Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šéf komunistů Filip ladí noty u Zemana. Hlasování o důvěře vládě to ale neovlivní

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
21. listopadu 2018
13:20

Kolečko se uzavírá. Před pátečním hlasováním o nedůvěře vládě se Miloš Zeman sešel s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem. Minulý týden byli přitom u prezidenta postupně také první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a šéf ČSSD a vicepremiér v jedné osobě – Jan Hamáček. Zeman chce podle svých vyjádření pokračování stávající vlády a Filip mu dnes s největší pravděpodobností na společné schůzce přetlumočí postoj komunistů, kteří vládu v pátek nepotopí.

I když se venku ochladilo, s trochou nadsázky by se dalo říct, že menšinová vláda ANO a ČSSD s tolerancí KSČM zažívá pořádně horký podzim. Už týden se neřeší nic jiného než kauza Čapí hnízdo – a premiérova syna Andreje Babiše mladšího.

Po úterním jednání ústředního výboru KSČM, který doporučil svým poslancům, aby v pátek nehlasovali pro pád vlády, dorazil ve středu předseda Filip také za prezidentem Zemanem. Na Hradě se objevil krátce po 13. hodině.

„Poslední dva roky jsem zažil něco šíleného,“ řekl Babiš junior v reportáži Seznam Zpráv, když ho reportéři vypátrali ve Švýcarsku.

„To nebyl nápad mého táty mě vzít do Krymu, to byl nápad jeho (Petra Protopopova – pozn. red.). Zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel,“ líčil premiérův syn.

Od té doby premiér Andrej Babiš vysvětluje, že syn je nemocný, práci novinářů označil za hyenismus. Stejně se na adresu reportérů Seznam Zpráv vyjádřil také šéf KSČM Vojtěch Filip.

„Když někdo zneužije nemocného člověka, je to hyenismus. Jestli to někdo považuje za novou informaci, tak já to považuji za potvrzení mých informací o schopnostech některých takzvaných novinářů,“ komentoval reportáž Filip v minulém týdnu, když ho novináři „načapali“ před Strakovou akademií, ze které vycházel po schůzce s Andrejem Babišem.

Těsně před ním byl na schůzce s premiérem také šéf SPD Tomio Okamura. Babišovi navrhnul, že jeho hnutí je ochotné zastoupit ve vládě ČSSD.

Právě menší koaliční partner vedený vicepremiérem Janem Hamáčkem o setrvání nebo odchodu z vlády začal jednat přibližně ve stejnou dobu, kdy Filip dorazil za Zemanem.

Jednání Sněmovny o nedůvěře vládě svolala na pátek opozice, která k tomu má 92 hlasů. Politologové ale odhadují, že žádný velký veletoč politická scéna po pátečním hlasování nezažije.

willi48 ( 21. listopadu 2018 17:32 )

Blbců je na světě spousta, ale jen některý z nich je navíc aktivní, a pokud je to navíc povahou lokaj, to už je příšerná kombinace. Filipe, ty musíš skončit velmi, velmi špatně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa