Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nový hit mezi americkými ženami: Oplodňovací pobyty v ČR! Ve velkém si k nám jezdí pro »levné děti« ze zkumavky

Autor: Kateřina Rusá - 
18. dubna 2016
20:34

Pražský hrad, Karlův most, Karlštejn... To si většina z nás představí jako největší lákadla pro turisty ze zámoří. Američanky ovšem objevily jiný důvod k návštěvě České republiky – jezdí sem levně otěhotnět!

Umělé oplodnění je na zdejších klinikách výrazně levnější – náklady jsou podle americké expertky Amy Speier poloviční! Vzdálenost od všedních povinností a dovolenková atmosféra navíc přispívají k tomu, že se žena na klinice lépe uvolní, a má tak větší šanci na úspěch.

»Oplodňovací dovolená« v Česku zařízená americkými zprostředkovateli vyjde přibližně na 237 000 Kč – včetně cesty, ubytování a vyřízení formalit. V USA by přitom zájemkyně vydala cca 475 000 Kč za pouhé oplodnění ve zkumavce (tzv. IVF)! A to ještě jen v případě, že není třeba vajíčka od dárkyně, pak je cena až dvojnásobná!

„A vajíčka potřebuje velká část zájemkyň o umělé oplodnění! V Česku se přitom dárkyně rekrutují převážně z řad svobodných matek či studentek, takže se spokojí s odměnou kolem 25 tisíc korun. Americké dárkyně chtějí pět až osmkrát tolik!“ shrnuje hlavní výhody českých klinik Amy Speier, profesorka antropologie Texaské univerzity v Arlingtonu, která trendy v umělém oplodňování detailně sleduje už od roku 2008. Zkrátka a dobře – výlet do Česka »pro miminko« se Američankám vyplatí, a to i v případě, že s sebou vezmou na celých 10 dnů i svého partnera...

Američanky sem ovšem láká i legislativa. „Není tam kolem toho tolik papírování jako v USA, zájemci si v ČR mohou vybrat jen barvu pleti, očí a vlasů a krevní skupinu. Proces je tak mnohem rychlejší,“ analyzuje situaci u nás Amy Speier.

Ruudazvostravy ( 19. dubna 2016 09:49 )

No kchůrva,nakonec bude čéchyš mr*tka lepčý komódyta neš ten známej semteks.

Zdenek_Nymburzky ( 19. dubna 2016 07:07 )

Hlavně ať nám sem netahají americkou mentalitu!

Zobrazit celou diskusi