Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vláda nejspíš přežije, míní politologové. Co bude klíčové pro další osud ČSSD?

Autor: Jakub Veinlich - 
21. listopadu 2018
05:05

Klíčovým dnem pro menšinovou vládu ANO a ČSSD tolerovanou KSČM bude pátek. Poslanci se sejdou na schůzi, kde chce opozice hlasovat o nedůvěře kabinetu. Důvod? Především kauza Čapí hnízdo a reportáž Seznam Zpráv, ve které promluvil premiérův syn Andrej Babiš mladší. Podle politologů, které oslovily Blesk Zprávy, ale k žádnému politickému zemětřesení nejspíš nedojde.

I když jednání probíhají celý týden na všech frontách, nejdůležitějším dnem bude pátek. Jenže ani tehdy se nejspíš nic převratného nestane. „Popravdě řečeno, neočekávám žádné překvapení. ČSSD nemá příliš mnoho důvodů, aby koalici rozbila,“ míní politolog Karlovy univerzity Milan Znoj.

A to nejen kvůli současnému vlivu ovlivňovat dění, ale také prý proto, aby se nezačala naplno zmítat ve vlastních vnitrostranických sporech. „Druhý důvod je čistě politický, protože nikdo neví, co by se stalo, kdyby sociální demokraté odešli z vlády a novou by opět sestavoval Andrej Babiš,“ je přesvědčený Znoj.

„Ta nedůvěra, o které chce hlasovat opozice, zřejmě neskýtá dost hlasů, to by se musela stát za ten týden nějaká nepředvídatelná věc, kdy by museli cuknout například komunisté, což ale nepředpokládám,“ odhadl pro Blesk Zprávy politolog Metropolitní univerzity Petr Just. Širší vedení KSČM už v úterý doporučilo svým poslancům, aby v pátek vládu podpořili.

Sociální demokraté stále neřekli jasné stanovisko a jednat o něm budou na grémiu i s poslaneckým klubem ve středu odpoledne. Šéf strany Jan Hamáček kvůli napjaté situaci dokonce zrušil i cestu do Velké Británie. Podle Justa se nedá ale předpokládat, že by ČSSD vyklízela vládní posty. Někteří sociální demokraté by ale mohli zvolit strategii, kdy vládu ani nepodpoří, ani ji úplně nepotopí.

„Je dost možné, že někteří zvolí strategii, že se toho hlasování nezúčastní. Aby vláda přežila, je pro ni důležité, aby tito poslanci nehlasovali proti,“ upozorňuje Just. V praxi by to mohlo znamenat, že až přijde čas na samotné hlasování a řídící schůze, což bývá z pravidla předseda Sněmovny, začne poslance postupně k hlasování vyvolávat, někteří politici v sále tou dobou nebudou. V minulých dnech tuto strategii naznačil například bývalý ministr vnitra a také bývalý statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

Okamura jako zachránce?

Pro mnohé sociální demokraty mohlo podle Justa rozlousknout nelehké rozhodování i prohlášení Tomia Okamury. Šéf SPD se nechal slyšet, že je připravený nahradit ČSSD ve vládě. A byl kvůli tomu už také u premiéra Babiše. „Dá se nepřímo říct, že možná Tomio Okamura tímto svých prohlášením tuto vládní koalici paradoxně zachránil,“ naznačuje výsledek pátečního hlasování o nedůvěře Just.

Nástupu SPD na případná uvolněná ministerská křesla po ČSSD se nebojí jen sociální demokraté, ale také část členů hnutí ANO. Ti odmítali podpořit vládu s účastí SPD už v minulosti. „Myslím, že nějaká vnitřní rivalita a opozice v rámci ČSSD asi bude, ale nemyslím si, že vládu položí,“ předpovídá Just.

„Pokud by Andrej Babiš měl sestavovat vládu s SPD nebo alespoň za její podpory, tak by to byla dost děsivá politická turbulence, což určitě premiér nebude chtít dopustit,“ doplnil Justa Milan Znoj.

„Celá kauza okolo premiérova syna navíc může vyznít ve prospěch Andreje Babiše, protože mu umožňuje, aby se věrohodně představil a prezentoval jako oběť,“ míní Znoj. Odborník v této souvislosti poukázal na slovník, který Babiš zvolil, když mluví o těžce nemocném synovi. Tedy o vkradení se novinářů do domu, kde syn i s jeho matkou v Ženevě žijí atd.

Podle Justa bude ale také zajímavé sledovat, zda se udrží jednota v poslaneckém klubu ANO, který zatím alespoň navenek podporuje Babiše jednomyslně a o výměně na postu premiéra nechce zatím nikdo ani slyšet. „Právě to je jeden z faktorů, proč Andrej Babiš všechny ty dosavadní krize ustává,“ zmínil. ANO se nicméně v úterý v podvečer jednoznačně postavilo za Babiše.

Druhou věcí pak podle politologa z Metropolitní univerzity bude i to, jak případné setrvání ve vládě vysvětlí veřejnosti a svým voličům ČSSD.

Podle obou politologů bude navíc především pro sociální demokraty složité ve vládě dál fungovat a to do doby, než se celá kauza nějakým způsobem vyřeší. „Vládě se tento problém bude vracet při každé příležitosti,“ je přesvědčený Znoj. „I vzhledem k tomu, že ČSSD čeká brzy sjezd, je téměř jisté, že odpůrci vládního angažmá budou v příštích týdnech hodně slyšet,“ je přesvědčený Just.

Pro vyslovení nedůvěry vládě je potřeba sehnat ve Sněmovně 101 hlasů. Tedy nadpoloviční většinu ze všech 200 poslanců.

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

marmat ( 21. listopadu 2018 20:19 )

Jedou jak hladoví psi na honu .......Ten Baskervilský je proti nim štěňátko! Jsou nenávistní, posedlí a záštiplní.....KDO??? Naši opoziční poslanci !!!!!!!!!

marmat ( 21. listopadu 2018 20:16 )

Zeptal se někdy, někdo opozice, co bude dělat , když se 9 x auditovaná stavba (dotace) ukáže jako OK !?? To by bylo totiž na jejich okamžitou DEFENESTRACI !!!

marmat ( 21. listopadu 2018 20:13 )

NIKDO, ALE NIKDY NIKDO z opozici ani trollů nepřipustil, že pan Babiš bude i se synem 100% osvobozen = NEVINEN.... to zpochybňuje sice jako práci policie (rychlost), na druhou stranu pokud Policie nemá dosud "výsledky "-dostatek důkazů představte si ten MALÉR ...dvouletá konstrukce pučistů na NIC !!! Tolik snahy a zabitých dnů štvanicí !!!

11karel11 ( 21. listopadu 2018 19:31 )

Měli by si konečně uvědomit, že jsou placeni za práci a né za hádání a vyvolávání chaosu. To budete 4 roky odvolávat vlády a znovu volby? Dělejte si to , ale za své peníze. Jste jak štvaví psi. Běžte k lopatě a poznejre co je práce a za čí peníze si tam hřejete zadky.

wandzzi ( 21. listopadu 2018 12:15 )

Kdybychom měli normálního prezidenta, pro kterého jsou přednější zájmy země a stabilita domácí politiky, před nějakým kamarádíčkováním a bůhvíjakými osobními zájmy, tak řekne ANO, aby si pro případ shození vlády připravili nového kandidáta na premiéra, a v zákulisí by dojednal budoucí rychlé sestavení nové vlády na stejném půdorysu jaký je teď. Bohužel, my nemáme normálního prezidenta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa