Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tajemná kauza Andreje Babiše juniora: Osm otázek, které „pálí“ nejspíš i vás

  • Autor: Jakub Kopřiva - 
    21. 11. 2018
    05:00

    Cesta na Krym namísto tropického ráje, ale i to, jestli premiér Andrej Babiš (64, ANO) nemohl ovlivnit svého syna Andreje ml. (35) v kauze Čapí  hnízdo. To jsou jen některé otazníky, které případ údajného únosu syna předsedy vlády vyvolal. Blesk proto sestavil osm dotazů k tématu, které hýbe Českem. A v pátek vyústí až v hlasování o nedůvěře Babišově vládě.

  • 1.Ovlivňoval Babiš vlastního syna?

    Byla Babišova cesta do Švýcarska za synem ovlivňováním klíčové osoby v kauze Čapího hnízda?

    Ovlivňování by se muselo Babišovi prokázat. Tak to vidí právník Pavel Novák. „Pokud státní zástupce dospěl k závěru, že ani jednoho do vazby nevezme, tak tím dává najevo, že si nemyslí, že mohou vzájemnou komunikací něco ovlivnit,“ míní. Jenže pár hodin po návštěvě Babiše v Ženevě odvysílala televize Nova prohlášení matky juniora Beaty, ve kterém pomáhá svému exmanželovi. Navíc Babiš ml. měl podle Seznam Zpráv napsat v e-mailu o tlaku svého táty na něj prostřednictvím matky.

    Farma Čapí hnízdo (zima 2018) Farma Čapí hnízdo (zima 2018) | MARTIN PŘIBYL / Paparazzi

  • 2.Brání schizofrenie Babišovi ml. ve výpovědi?

    Je schizofrenie, kterou podle svého otce trpí Andrej ml., důvodem, aby nemohl vypovídat na policii?

    Psychiatrička a exministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (56, LES) tvrdí, že schizofrenie není překážkou v životě občana. „Některé průběhy nemoci trvají nepřetržitě, jindy se objevují relapsy (opětovné projevy nemoci, pozn. red.). Je to velice individuální. Nelze mluvit o pacientovi se schizofrenií, že je nevěrohodný,“ řekla v pořadu Blesku Epicentrum. Podle ní lze ze soudního procesu vyloučit jen nepříčetného člověka. A to Babiš ml. s největší pravděpodobností není. A přešlapem prý byla i cesta na Krym. „Zarazilo mě, že člověk, který je léčen injekčně, je posílán na území, kde psychiatrie není na vysoké úrovni,“ dodala Stehlíková.

    Džamila Stehlíková v Epicentru mluvila o schizofrenii Džamila Stehlíková v Epicentru mluvila o schizofrenii | Blesk:TONDA TRAN

  • 3.Proč Babiše ml. poslali na Krym?

    Proč miliardář pošle svého nemocného syna zrovna do Ruska, na Ukrajinu a okupovaný Krym?

    Miliardář Babiš peníze neřeší, a je tak s podivem, proč svého nemocného syna nechal odjet do Ruska a na Krym, aby si léčil pocuchané nervy tam, a neposlal ho třeba na Havaj. Babiše mladšího odvezl pryč jeho asistent Petr Protopopov. Na východ jeli podle premiéra proto, že synův společník umí jen česky a rusky. Jenže pro premiérovu peněženku by určitě nebyla zátěž zaplatit tlumočníka.

    Premiér Andrej Babiš komentoval v italském Palermu kauzu svého syna Andreje mladšího Premiér Andrej Babiš komentoval v italském Palermu kauzu svého syna Andreje mladšího | Reprofoto ČT24

  • 4.Kdo ve Švýcarsku točil video s Babišovou?

    Kdo točil video s Beatou Babišovou ve Švýcarsku, kde prosí o mediální klid?

    Video se vzkazem matky Babiše mladšího se objevilo v médiích jen několik hodin po premiérově cestě za synem. Je natočeno doma a vypadá, jako by bylo pořízeno mobilním telefonem. Jestli jej točil Babiš, nebo někdo z jeho spolupracovníků, premiér Blesku zatím neprozradil.

    Andrej Babiš má s vysvětlováním celé kauzy dost starostí Andrej Babiš má s vysvětlováním celé kauzy dost starostí | Reuters

  • 5.Kdo platí advokáta, který hlídá Babiše ml.?

    Kdo platí advokáta, který teď hlídá Babišovu první ženu Beatu a Andreje ml.?

    „Požádala jsem naše advokáty o ochranu práv celé naší rodiny,“ tvrdila v natočeném vzkazu matka juniora Beata. Stejný člověk asi odrážel i reportéry, kteří nedávno zase jeli do Ženevy. Žena tvrdí, že kvůli zveřejnění adresy nemůže vyjít ani na ulici. Jenže jako první zmínil město, kde matka se synem žijí, premiér. Jestli své první ženě platí právníka on sám, Babiš na dotaz Blesku zatím neodpověděl.

    Beata Babišová promluvila o kauze, do které je zapleten exmanžel i údajně nemocný syn Beata Babišová promluvila o kauze, do které je zapleten exmanžel i údajně nemocný syn | Reprofoto TV Nova

  • 6.Jak to dopadlo se vztahem s Ukrajinkou?

    Jak pokračuje vztah Andreje ml. s neznámou Ukrajinkou, se kterou se měl zasnoubit?

    Při cestě na východ si Andrej ml. prý našel i lásku z Ukrajiny. Jako „dohazovačka“ měl zaúřadovat jeho asistent Protopopov. Premiér dokonce prozradil, že se jeho syn s neznámou cizinkou zasnoubil. Jenže není jasné, kdy by se měl pár vzít, ani to, jestli jsou vůbec spolu.

    5354620:full:true:true

  • 7.Proč čte Babiš věci o rodině z papíru?

    Proč čte Babiš i tak citlivá prohlášení o své rodině z papíru?

    I když se jedná o děti, které jsou pro premiéra to nejdůležitější, Babiš svá prohlášení o nich čte. „Je to neautentické a tím pádem i nedůvěryhodné,“ tvrdí mediální expert Karel Komínek. Odborník Radek Pálka dodává, že politik má být i řečník a osobní záležitosti komentovat spatra. „Je pravděpodobné, že v případě premiéra Babiše jde o to, že si nemusí být jistý řečí, protože nemluví rodným jazykem a má nějakou osnovu,“ hledal důvody Pálka. Anebo mu to jen nedoporučují jeho poradci, aby neprozradil víc, než chce.

    Předseda Institutu politického marketingu Karel Komínek Předseda Institutu politického marketingu Karel Komínek | Institut politického marketingu

  • 8.Jak to dopadne s nedůvěrou vládě?

    Jak dopadne páteční schůze k nedůvěře vládě?

    Na tento pátek svolala opozice mimořádnou schůzi Sněmovny, kde by ráda vyslovila nedůvěru vládě. Pro její svolání dodaly strany 92 hlasů, k nedůvěře ale potřebují 101 – museli by tedy pro nedůvěru hlasovat jak opozice, tak někdo z KSČM či ČSSD. Podle politologa Milana Znoje to ale Babišův kabinet v klidu ustojí. „Koalice sociální demokracie a hnutí ANO bude pevná. Navíc ji podrží komunisté,“ myslí si politolog.

    Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna | Blesk/David Malik

    Kauza Andreje Babiše mladšího

    Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

    Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

    Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

    Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

kinki ( 29. listopadu 2018 12:27 )

Okolo Nanisa sa toci rpivela Rusov. A ta synova snubenka?:Její zaměstnání se prý vypátrat nepodařilo. - vysvetli niekto z coho ta zenska zije??? Ako sa da nevypatraz co robi??? Iba ak treba cosi zakryt sa povie, ze sa nepodatilo vypatrat!!!

1946 ( 22. listopadu 2018 16:53 )

1946 ( 22. listopadu 2018 16:38 )

Žádné otázky mě nepálí, spíš mě doplalují ti prevíti z poslanecké sněmovny, kteří tenhle skandál vyvolali. Fuj, že se nestydí, válí se a chrápou v lavicích, ty pálí zadek z toho sezení a přemýšlení jak oškubat stát a lidi.

marmat ( 22. listopadu 2018 09:44 )

Nás pálí to, kolik dostane Slonková se štábem od Švýcarů !§§§§§§§§§§§§§§

marmat ( 21. listopadu 2018 17:22 )

Bite sehr geben Sie uns auch = direkte NAME dieser Zeitungen, welche dass schreiben !? Und ob dort auch steht Fakt, dass Junior Krank ist.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa