Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prahu povede primátor Hřib, Pospíšil a Čižinský ustoupili Pirátům

Autor: kal, vei, ČTK - 
25. října 2018
21:30

Manažer a informatik Zdeněk Hřib (37, Piráti) bude novým pražským primátorem. Nahradí tak v čele města Adrianu Krnáčovou (58, ANO). Dohodli se na tom vyjednavači Pirátů s partnery ze vznikající koalice: Prahou sobě vedenou Janem Čižinským a Spojenými silami pro Prahu, které vede šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. Na Twitteru to uvedl místopředseda Pirátské strany Mikuláš Peksa.

Právě Jan Čižinský ani Jiří Pospíšil v radě ale nezasednou. Čižinský se chce dál věnovat funkci starosty Prahy 7, Pospíšil zas práci europoslanec v Bruselu a Štrasburku. Zůstanou ale zastupiteli a povedou jejich kluby. 

Náměstky primátora budou Adam Scheinherr (Praha Sobě), Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) a Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu).

Za Piráty budou vedle Hřiba v radě také Vít Šimral a dosavadní zastupitel Adam Zábranský. Za Spojené síly pro Prahu budou členy rady ještě Hana Marvanová, Petr Hlubuček a Jan Chabr. Koalice bude mít v 65členném zastupitelstva většinu 39 hlasů.

Pospíšil a Čižinský budou předsedy zastupitelských klubů svých stran. „Předsedové klubu mají silnou pozici při vyjednávání nebo mohou svolat koaliční vyjednávání. O tom, že bychom utíkali z pražské radnice, to není pravda,“ řekl Pospíšil.

„Předseda klubu zastupitelů vlastně je na úrovni radního, akorát nezvedá na radě ruku,“ reagoval podobně Čižinský.

Bývalý ředitel IPR a architekt Hlaváček (TOP 09) bude mít na starosti územní rozvoj. Starosta Lysolají Hlubuček (STAN) bude řešit životní prostředí, Marvanová (STAN) legislativu a Chabr (TOP 09) majetek města. Vyhnánek (PS) bude zodpovědný za městské finance, Scheinherr (PS) za dopravu, Třeštíková (PS) za kulturu a Johnová za sociální oblast a zdravotnictví. Pirát Zábranský bude mít na starosti bydlení a Šimral (Piráti) školství. Hřib jako primátor bude mít v kompetenci IT nebo zahraniční vztahy.

Strany budou jednat rovněž s ODS a ANO, které skončí v opozici. Občanským demokratům jako vítězům voleb nabídnou post předsedy magistrátního kontrolního výboru.

Pospíšil odblokoval situaci jetě před jednáním

„Největší ambice mají v tuto chvíli Piráti, kdy pan Hřib jasně řekl, že pokud Piráti nebudou mít pozici primátora, pak nebudou v této koalici. Postavili tento ultimativní požadavek,“ řekl Pospíšil Blesk Zprávám před posledním jednáním. Proto už předtím naznačil, že sám na postu primátora netrvá, obdobně se vyjádřil i Čižinský.

Video  Zdeněk Hřib (Piráti): „Jsme alternativa plánované koalice neschopných.“  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Volby v Praze vyhrála ODS a v 65členném zastupitelstvu obsadila 14 míst. Piráti se umístili druzí se ziskem 13 mandátů. Praha sobě získala rovněž 13 zastupitelů a stejný počet křesel má i koalice TOP 09, STAN a KDU-ČSL. ANO skončilo na pátém místě s 12 zastupiteli. Pokud se domluví koalice Pirátů, PS a Spojených sil, bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů.

Kdo je nový primátor? 

Vystudovaný lékař, zabývající se IT, který stál u zrodu e-receptů.

Vzdělání: absolvoval 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (2006), během studií byl na stáži na Tchaj-wanu.

Současná funkce: zastupitel Hlavního města Prahy (zvolen v říjnu 2018), člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (zvolen Sněmovnou, od ledna 2018).

Kariéra: lékařské profesi se nikdy nevěnoval, medicíně ale zůstal blízko jako odborník na informační technologie, mimo jiné krátce pracoval jako vedoucí sekce informatiky ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv; mezi roky 2008 a 2018 působil ve společnosti Aquastoft, kde se podílel na projektu elektronického receptu eRecept; dosud byl také ředitelem obecně prospěšné společnosti Institut pro aplikovaný výzkum, edukaci a řízení ve zdravotnictví, která se zabývá výzkumem v oblasti efektivity a kvality veřejných služeb.

Působení v politice: od roku 2013 je spojen s Piráty, nejprve jako registrovaný příznivec, už před čtyřmi lety se za stranu neúspěšně pokoušel zasednout v pražském zastupitelstvu; od loňského dubna je členem strany, letos se stal lídrem pražské kandidátky pro komunální volby v hlavním městě, kterou dovedl k těsnému vítězství

Rodina: je ženatý, má dva syny a dceru.

Ostatní:

- Během povolebních vyjednávání se objevily výtky, že Hřib nemá praktické zkušenosti s komunální politikou. „Nejsem nepolíbený pražskou komunální politikou, docházel jsem na jednání výborů pro zdravotnictví a bydlení, dával jsem stanoviska tisku, podle kterých potom hlasovali naši zastupitelé. Sledoval jsem jednání zastupitelstva on-line,“ řekl k těmto výtkám Hřib krátce po volbách.

- V minulosti Hřib kritizoval způsob, jakým ministerstvo zdravotnictví implementovalo elektronický recept, u jehož zrodu stál. Podle něho jej úřad vnímá především jako možnost šikany lidí, vadí mu především to, že je vydávání elektronického receptu od letošního ledna povinné.

- Pochází z rodiny architektů, jeho otec se podílel na projektu rekonstrukce budovy České národní banky.

Kdo také vedl Prahu? 

Zdeněk Hřib bude jedenáctým primátorem Prahy od roku 1990 a teprve čtvrtým, který se v Praze nenarodil. Z trojce Hřib, Pospíšil, Čižinský je rodilým pražákem jen Čižinský. 

Přehled pražských primátorů od roku 1990:

Josef Hájek (nar. 23. srpna 1942, Ježovy u Klatov), KSČ, primátorem 1989 až 1990

Jaroslav Kořán (17. ledna 1940, Praha - 2. června 2017, Praha), za OF, 1990 až 1991

Milan Kondr (19. července 1950, Praha), ODS, 1991 až 1993

Jan Koukal (29. července 1951, Brno), ODS, 1993 až 1998

Jan Kasl (31. prosince 1951, Praha), ODS, 1998 až 2002

Igor Němec (6. dubna 1959, Praha), ODS, 2002

Pavel Bém (18. července 1963, Praha), ODS, 2002 až 2010

Bohuslav Svoboda (8. února 1944, Praha), ODS, 2010 až 2013

Tomáš Hudeček (10. května 1979, Olomouc), TOP 09, 2013 až 2014

Adriana Krnáčová (26. září 1960, Bratislava), za ANO, 2014 až 2018

 

kradlous ( 27. října 2018 09:47 )

Náčelník Tupanů09 Pospíšil ustoupil proto že jako europoslanec má daleko větší plat a za nic.

kradlous ( 26. října 2018 12:17 )

Blahopřání. Pražská lůza si zvolila to co je jim vlastní.Pospíšil si nechá svůj dobře placený kšeft a Hřib si jistě polepší.Bordel pokračuje.

kukukuu ( 26. října 2018 11:15 )

Dobrá volba. Hřib ukáže do příštích parlamentních voleb celé republice, co to znamená dosadit piráta do funkce. Bartoš takticky ze všeho důležitějšího vycouval - viz práce na digitalizaci státní správy.

Actimel ( 26. října 2018 10:34 )

Jen ať ukáže co umí! Všichni si myslí, že je to procházka růžovou zahradou! A nebo jim jde o jedno...ale lidi je budou kamenovat co nevidět..ani se nenaděje a uteče jeho volební období a budou skládat účty a ono houby s octem...

Tajfun ( 26. října 2018 09:23 )

To bude zase maglajz v tej Praze,dobře Vám tak pošuci,co ste si zvolili to máte

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa