Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Salvy v Lánech, dětský sbor a migrace. Zeman s Fischerem řešili i uprchlíky

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. dubna 2016
11:14

Po čínském prezidentovi se Miloš Zeman rozhodl přijmout v Lánech dalšího státníka – tentokrát rakouského prezidenta Heinze Fischera, který přicestoval s chotí Margit nezvykle vlakem. Na Hlavním nádraží v Praze nasedl do „Prezidentského vlaku“ se salonním vozem Masaryk a přes Stochov, kde si poslechl dětský sbor, zamířil na lánský zámeček. Vůbec poprvé zde zazněly i čestné salvy. A řeč přišla i na uprchlíky.

V duchu Masarykovské tradice se rozhodl prezident Zeman přivítat rakouského prezidenta Fischera na jeho rozlučkové návštěvě v Česku. Fischerovi totiž letos končí mandát. Do Prahy přicestoval vlakem i se svou manželkou Margit, prezident Zeman se ho však nerozhodl přivítat na Pražském hradě, ale v Lánech, kam Fischera pozval jako prvního evropského státníka. Před rakouským prezidentem Lány navštívil Si Ťin-pching.

Stejně jako v případě návštěvy čínského potentáta i během návštěvy Heinze Fischera se řeč stočila k ekonomice, kdy Zeman vyzdvihl Rakousko jako důležitého partnera a připomněl, že v ČR působí zhruba tři tisíce rakouských firem, zatímco v Rakousku zhruba tři sta českých firem. „S Heinzem Fischerem jsme diskutovali výsledky jeho nedávné návštěvy Ruské federace a setkání s prezidentem Putinem,“ zmínil Zeman další téma.

Prezidentské páry si pochutnaly na lánském bažantovi

Společná tiskovka probíhala za účasti obou prvních dam a po společném obědě - tradiční šunkce od kosti, bažantem se slaninou a švestkovém koláči. K Ivaně Zemanové si na jejím začátku odložil prezident Zeman hůl, o kterou se nadále při chůzi opírá.

Svého přítele Fischera, jak Zeman několikrát neopomněl připomenout, pohostil v Lánech pražskou šunkou od kosti a bažantem špikovaným slaninou po lánsku. Jako dezert se podávaly domácí švestkové koláče.

Video Miloš Zeman si na tiskovce s Heinzem Fischerem odložil u první dámy hůlku - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Zeman a Fischer pochybovali o Turecku

Zatímco neoficiální části návštěvy provázely časté úsměvy, ty zmrzly na tvářích obou státníků, když se mluvilo o uprchlících, ale také dohodě EU s Tureckem. Zeman a Fischer se shodli v tom, že jsou k ní poměrně skeptičtí.

„Máme velmi shodný, to jest pochybovačný postoj k nedávné dohodě mezi EU a Tureckem. Dotkli jsme se rovněž migrační krize,“ pokračoval český prezident a odmítl jakékoli kvóty či jednotný azylový systém, který představil jako jednu z možností místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. „Stejně všichni chtějí do Německa. Jak říká náš ministr vnitra, nemůžeme je tady přivázat za nohu a nutit je, aby do Německa nešli,“ uvedl Zeman a připomněl nedávné události kolem iráckých uprchlíků, kteří odjeli právě do Německa. 

Zeman upozornil, že v Turecku je v této době zhruba 2,5 milionu uprchlíků, uzavřená dohoda se prý týká jen 70 tisíc osob. Podle Zemana jde tak pouze o "plácnutí do vody". „Turecko původně mělo dostat 3 miliardy euro, nyní dostane 6 miliard euro a v kuloárech se mluví dokonce o tom, že žádá 20 miliard euro,“ dodal Zeman. Ocenil to, že Fischer veřejně dohodu zkritizoval.

Kolem uprchlíků se točily i další otázky českých i rakouských novinářů. „Je to obrovský problém a má nejrůznější odstíny,“ uvedl Fischer. Pozice Rakouska jsou podle něj poněkud jiné, než má Česko - a to kvůli zeměpisné poloze. Upozornil, že přes Rakousko mířil skutečně silný příliv uprchlíků dál do Evropy. Je však proti uzavírání vnitřních hranic v EU. "Přál bych si, aby to přineslo dobré výsledky, ale vůbec si tak jistý nejsem," řekl Fischer o dohodě s Tureckem. Apeloval však také na to, aby všechny země Evropy během migrační krize spolupracovaly a podílely se na řešení. Ani Německo podle něj prostě nemůže přijmout všechny.

Soukromá projížďka Prezidentským vlakem

Heinz Fischer přitom do Prahy dorazil v pondělí dopoledne tentokrát poněkud nezvykle vlakem. V české metropoli ho přivítala delegace v čele se šéfem hradního protokolu Jindřichem Forejtem. Na vypulírovaném Hlavním nádraží před prezidentským salonkem rozvinuli červený koberec, který kontrastoval s čerstvě vymydlenou dlažbou, která ani nestačila uschnout.

Video Rakouský prezident Heinz Fischer nastupuje v Praze do Prezidentského vlaku - Foto Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Kvůli Fischerovi byla v pozoru i nastoupená hradní stráž. Krátce před pondělním polednem se vydal rakouský prezident z Prahy na nádraží ve Stochově historickým Prezidentským vlakem se dvěma salonními vozy – původním salonním vozem následovníka trůnu Františka Fedinanda d’Este, který byl v roce 1914 obětí atentátu. „I tento vůz ho měl původně vézt k osudné cestě do Sarajeva, nicméně došlo k technické závadě,“ uvedl novinářům během cesty Michal Novotný ze železničního muzea. 

Soupravu využíval i někdejší prezident Edvard Beneš. Do Stochova jím v roce 1921 cestoval i rakouský prezident Hainisch. Druhým salonním vozem za parní lokomotivou pak byl vůz prezidenta T. G. Masaryka, využitý i při Masarykově poslední cestě v roce 1937 ze Stochova do Prahy. Pro novináře byl určen poslední vagon, k Fischerovi však české ani rakouské novináře nepustili. Snad aby nebyl jakkoli narušen dojem z poklidné projížďky.

Ach synku, synku i ohlušující salvy v Lánech

Ve Stochově, kde se Zemanovi a Fischerovi poprvé setkali, srdce prezidentských párů rozněžnil dětský sbor písněmi „Ach synku, synku“ a „Teče voda, teče“. Obě hlavy státu si pěvecké vystoupení malých dětí pochvalovaly. 

Video Píseň pro prezidenty: Zeman s Fischerem si poslechli Teče voda, teče - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Po příjezdu do Lán si Zeman pro Fischera připravil vůbec první vypálení čestných salv na zámku. „Vojáci, nazdar,“ pozdravil prezident Fischer česky hradní stráž.

V uvítací delegaci nechyběli vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ministr dopravy Dan Ťok (ANO), hradní kancléř Vratislav Mynář, šéf hradního zahraničního odboru Hynek Knoníček či Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Video Zeman přivítal v Lánech návštěvu z Rakouska: Zazněly i salvy na počest prezidenta Fischera - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Radostná gesta předvedl Fischer v momentě, kdy kapela spustila po české hymně i Radeckého marš. Poté se pomalým, rozvážným krokem vydali Zeman s Fischerem bok po boku lánským zámeckým parkem.

Fischer doporučil Zemanovi kandidovat znovu

„Většinou vítám své hosty s radostí. Pouze dnes vítám Heinze Fischera se smutkem, protože končí druhé funkční období a v souladu s rakouskou ústavou už nemůže znovu kandidovat, i když bych si to velice přál. Ale vždy bude v ČR vítán jako její dobrý přítel,“ říkal Zeman na tiskovce.

S Fischerem se znají prý 28 let, možná více. "Myslím si, že i těch 21 dělových salv, které byly vypáleny na počest prezidenta Fischera, svědčí o nikoli dobrých, ale skvělých vztazích mezi námi," podotkl Zeman.

„Kdyb to bylo možné, tak bych dokonce kandidoval potřetí,“ přiznal Fischer a Zemanovi doporučil, aby i on kandidoval na prezidenta podruhé. „Pokud je to jeho soukromá vůle a pokud má preference, které jsem si i já musel obstarat. Preference a přízeň své manželky, to je také důležitý předpoklad,“ poznamenal Fischer.

zdenekk_ ( 11. dubna 2016 21:28 )

reive ( 11. dubna 2016 20:08 )

já si myslím, že mě čundráku, klonuješ

krdassaneda ( 11. dubna 2016 19:11 )

Neví, co jsou to samohlásky.

krdassaneda ( 11. dubna 2016 19:08 )

Jistě, nevím, proč šmudlové vyvádějí.

reiva ( 11. dubna 2016 18:57 )

Já si také myslím, že je to v naprostém pořádku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa