Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Doufám, že manžel bude hrdý.“ Ivana Zemanová dostala armádní medaili

Autor: simao, vr - 
12. dubna 2016
12:00

První dáma Ivana Zemanová se vůbec nezdráhá obléci si příležitostně vojenský mundúr. Má ostatně zbrojní průkaz a čas od času se vydá mezi vojáky či vojákyně, které loni navštívila i v Afghánistánu či v Přáslavicích, kde si i vystřelila z tanku. A čas od času sama zamíří i na střelnici. Na Hradě přitom v úterý dostala armádní medaili.

Co mají společného vojenská důstojnice G. I. Jane, ztvárněná ve stejnojmenném filmu hollywoodskou herečkou Demi Mooreovou, a manželka Miloše Zemana paní Ivana? Ani jedna z těchto žen se nezdráhá vzít do rukou zbraň.

Ivana Zemanová se minulý týden vydala na střelnici společně s generálem Rostislavem Pilcem. Právě on nyní udělil první dámě medaili.

První dáma Ivana Zemanová na střelnici společně s generálem Pilcem První dáma Ivana Zemanová na střelnici společně s generálem Pilcem | Kancelář prezidenta republiky

„Náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky generálmajor Ing. Rostislav Pilc, MPA, udělil ke dni 12. dubna 2016 Medaili generála Stanislava Čečka paní Ivaně Zemanové za její významný osobní přínos k prezentaci Vojenské kanceláře prezidenta republiky a Hradní stráže na veřejnosti a ke zlepšování postavení žen v ozbrojených silách České republiky,“ stojí v prohlášení tajemnice manželky prezidenta.

„Paní Ivana Zemanová je teprve čtvrtou oceněnou v pořadí a první ženou, které byla tato medaile udělena,“ upozornila Blesk.cz tajemnice Blanka Mráčková. Slavnostní připnutí medaile na hruď Zemanové se odehrálo v úterý na Hradě. Čečkovu medaili připnul první dámě právě generál Pilc.

První dámu Ivanu Zemanovou vyznamenal generál Pilc První dámu Ivanu Zemanovou vyznamenal generál Pilc | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Zemanová: Doufám, že manžel bude hrdý

„Ocenění si velmi vážím, bylo to pro mě milé překvapení. Doufám, že bude na mě manžel hrdý,“ vzkázala Blesk.cz Ivana Zemanová. 

A ohledně postavení žen v armádě zmínila: „Zájem o bezpečnost země a zájem se podílet na obraně země hraje významnou roli pro vstup žen do armády. Někdy jsou to i čistě pragmatické důvody jako je finanční nezávislost, rovnost. Nezáleží na tom, zda hodnost či práci v armádě vykonává žena či muž.“

„Vím, že zastoupení žen v ozbrojených silách NATO je okolo 10% a že Česká republika se svými téměř 14 % vojákyň patří mezi horní třetinu států. V naší armádě v porevolučních letech vzrostl zájem žen o vojenskou službu. Naše ženy se účastní pozorovatelských i mírových misí v zahraničí, slouží i v netradičních vojenských profesích jako je průzkum či elitní výsadkové jednotky,“ dodala Ivana Zemanová.

Ivana Zemanová během návštěvy v Afghánistánu Ivana Zemanová během návštěvy v Afghánistánu | Kancelář prezidenta republiky

První dáma v Afghánistánu i střílejícím tanku

Ivana Zemanová se poměrně často vydává mezi vojáky i „vojandy“. Byl to ostatně případ i Afghánistánu v srpnu 2015. Tehdy přicestovala na mezinárodní základnu v Kábulu, kde se setkala s vojákyněmi 11. úkolového uskupení české armády. Sloužilo tam tehdy 25 žen.

První dáma jim přivezla drobné dárky, např. kosmetiku. A hovořila s nimi prý o každodenním životě, stresu i odloučení od rodin. „Prohlédla jsem si základnu a popovídala si s nimi o tom, jak se ženám v armádě i v misích žije. Obdivuji je, je to opravdu náročné. Byla jsem na ně pyšná,“ zavzpomínala pro Blesk.cz Zemanová. 

Ani první dáma se však armády nijak nebojí. V prosinci loňského roku navštívila Zemanová přáslavický tankový prapor a na tankové střelnici si dokonce i vystřelila ránu z tankového kanónu ráže 125 milimetrů na vzdálenost 1800 metrů.

„Sice těsně minula cíl, ale přesto tankisté ocenili její odvahu do tanku sednout a vystřelit. Poté Ivana Zemanová vyzkoušela střelbu z podstatně menšího kalibru – a to z pistole CZ 75 Phantom a útočné pušky CZ 805 Bren a nutno podotknout, že ani tady se nenechala zahanbit,“ uvedl server Armády ČR Army.cz.

První dáma Ivana Zemanová během návštěvy tankového praporu v Přáslavicích První dáma Ivana Zemanová během návštěvy tankového praporu v Přáslavicích | Kancelář prezidenta republiky

Nyní dostala za své aktivity vyznamenání. Čečkova medaile je pojmenovaná po československém generálovi, který byl za první světové jedním z velitelů Československých legií v Rusku a účastníkem vítězných bitev u Zborova (1917) a Bachmače (1918). Čeček později působil jako náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky T. G. Masaryka.

rego_senior ( 12. dubna 2016 20:18 )

Taky myslím, že jste spíš k pláči.

byvalyvoIiccssd4 ( 12. dubna 2016 19:20 )

První dáma je sympatická.

reiva ( 12. dubna 2016 19:18 )

sendrasak ( 12. dubna 2016 19:03 )

G. I. Jane a Zemanová mají společného akorát to, že jsou ženský. Zemanová se přes pupek ani neohne.

krdassaneda ( 12. dubna 2016 18:33 )

Tak to musíš být od Zemanu, debile!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa