Jednání jasně ukazují, že buď Piráti získají post primátora, a nebo nebude tato koalice. Případná patová situace ohrožující vznik koalice by zklamala celou řadu Pražanů, kteří chtějí změnu. Pod dlouhém jednání a dlouhém rozhodování s našimi zastupiteli a v rámci naší koalice, tak aby vznikla a mohla přinést nový politický styl a novou politickou kulturu na magistrát, jsme se rozhodli, že nebudeme trvat na postu primátora. Tím neříkáme, že se vzdáváme této funkce, ale netrváme na ní,“ řekl Pospíšil.

O personálních otázkách budou strany jednat dnes večer. Jak jednání dopadnou a zda zástupci koalice oznámí jméno nového primátora, není jasné. „Nechci, abychom se dnes rozešli s tím, že tady máme stále několik kandidátů na primátora. Předpokládám, že dnes bude jasno,“ řekl.

Pokud by byl primátorem lídr Pirátů Zdeněk Hřib, Spojené síly by měly v 11členné radě obsadit čtyři místa. Dvě z nich připadnou TOP 09 a dvě STAN. Spojené síly mají podle Pospíšila několik variant složení rady, o kterých budou vyjednávat. Konkrétní nechtěl být. Při obsazování postů v radě ale budou Spojené síly prý trvat na odbornosti jednotlivých radních. Je přitom možné, že ani Pospíšil, ani Čižinský nakonec v radě neusednou.

Volby v Praze vyhrála ODS a v 65členném zastupitelstvu obsadila 14 míst. Piráti se umístili druzí se ziskem 13 mandátů. Praha Sobě získala rovněž 13 zastupitelů a stejný počet křesel má i koalice TOP 09, STAN a KDU-ČSL. ANO skončilo na pátém místě s 12 zastupiteli. Pokud se domluví koalice Pirátů, PS a Spojených sil, bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů.