Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policisty na FAMU prý poslala ochranka Zemana. „Šlo o rozkaz,“ věří děkan

Autor: Václav Lang - 
13. dubna 2016
05:14

Byla to skutečně vlastní horlivost, která podnítila policisty k tomu, aby se v budově FAMU pídili, kdo vyvěsil v době návštěvy čínského prezidenta v Praze tibetské vlajky? Policejní prezident Tomáš Tuhý právě takto nedávný incident omlouvá. Podle posledních informací je to prý lež a dvojici kriminalistů vyslal na školu velitel policejního útvaru chránícího českého prezidenta. Také děkan fakulty Pavel Jech se přiklání k verzi, že šlo spíš o rozkaz než horlivost.

Policejní prezident Tomáš Tuhý zaslal v pondělí děkanovi FAMU Pavlu Jechovi dopis, v němž se omlouvá za „počínání“ dvojice mužů zákona, kteří se na škole ptali po vlajkách vyvěšených z balkonu. Podle něj postupovali v důsledku chybné komunikace mezi policisty a přílišné horlivosti.

Ministr vnitra Chovanec dal ultimátum policejnímu prezidentovi Tuhému v příapdě zásahu kvůli tibetské vlajce na FAMU Ministr vnitra Chovanec dal ultimátum policejnímu prezidentovi Tuhému v příapdě zásahu kvůli tibetské vlajce na FAMU | Foto Blesk - Alexandr Malachovský, ČTK

Jech ale slova o horlivosti odmítá. Policisté v civilu se podle něj chovali korektně. „Tak bych to úplně nepopsal jako horlivost,“ řekl pro Blesk.cz. „Myslím, že takhle se nechovají lidi, kteří jsou horliví. Spíš to vnímám tak, že možná přišli s nějakým rozkazem, ale nemám vůbec žádný důkaz, nedokážu říct, že to takhle bylo,“ dodal.

Tomu odpovídá i nejnovější zjištění serveru Aktuálně.cz, podle jehož zdrojů poslal kriminalisty velitel útvaru chránícího prezidenta Miloše Zemana.

Podporovatelé čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze Podporovatelé čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze | ČTK

Policejní prezident Tomáš Tuhý odmítl tyto informace komentovat s tím, že další podrobnosti dodá ve čtvrtek odpoledne. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček serveru řekl, že ho informace nezajímá a nepovažuje ji za důležitou. „Během návštěvy čínského prezidenta policisté svoji práci zvládli a toto je marginálie. Nepovažujeme to vůbec za důležité, je to pro nás absolutně nezajímavé. To, co zmiňujete, bude zajímat pouze pana Kalouska,“ uvedl.

Děkan Jech uvedl pro Blesk.cz, že se zmínění policisté ptali, kdo odpovídá za vyvěšené tibetské vlajky. Podle něj je otázka, jestli vůbec mají na takovéto informace právo. Policejního prezidenta Tuhého a ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), kteří za ním v pondělí byli situaci vysvětlit, se prý tázal, zda angažmá policistů byla nějaká „vyšší povinnost“, což odmítli: „Oba dva mi řekli, že ne, že neexistuje.“ 

Podporovatelé čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze Podporovatelé čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Zároveň mu vadí, že představitelé chápou tento jednotlivý případ osamoceně, bez kontextu. „Myslím si, že je to taky snaha omezit to na jednotlivý případ, ale víme, že ten případ není osamělý a že se musí zkoumat v nějakém širším kontextu. Tenhle byl zkoumán spíš v úzkém kontextu,“ uzavřel.

Dopis s vysvětlením, který mu v pondělí adresoval Tuhý, chce dát k posouzení akademickému senátu. Ten má potom koncem tohoto týdne, nebo začátkem příštího přijmout k věci oficiální stanovisko školy.

Více o návštěvě čínského prezidenta v Praze najdete zde.

Takto vypadala návštěva Si Ťin-pchinga:

marais ( 13. dubna 2016 13:07 )

 A od kdy vyvěšuje nějaká FAMU cizí vlajky? A kdo nařídil vyvěsit tu tibetskou vlajku?

michalfiser ( 13. dubna 2016 09:22 )

Je zvláštní, že tento "rektor" přesně ví, jak to bylo. Nevím, ale připomíná mi Putnu, který se chová jako idiot nikdo to neřeší. Je vidět, že demokracie všem nesedí.

salto ( 13. dubna 2016 09:14 )

salto ( 13. dubna 2016 09:10 )

Anglická královna, Obama a vůbec všichni to jsou zrádci a měli by jít na školení ke Kalouskovi, Khárlovi, Biomase... Omlouvám se pokud jsem na nějakou "špičkovou" osobnost z kavárny zapomněl

kokorot ( 13. dubna 2016 09:10 )

a nejlepší bylo, jak svou starou bezmocnou ale těžkou nohou v bačkoře kopl do pr.dele Nečase a Kalouska, až obloukem vylítli ze Strakovky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa