Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Umřeme všichni. KSČM, ČSSD i ANO.“ Šlechtová protlačila zákon o pohřebnictví

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. dubna 2017
09:29

Karla Šlechtová (ANO) se ve Sněmovně opět pustila do plamenné obhajoby novely zákona o pohřebnictví. Nejen konec nejlevnějších papírových rakví, ale celkově lepší kontrola služeb v oblasti pohřebnictví a přísné sankce v případě porušení pravidel - to je, oč Šlechtové běží. Ministryně apelovala za návrh i tím, že jednou umřeme všichni. Poslanci nakonec její návrh schválili a poslali do Senátu.

„Umřeme jednou všichni. Umřou i komunisti, i sociální demokraté, umřeme my i z hnutí ANO. Všichni umřou,“ říkala ve Sněmovně před projednáváním pohřebnické novely ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

Ta by chtěla mj. odstranit nejlevnější papírové rakve, už v minulosti ale upozorňovala, že novela není zdaleka jen o nich. „Cílem tohoto zákona je opravdu zavést veřejnoprávní kontroly na úrovni státu, krajů, obcí. Chceme zlepšit celé prostředí v oblasti pohřebnictví,“ upozornila Šlechtová poslance během třetího čtení.

Na jeho konci se mohla radovat. Poslanci totiž návrh podpořili, pro bylo 79 poslanců, proti 17 – z řad KSČM.

Šlechtová: Pohřby kvůli novele nezdraží

Ve Sněmovně se řešila i otázka dopadů návrhu. Podraží kvůli novele pohřby? „Já už se domnívám, že je to taková modla tohoto zákona a spíš je to tendence různých zákonodárců a oponentů této novely říkat: Ono se všechno zdraží. No, ona to úplně není pravda. Pokud se zdraží, tak je to čistě věc obchodní, to znamená pohřebních služeb. Ale formou, přijetím tohoto zákona nepočítáme s tím, že se náklady na pohřby zdraží. Naopak – každý občan uvidí na své faktuře, co platí,“ říkala Šlechtová novinářům.

Postěžovala si, že se k zákonu sešlo na 40 pozměňovacích návrhů. Některé zbytečné, některé nesmyslné, míní ministryně. „Spíš je to takové, jaký poslanec podlehl jakému aktéru v pohřebnictví, ať už je to hrobník a nebo pohřební služba apod. Samozřejmě je to konkurenční boj. Já se domnívám, že stát a hlavně zákonodárci nejsou tady od toho, aby byli součástí konkurenčního boje,“ pokračovala Šlechtová.

VIDEO: Všichni umřeme, ale pohřby kvůli zákonu nezdraží, říká Šlechtová

Ministryně vs. komunisté: Vůbec je nechápu

Šlechtové přitom ležel delší dobu v žaludku postoj KSČM, se kterou se kvůli pohřebnictví dostala do pře. Komunisté totiž ve Sněmovně již jednou nabourali jednání o novele, když si vzali pauzu na jednání poslaneckého klubu a znemožnili poslání návrhu do dalšího čtení.

Ministryně míní, že chtěli novelu svrhnout a přemítala, že jsou zlobbovaní pohřební lobby. „Nechápu, proč to vůbec navrhli. Pohřebnictví se týká nás všech a novelou zlepšujeme a zvyšujeme kvalitu prostředí v této pro nás všechny citlivé oblasti – více kontrol, zavádění přestupků, zvýšení důstojného zacházení se zesnulými,“ vypočetla Šlechtová plusy na Facebooku.

VIDEO: Šlechtová se s komunisty hádala přímo ve Sněmovně. Přerušili jednání a pohřebnictví se nepodařilo dostat do dalšího čtení

Video  Šlechtová vzteky bez sebe kvůli komunistům: „To je fakt hnusný vůči lidem.“  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

VIDEO: Šlechtová na sněmovních chodbách běsnila, mluvila o noži do zad a o tom, zda chtějí komunisté skončit v papírových rakvích

panda82 ( 28. dubna 2017 12:10 )

Věříte Šlechtová, že je mi to šumafuk jestli budu v papírové nebo dřevěné, šetřím lesy a hlavně kapsu pozůstalým, pohřebné 5tisíc sežral Kalousek, tak jako porodné za druhé děcko, tak neryjte do komoušů ale do Kalouska

ivoadler ( 28. dubna 2017 10:46 )

Já trvám na tom, abych byl zpopelněnej v papírový rakvi! A bez obřadu. Jsou to vyhozený peníze.

havran2 ( 28. dubna 2017 10:28 )

ivanak ( 28. dubna 2017 10:09 )

A zapoměla na ODS,TOP09 atd.u těch bylo pozdě hned po jejich založení.

jana999 ( 28. dubna 2017 09:44 )

tak já bych naopak na spalování dala jen ty papírové, je škoda spalovat dobré dřevo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa