Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman nachystal show pro Rakousko: Děla, historická smlouva i Masarykův vlak

Autor: ČTK, ula - 
11. dubna 2016
05:01

Prezident Miloš Zeman se chce po velkolepé návštěvě z Číny znovu ukázat jako pozorný hostitel. Do České republiky v pondělí dorazí rakouský prezident Heinz Fischer s chotí Margit. Do Prahy přicestuje netradičně vlakem a za Zemanem do Lán bude pokračovat historickými vozy, které používali českoslovenští prezidenti za první republiky. Státníci si také prohlédnou historickou smlouvu, kterou v roce 1921 sepsali jejich předchůdci.

Do Stochova dorazí vlak s prezidentem Rakouska chvíli před 13. hodinou. Na nástupišti Fischera uvítá jeho český protějšek, nastoupena také bude čestná jednotka v legionářských uniformách. Ta má připomenout státní návštěvu rakouského prezidenta Michaela Hainische v roce 1921, kterého tehdy na stejném nádraží uvítal první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. A také podpis první smlouvy o spolupráci mezi Československem a Rakouskou republikou ze stejného roku.

Mluvčí prezidentka Jiří Ovčáček poznamenal, že půjde o přátelské setkání, protože oba politiky pojí dlouholeté přátelství. Na pražském hlavním nádraží přesedne Fischer do vlaku, ve kterém budou zapojeny salonní vozy Tomáše Garrigua Masaryka a rakouského arcivévody Františka Ferdinanda d’Este.

Salv se po čínském prezidentovi dočká i ten rakouský

Fischer se Zemanem připomenou setkání své i svých předchůdců odhalením pamětní desky. Poté se přesunou na lánský hřbitov, kde položí věnec na Masarykův hrob, řekl Ovčáček. Na lánském zámku pak bude následovat slavnostní uvítání s vojenskými poctami. Jeho součástí bude i vypálení 21 čestných dělových salv, uvedl Ovčáček na Twitteru.

Podobného uvítání se nedávno dočkal čínský prezident Si Ťin-pching. Předtím několik desetiletí na počest cizího státníka vypáleny nebyly.

Čtěte také: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

První smlouva mezi Rakouskem a Českem

Prezidenti si také prohlédnou výstavu historických fotografií a společných smluv z roku 1921. V první smlouvě je např. uvedeno, „že oba státy se zavazují, že v případě, že by jeden z nich byl napaden a byl nucen se bránit, zachovají neutralitu.“ Stejně tak se oba státy zavázaly, že „nebudou na svém území trpět žádnou politickou nebo vojenskou organizaci, která by byla namířena proti celistvosti a bezpečnosti druhé smluvní strany.“

Ve smlouvě je také uvedeno, že oba státy „neuzavřou s žádným jiným státem dohodu, která by byla v rozporu s dohodou mezi nimi“.

Zeman se s Fisherem i rozloučí

Návštěva Fischera v Česku bude pokračovat i v úterý, kdy se nejprve sejde s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a poté navštíví česko-rakouské podnikatelské fórum. Podle rakouské ambasády Fischer také navštíví Rakouské gymnázium a Národní památník hrdinů heydrichiády, výstavu v Galerii současného umění na Kampě a firmu Reiwag/Komwag v Praze.

Na důkaz přátelských vztahů se podle Ovčáčka Zeman s Fischerem přijede netradičně i rozloučit v úterý odpoledne na pražské hlavní nádraží. Fischer je prezidentem od roku 2004, druhé funkční období mu vyprší letos.

Po kolejích naposledy přijel prezident Mongolska

Cestování prezidentů na státní návštěvy vlakem je v moderní historii neobvyklé. Představitelé cizích států zpravidla do Česka létají. Naposledy po kolejích do Česka dorazil loni v lednu běžnou linkou EuroCity mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž.

Ve vlakové soupravě měl vyhrazen vůz první třídy. Předtím do Prahy přijel třeba král Tonga, ten ale Česko navštívil soukromě. V roce 1984 pak do Prahy z Polska vlakem dorazil severokorejský diktátor Kim Ir-sen, který byl cestováním speciálním vlakem proslaven.

borjar ( 11. dubna 2016 14:04 )

Kavárenští pováleči , darmožrouti a příznivci TOP 09 , jsou již mimo hru !!!

borjar ( 11. dubna 2016 13:59 )

 Pán prezident Zeman je nejlepší ! 72 % národa mu fandí !

byvalyvoIiccssd4 ( 11. dubna 2016 13:09 )

arne127 ( 11. dubna 2016 12:22 )

 Tady je vidět inteligence Českých diskutérů.Tyto diskutéři zde je většinou obyčejný Český póvl.Inu jací rodiče takové potomci.

zdenekk-vegeta ( 11. dubna 2016 10:58 )

I s červenýma trenkama.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa