Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Muž trpěl za Klausovu petici proti migrantům. Případ už řeší Šabatová

Autor: mts, vr - 
13. prosince 2015
13:30

Nabízet k podpisu petici proti imigraci a kvótám, kterou připravil bývalý prezident Václav Klaus, může mít těžké následky. Své o tom ví Jan Zouplna (51), který svůj případ popsal pro Blesk. Listinu na recepci jedné firmy v centru Prahy nabízel k podpisu kolegům, v práci ho nejdřív přeřadili na jiné místo, aby po zdravotních komplikacích nakonec sám skončil. Případem se už zabývá ombudsmanka Anna Šabatová.

Muž pracoval jako recepční firmy Reiwag v domě na Starém Městě v Praze. Na totožné adrese sídlí i realitní kancelář Real Treuhand, se kterou má Reiwag smlouvu o spolupráci. A právě jejím zaměstnancům se nelíbilo, že Zouplna vyzývá kolegy, aby petici podepsali.

Vystavenou ji měl proto, že podle něj by lidé v tak napjatém období měli stát při sobě, stejně jako třeba v roce 1938. I když petici nakonec schoval, realitní kancelář vznesla požadavek, aby firma Reiwag svého recepčního přeřadila.

Firma mu nabídla práci v recepci nemocnice na Malvazinkách. Jenže tam si muž podle svých slov pohoršil a ve čtvrtek navíc místo sám opustil.

„Přeřadili mě do budovy, kde jsem jakožto ostraha chodil několikrát za noc jedenáct poschodí nahoru i dolu a navíc musel všechna podlaží projít z jednoho konce na druhý. Navíc mi až na dvě výjimky jako jedinému napsali jen noční služby,“ popsal Zouplna Blesku.

„Po dvou dnech mě chytla páteř a musel jsem k lékařce. Neschopenku jsem nechtěl, to není trvalé řešení, tak jsem 10. prosince rozvázal pracovní poměr k 16. prosinci a vybral si zbytek dovolené,“ uvedl muž. Postěžoval si i u Václava Klause. Ten napsal ombudsmance Anně Šabatové.

Co na to právník?

Advokát Roman Moussawi specializující se na pracovní právo tvrdí, že pokud by se případ dostal k soudu, šlo by o nesmírně komplikované posuzování. Jelikož má Zouplna v pracovní smlouvě jako místo výkonu práce vymezenu celou Prahu, může jej zaměstnavatel přesunout, kam se mu zlíbí, bez vysvětlení.

„Kdyby se ale prokázalo, že je důvodem opravdu politický názor, šlo by o klasickou diskriminaci,“ řekl Blesku. Dopis od zaměstnavatele, který má Zouplna v rukou, toto naznačuje. Soud by však mohl případ uzavřít s tím, že Zouplna projevoval politický názor v pracovní době, což může omezovat jeho pracovní výkon. V tom případě by nešlo o obsah petice. „Je to rozdíl oproti tomu, kdy mě uvidí šéf po pracovní době s transparentem a až pak mě potrestá,“ míní Moussawi.

Video se připravuje ...
Další videa