Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Česko je baštou ruských špionů: Desítky agentů pracují v utajení pro Kreml

Autor: Václav Lang - 
18. srpna 2016
14:35

Česká republika hraje výsadní roli pro aktivity ruských tajných služeb. Ty soustavně pracují na tom, aby rozdělily českou společnost, zmírnily vliv Evropské unie a připravily půdu pro podporu Kremlu. Tvrdí to ve své studii Jakub Janda z Think-tanku Evropské hodnoty a redaktor Respektu Ondřej Kundra, který se tomuto tématu dlouhodobě věnuje.

Podle výsledků studie, které zazněly na čtvrteční tiskové konferenci, je působení kremelských tajných služeb v České republice velmi významné. „Všechny dostupné informace ukazují, že v současné době Česká republika funguje jako důležitý přístav pro aktivity tajných služeb Kremlu nejen ve střední Evropě, ale i v Evropské unii,“ zhodnotil situaci Kundra.

Jakub Janda (vpravo) a Ondřej Kundra na čtvrteční tiskové konferenci o působení ruských špiónů v Česku Jakub Janda (vpravo) a Ondřej Kundra na čtvrteční tiskové konferenci o působení ruských špiónů v Česku | Václav Lang, Blesk.cz

Připustil sice, že v Česku působí i tajné služby jiných států – například USA – na rozdíl od těch ruských se ale podle něj zaměřují například na terorismus. Cílem ruských agentů působících v Česku je rozdělit českou společnost na dva znepřátelené tábory (například zemanovské a protizemanovské křídlo) a využít rozhádané společnosti pro prosazování ruských zájmů.

Prezident Miloš Zeman při recepci na ruské ambasádě (9. 5. 2016) Prezident Miloš Zeman při recepci na ruské ambasádě (9. 5. 2016) | ČTK

Těmi jsou oslabení vlivu Severoatlantické aliance a v České republice zejména Evropské unie. Ostatně jak upozornil zástupce ředitele Think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda, tomu napomáhá i prezident Miloš Zeman, který podle něj funguje jako „mluvčí“ Kremlu, když přejímá stanoviska Ruské federace – například podpora zrušení protiruských sankcí. V tomto případě by podle Kundry mohla Česká republika posloužit Rusům jako aktér, který může na zrušení sankcí naléhat uvnitř EU.

V souvislosti s významem Putinových špionů v Česku upozornil Kundra také na fakt, že ruská ambasáda v Praze je mnohem větší než v okolních zemích. „Je větší než v daleko větších zemích, jako je Velká Británie a podobně,“ uvedl Kundra s tím, že na ruské ambasádě působí asi 140 lidí, z nichž údajně 30 procent spadá pod tajné služby.

Exprezident Václav Klaus na ruské ambasádě 9. května 2016. Vpravo jeho někdejší kancléř Jiří Weigl Exprezident Václav Klaus na ruské ambasádě 9. května 2016. Vpravo jeho někdejší kancléř Jiří Weigl | ČTK

Někteří z nich jsou českým zpravodajům dobře známí, další jsou takzvaní nelegálové, kteří působí ve větším utajení, mají dokonce i civilní zaměstnání. „Ti v České republice také působí, podle všeho ne v malém počtu. Jejich cílem je získávání informací kompromitujícího charakteru, na základě nichž se pak ruské tajné služby můžou dále snažit získávat spolupracovníky mezi důležitými lidmi v České republice. Vedle toho se snaží získávat byznysové informace, informace o technologiích a dalších věcech, tak je jejich cílem také šířit chaos, rozdělit Českou republiku,“ uvedl. 

Vedle zpravodajů využívá Kreml podle studie i další nástroje pro prosazování svého vlivu v Česku. Například skrz dezinformační zpravodajské weby, podporou radikálních sil, jako je Národní domobrana napojená na Národní demokracii, nebo využíváním „relevantních politických spojenců“. Těmi jsou podle Jandy i prezident Zeman, představitelé KSČM a někteří představitelé ČSSD. Důležité jsou také politicky motivované ekonomické operace, jejichž představitelem je dle studie Zemanův vrchní poradce Martin Nejedlý. Ruské zájmy v Česku údajně hájí také nevládní subjekty, jako je exprezident Václav Klaus.

Autoři studie ve čtvrtek zároveň představili kampaň Nechceme zpátky na východ, v níž se snaží vysvětlit, proč by odklon České republiky od západních mocností znamenal pro zemi bezpečnostní hrozbu. 

Ruská ambasáda často hostí své příznivce z řad vlivných českých osobností. Podívejte se, kdo na její akce dochází:

anka ( 18. srpna 2016 17:08 )

 Bohuzel nerekl nic noveho.

xiioma ( 18. srpna 2016 17:01 )

Největší ruský špion je Zeman !!!

lunatic ( 18. srpna 2016 16:29 )

Nejvíc mě však překvapil pan,pardon soudruh Ransdorf=viz.fotogalerie - osobně to chápu tak,že pracuje v maximálním utajení

demiro ( 18. srpna 2016 15:51 )

Raději se stanu ruským špionem, než poslouchat kydy proamerických buzerantů...

nezadat1 ( 18. srpna 2016 15:29 )

Ne ,tak blbej může být jen američan a příživník čssd .Koho by napadlo usušit kočku v mikrovlne a pak vyhrát spor jen proto ,že to nebylo v návodě.Nejsmutnější je,že těm debilům platíme na takové hovadiny.ČSSD větší škůdce vlasti jak komunisti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa