Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

První dáma ODS: Babiš si uřízl ostudu i jako otec. Má mafiánské praktiky, měl by skončit

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
17. listopadu 2018
05:40

ODS trvá na rezignaci premiéra Andreje Babiše. Kauza Čapí hnízdo a trestně stíhaný předseda vlády nám podle první místopředsedkyně občanských demokratů Alexandry Udženije dělá ostudu nejen doma, ale i v zahraničí. V rozhovoru pro Blesk Zprávy označila šéfa vlády jako člověka s diktátorskými rysy. Nejsilnější opoziční strana prý netrvá na předčasných volbách, ale na výměně v premiérském křesle.

„Ta reportáž je naprosto šokující. Pokud, někdo tvrdí, že se nedozvěděl nic nového, a ta reportáž ho nešokovala už z lidského hlediska, tak já nevím, buď je slepý a hluchý, nebo je hloupý,“ pustila se zostra do zastánců premiéra Andreje Babiše (ANO) první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„To, co se děje kolem rodiny pana premiéra a kolem jeho dětí a jak osočuje všechny, že do toho zatahujeme jeho děti, tak bych chtěla říct jednu věc – že je to právě pan premiér, který do toho zatáhl své děti a nese za to plnou odpovědnost, a je to jeho ostuda. Nejen jako premiéra, ale také ostuda jako otce,“ vyčítá Udženija Babišovi přístup k celé kauze – ve které se objevilo podezření, že člověk jemu blízký odvezl jeho syna nedobrovolně na Krym.

Diktátorské rysy

Babiš poté přišel s tvrzením, že syn Andrej trpí schizofrenií a dcera bipolární poruchou. ODS iniciovala svolání schůze poslanců, na které by se v pátek mělo hlasovat o nedůvěře vládě. Udženija by ale uvítala, kdyby Babiš rezignoval sám. Ten to ale v pátek ráno před odletem do Bruselu rezolutně odmítl. Sám neskončí. Prý nikdy.

„Já vám jenom chci říct, že nikdy neodstoupím. Nikdy! Nech si to všichni zapamatují. Nikdy! Pokud budu odvolanej, fajn,“ bouřil v pátek Babiš a zároveň poděkoval prezidentu Miloši Zemanovi, který ho podpořil a řekl, že i v případě pádu vlády by Babiše znovu pověřil sestavením nové vlády.

Nový vývoj kauzy Čapí hnízdo, ve kterém redaktoři Seznam Zpráv mluvili ve Švýcarsku s Babišovým starším synem Andrejem, pak premiér vnímá jako puč a akci hodnou rozvědky.

„U premiéra vnímáme určité diktátorské rysy a tady se to jasně ukazuje. Jde za svým cílem a nekouká, které mrtvoly za ním zůstávají,“ reagovala na prohlášení Babiše Udženija.

Pakt Zeman - Babiš a komunisté

To, že Babiše podpořil právě Zeman, místopředsedkyni opoziční ODS nepřekvapuje. Jejich vzájemná podpora trvá už léta. „Žádné překvapení, o paktu Babiš Zeman tady hovoříme celou dobu, to, že jsou do toho paktu zahrnuti i komunisti, to také vidíme od vzniku této vlády. Je to ostuda pro naši zemi, v zahraničí musí být skutečně zděšeni, co se tady děje,“ je přesvědčená Udženija.

Zatímco premiér mluví o puči a tvrdí, že žádná vládní krize není, občanští demokraté volají po Babišově odchodu. „Rezignace pana premiéra by byla tím nejlepším řešením,“ vyzývá Udženija Babiše k vyklizení premiérské kanceláře ve Strakově akademii.

„V žádném případě nevoláme po předčasných volbách – neříkáme, že nutně musí padnout vláda,“ tvrdí Udženija. Pokud by ovšem rezignoval premiér, pak podle ústavy končí i celá vláda.  

„Není možné, aby v čele státu stála trestně stíhaná osoba – při vývoji této kauzy vidíme, jak nás kauza trestně stíhaného premiéra obtěžuje všechny, jak nám dělá ostudu. A to nejen u nás doma, ale také v zahraničí. Kdyby tam trestně stíhaná osoba nebyla, tak by to vypadalo úplně jinak,“ říká první dáma občanských demokratů. ODS si tedy umí představit, že by pokračovala vláda na stejném půdorysu – tedy ANO a ČSSD za tolerance KSČM. Ale bez trestně stíhaného premiéra.

Právě to byla také těsně po volbách jedna z podmínek ODS, za kterých byla ochotna jednat o vstupu do vlády. Pokud by Babiš odstoupil z vlády a nepřekročitelná podmínka padla, nebyl by to prý pro ODS signál, aby se podílela na vzniku nové koalice s hnutím ANO.

„To není o úvahách na dnešní dny,“ tvrdí Udženija, podle které se ODS v těchto dnech chystá především na páteční hlasování o nedůvěře vládě. „Čekáme, jak se k tomu postaví především sociální demokracie, která je v nelehké situaci. Je to ale i trochu o jejich svědomí,“ apelovala Udženija na poslance vládní ČSSD.

Část sociálních demokratů vyzývá vedení strany, aby zavelelo k odchodu z vlády, část naopak k setrvání ve vládě – čímž chtějí údajně zabránit nástupu SPD a KSČM.

„Pokud by vláda padla, tak pan prezident je klíčová osoba, a protože opozice žádný plán B nemá, tak chci vědět, jak pan prezident hodlá dál postupovat,“ řekl vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček Blesk Zprávám ve čtvrtek těsně před schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem.

O tom, jak se sociální demokraté vůči vládě zachovají, jestli odejdou, nebo po boku Babiše budou vládnout dál, se budou straníci radit příští týden na mimořádném zasedání předsednictva.

„To je krásné, když vám někdo, kdo je skoro v bezvýchodné situaci, hovoří o tom, že někdo jiný nemá plán B,“ odmítla Hamáčkovu kritiku Udženija. „Pan Hamáček dobře ví, že pan prezident si se sociální demokracií hraje, že má jasný pakt s Andrejem Babišem. Tak ať nehledá nějaký plán B u jiných,“ pokračovala místopředsedkyně Udženija.

Sama nechce odhadovat, jestli v pátek vláda padne, záleží prý právě na sociální demokracii.

Celý rozhovor s Alexandrou Udženijou si pusťte zde: 

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

Ifigenie ( 23. listopadu 2018 02:04 )

V kauze Babiše juniora jsou stále úmyslně zkreslována fakta, aby byly vyvolávány pochybnosti v lidech. Je nutno říct, že Babiš junior se nikde neschovává, na Krymu byl jako švýcarský občan dávno před anexí, která byla v roce 2014 a předtím, než jeho otec byl ve vládě. Tak o co tady jde? Je to dospělý člověk, příslušník jiného státu, tak si může sakra snad jezdit kam chce? A navíc v roce 2015 onemocněl, což potvrzuje i dnešní zveřejněná oficiální zpráva. Policie ho zadržela na silnici D1, kde zmatkoval, mluvil různými jazyky, tvrdil o sobě, že je prezident Obama a také herec Cloony a že má bombu. Byl zajištěn a odvezen policií a zdravotníky do blázince v Havlíčkově Brodě. Když se to dozvěděl jeho otec, nechal ho převézt do psychiatrického zařízení v Klecanech. Tak co se v tom vy hyeny stále šťouráte a děláte umělou kauzu. Vždyť dokážete jen ubližovat. Žádný otec se nechce chlubit, že má nemocného syna. Každý slušný člověk toto hnusné chování musí odsoudit, pokud má mozek v hlavě a nenaslouchá demožumpě a její štvavé kampani. Je to nová totalita, která nás chce nutit, co si máme myslet. Horší jak za komančů. FUJ! Je to horší jak před sametovou revolucí díky kreaturám typu Kalousek, kalouskův klon pirátský Michálek, Stanjura, Farský a další zmetkové!

marmat ( 19. listopadu 2018 20:49 )

Je nutné se nad toto šílené období s šílenci v patách POVZNÉST! Všichni od trollů k poslancům zašli DALEKO...dál, než jsme si kdokoliv dokázali představit HODNÉ SIL PANE BABIŠ

marmat ( 19. listopadu 2018 18:19 )

Tady pod námi (17.00) existují trollové, kteří si přečetli pouze titulek před 3 dny :"ÚNOS" !!!

haza ( 19. listopadu 2018 18:18 )

Pochybuji, že nejaké děti máš

haza ( 19. listopadu 2018 17:59 )

První dáma by si prvně jako "demokratka" (již z názvu její strany) měla uvědomit, že v demokracii platí presumpce neviny."Mafiánů" jsme tady od revoluce zažili dost, čistých a ještě čistějších kteří na svoji čistotu dojeli voličským nezájmem. Ale po dobu 19-let od revoluce se ještě nikdo nesnížil k tomu aby do politické špíny zatáhnul rodinu protivníka. Asi ne vše bylo transparentní ale pokud se k tomuto zoufalému činu propůjčí "demokratická opozice" je na čase se zeptat se : Kdo že nás to vlastně v Praze zastupuje ,kdože jim dal právo narušovat základní lidská práva a ještě se zaštitovat demokracií. Kdyby nebylo těchto kauz kde byl pan Kalousek, paní Němcová a další křišťálově čistí rádoby politici. Nevím proč si Praha (omlouvám se všem slušným pražanům) bere mandát , který ji nikdo nedal, hovořit za celou zemi.Nevím jestli není na čase zeptat se , jestli ta demokracie v pražském podání je ta pravá!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa