminace.

Odbornici v Epicentru zneklidnil hlavně fakt, že byl Babiš junior odvezen na Krym, do země, kde podle ní není tak kvalitní lékařská péče jako v Česku nebo v jiných západoevropských zemích.

„Kdyby došlo k akutnímu zhoršení stavu, je to obrovské riziko. Hrozí tam i manipulace ze strany okolí, ze strany jeho přítelkyně, která byla v uvozovkách prověřená, ale nechat člověka, který údajně trpí schizofrenií, na území, kde není dostupná kvalitní péče? Tam opravdu hrozila celá řada negativních následků,“ vyjádřila se Stehlíková k pobytu Andreje Babiše mladšího na Ruskem okupovaném Krymu a na Ukrajině.

Jeho opatrovník jej nechal samotného s přítelkyni, kterou mu pomohl najít. A se kterou se podle jeho otce i zasnoubil.

Psychiatrička peskuje kolegyni

Stehlíková také zkritizovala postup psychiatričky Dity Protopopové, která prý cestu na Krym doporučila. „Nikdy bych nevstupovala do života svého pacienta – zajistila bych mu ústavní, psychologickou péči, zajistila bych mu bydlení v azylovém domě. Pokud mám bílý plášť, tak se držím dál, neuzavírám transakce, protože jsem ve velkém střetu zájmu,“ řekla Stehlíková.

Podle Stehlíkové se má o psychicky nemocného člověka starat odborník. A ne řidič. Narážela tak na původní povolání Petra Protopopova, který pracoval v Agrofertu, bývalé premiérově firmě, jako šofér.

Od Stehlíkové to schytal i premiér Babiš

Odbornici se nelíbí ani přístup otce Andrej Babiše k chorobě jeho syna. Ten mnohokrát zopakoval, že jeho syn je těžce nemocný. Premiér sice nikdy neřekl, že jeho syn není schopen vypovídat u soudu, psychiatrička však čte mezi řádky něco jiného. Zejména má obavu o dlouholetou snahu psychiatrů zbourat mýty o tom, že schizofrenici jsou nebezpeční.

„Jeden politik, co řekne ‚vždyť on je schizofrenní, on má bludy‘, dokáže to úsilí vrátit nazpátek, protože my se jich začneme bát a přestaneme jim věřit, což může zhoršit jejich začleňování do společnosti a jejich zdravotní stav,“ varovala Džamila Stehlíková. A hned dodala: „My musíme nemocného člověka chránit. Zejména když jej jeho otec označil za vyvrhele, kterému nelze věřit.“

V otázce, zda by byl člověk trpící schizofrenií schopen vypovídat, má odbornice jasno: „Schizofrenie není překážkou v běžném životě občana, pacient trpící schizofrenií je zejména člověk se všemi právy a povinnostmi a nálepkovat ho jako člověka, jehož chování je určováno duševní chorobou, je porušováním práv pacienta.“ 

„Diskriminace za základě duševního zdraví není v duchu ústavy,“ míní psychiatrička s tím, že je mezi námi mnoho lidí, kteří diagnózu schizofrenie sice mají, ale my o tom ani nemusíme vědět.

va45 ( 21. listopadu 2018 15:20 )

Babiš není Maďar tedy pokud Bratislava není v Maďarsku.Ale ty to víš nejlíp.

va45 ( 21. listopadu 2018 15:17 )

ha ha ha sexuoložka Džamila opět slintá.Měla by nám povědět kam unesou schovat Slonkovou a Kubíka aby je Švýcaři nezavřeli.Slonkovou by mohla zavřít na psychiatrickou kliniku kde pracuje a kam Slonková patří.

bobrone ( 21. listopadu 2018 00:06 )

Chybí mi tu názor paní Vladimíry Dvořákové a Anny Šabatové....

marmat ( 20. listopadu 2018 20:48 )

Je to stejně "BYSTRÝ" komentář, jako když řekl Koranteng Babišovi, jak to, že syn se schizofrenií si s ním zahrál šachy ??? No přece s ním měl "správně" hrát maximálně ČERNÉHO PETRA a nechat ho vyhrát !To by bylo ADEKVÁTNÍ !

mandy ( 20. listopadu 2018 14:37 )

Psychiatrička Džamila se nejspíš sama udeřila do hlavy. A stává se jí to asi často, protože co ta kdy vyplodila, vždycky bylo fakt na palici.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa