Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Babiš dorazil v pondělí na Hrad. Zeman zkoumá jeho odvolání, prý je neplatné

Autor: všm, vei, ČTK - 
8. května 2017
20:10

Prezident Miloš Zeman slíbil, že se během pondělí důkladně seznámí s návrhem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO). Vyjadřovat se k němu původně ihned nehodlal, pak ale uvedl, že je podle něj v rozporu s koaliční smlouvou. Sám šéf ANO se v pondělí dostavil na Hrad. Zúčastnil se ceremoniálu, při němž prezident povýšil šéfa celní správy Milana Poulíčka do hodnosti brigádního generála, a také se nechal přijmout u Zemana.

Prezident Miloš Zeman odpoledne povýšil a jmenoval do generálské hodnosti celkem 15 vojáků, válečných veteránů, hasičů a pracovníků Vězeňské služby. Česká armáda má také první generálku – Lenku Šmerdovou.

Povýšil rovněž šéfa celní správy Milana Poulíčka do hodnosti brigádního generála. I kvůli němu se v pondělí dostavil na Hrad vicepremiér Babiš i se svou náměstkyní pro daně a cla Alenou Schillerovou, o které se hovoří jako o možné budoucí ministryni financí. Tedy v případě, že by Zeman vyhověl Sobotkově návrhu a Babiše skutečně odvolal z funkce. 

K tomu se dnes původně Zeman nemínil vyjadřovat. Pan prezident se bude v každém případě věcí zabývat, ale my nebudeme v žádném případě dnes poskytovat jakýkoli komentář,“ tvrdil Ovčáček s tím, že bude chtít prezident uklidnit situaci.

Odpoledne ale zřejmě Zeman změnil názor. Vydal tiskové prohlášení, podle kterého má Sobotkův návrh řadu chyb. „Návrh na odvolání je v rozporu s koaliční smlouvou, která podmiňuje odvolání jakéhokoliv člena vlády souhlasem vedení jeho strany. K právoplatnému odvolání by proto bylo nutné vypovězení koaliční smlouvy,“ uvedl Hrad.

Dodal, že Zemanovi nebyl předložen návrh na nového ministra financí, což by v souvislosti s návrhem na odvolání dosavadního ministra financí vedlo k tomu, že by resort neměl vedení.

Prezident republiky konstatoval, že předseda vlády nemůže úkolovat prezidenta určováním termínu odvolání,“ stojí také v prohlášení.

Sobotka: Ústava hovoří jasně

Něco takového ale Sobotka odmítá. „Článek 74 Ústavy České republiky jasně říká: Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády. Žádné další podmínky v ústavě nejsou. Znovu chci vyzvat pana prezidenta, aby respektoval základní zákon naší země,“ uvedl premiér.

Podle něj koaliční smlouva nemá s odvoláním nic společného, není to zákon ani ústavní zákon, její naplňování a výklad je věcí tří koaličních stran, nikoliv prezidenta. 

Sobotkův výklad podpořil i ústavní právník Jan Kysela. „Pro prezidenta republiky je referenční normou ústava a na smyslu a znění ústavy se nic nezmění tím, že si někdo uzavře nebo neuzavře koaliční smlouvu libovolného obsahu. Jinými slovy – na prezidentu republiky i nadále spočívá povinnost odvolat člena vlády, pakliže mu to navrhne předseda vlády. A je na předsedovi vlády, aby zvážil, jaké politické náklady jsou s tím spojeny,“ řekl Kysela.

Situaci okomentoval pro ČT také lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Bartošek. „Neslyšel jsem, že by koaliční smlouva byla nadřazena ústavě. Úsměvné. Ústava je platná, prezident má konat dle ústavy. Vymlouvat se na koaliční smlouvu považuji za nesmysl,“ uvedl.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek vidí věc podobně. Podle něj není koaliční smlouva nikde v ústavě zmíněna. 

Poputuje vše k Ústavnímu soudu?

Odvolání Babiše k 9. květnu navrhl premiér Sobotka kvůli Babišovým kauzám týkajícím se možného ovlivňování médií a neodvádění daní. Mluvčí Hradu poté oznámil, že Zeman chce o návrhu rozhodnout až po návratu z návštěvy Číny po 18. květnu. Podle ústavních právníků však ústava nedává Zemanovi příliš možností Babiše neodvolat a měl by postupovat bez zbytečných odkladů, podle premiéra v řádu několika pracovních dnů.

Stejný názor má i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). „Doufám, že (prezident) bude respektovat ústavu a že to udělá. Ústava nedává žádnou lhůtu, takže se předpokládá, že to bude bezprostředně. Zvyklosti, které patří k ústavnímu systému, byly v minulosti naplňovány a dodržovány,“ řekl v pondělí novinářům.

Babiš o kauze odposlechů:

Třetina senátorů v pátek sdělila ve společném prohlášení, že Zeman dosavadním přístupem k vládní krizi znevažuje ústavu, a senátoři jsou proto připraveni konat. Ze zákona může Senát navrhnout ústavní žalobu na prezidenta. „V úterý budeme mít organizační výbor, takže předpokládám, že to bude předmětem našeho jednání,“ uvedl předseda Senátu Štěch.

Na internetu se v pondělí objevila další nahrávka, která údajně zachycuje vicepremiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, jak se domlouvá s novinářem svého někdejšího deníku Mladá fronta Dnes na zveřejnění informací z policejního spisu namířených proti ČSSD. Jde o další zveřejněnou nahrávku s podobným obsahem. Podle Babiše jsou nahrávky sestříhané, předseda ANO tvrdí, že se stal obětí cílené provokace.

K odposlechům je na středeční den svolána mimořádná schůze Sněmovny. „Situace je velice vážná. Musíme znát odpovědi, zda jsou nahrávky autentické, zda nejsou sestřihané, zda Babiš dával pokyny, jaké články mají být zveřejněné s tím, aby poškodily ČSSD, a za velmi závažnou považuji dnešní nahrávku, kde je-li pravda, že měl Babiš přístup do živých spisů, tak to je velmi vážná věc. Myslím si, že bychom se měli bavit, zda policie koná. Tedy ministr vnitra by měl říct, zda to GIBS vyšetřuje. Kladu si otázku, zda bychom neměli svolat bezpečnostní radu státu,“ okomentoval Bartošek.

Hlavní body vládní krize přehledně a jasně:

Video  Vládní krize přehledně: Takhle graduje válka Sobotky, Babiše a Zemana.  - Klára Brunclíková, David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

aIIahakbar ( 10. května 2017 07:00 )

Ještě před Vánoci tvrdil v rozhovoru pro Blesk.cz, že by se rád jednou stal pražským primátorem. Teď udělal z politiky krok zpět. Dvacetiletý slabozraký autista Mikuláš „Miki“ Kopas (alias zdenekk) skončil v TOP 09, díky které se stal slavným na diskusích Blesku. Angažovat se chce jako nestraník, protože prý v současných stranách není prostor pro jeho názor. Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/467684/miki-proslul-tykackou-se-schwarzenbergem-mlady-aut ista-v-top-09-skoncil.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

ivoadller ( 9. května 2017 16:55 )

Pane Sobotko, je nejvyšší čas aby jste si našel nějakou práci a začal pracovat, aby se za vás vaše děti nemusely stydět!

sores ( 9. května 2017 15:26 )

Kéž by vyrazil vejce Soboťáka, bere obrovské prachy za dojíždění do bytu-bytovku na Moravě kde se od r.2011 neukázal ani omylem dle sousedů na sídlišti!!! Už za to vyinkasoval cca 2 mega. p. "poctivej" zloděj. Na něj ať si Zeman posvítí!!!

petrfanda ( 9. května 2017 14:08 )

https://www.youtube.com/watch?v=wQlg4hyR4MM

byvalyvoIiccssd4 ( 9. května 2017 13:02 )

Po volbách potáhne určitě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa