Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Česko může na hranice poslat 2600 vojáků. V Německu navrhují zavedení hraničních kontrol

Kvůli uprchlické krizi v Německu volají po zavedení hraničních kontrol
Kvůli uprchlické krizi v Německu volají po zavedení hraničních kontrol  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
12. srpna 2015
14:16

V souvislosti s uprchlickou krizí se v řadě států objevily plány, jak ochránit své hranice. Maďarská zeď vyvolala řadu kontroverzí, v Česku pak prezident Zeman spustil debatu o tom, kolik vojáků by případně mohlo bránit české hranice se zbraní v ruce. Tvrdil, že 1500, nyní se objevilo nové číslo – 2600 vojáků. To v Německu se pro změnu snaží prosadit znovuzavedení hraničních kontrol.

Miloš Zeman o vojácích na hranicích mluvil ve 3. díle pořadu S prezidentem v Lánech na Blesk TV. „Setkal jsem se také s náčelníkem generálního štábu, generálem Bečvářem, který mě informoval, že armáda je připravena poslat na hranice asi patnáct set vojáků,“ uvedl prezident na začátku srpna.

Ve středu se však objevila jiná informace. Podle České televize by armáda v případě krizové situace mohla k ostraze hranic vyslat až 2600 vojáků. ČT se přitom odvolává na materiál ministerstva obrany, dodává však, že by takový počet vojáků na hranicích narušil plnění jiných závazků armády.

Česká armáda totiž v současnosti disponuje zhruba 21 tisíci vojáky. Nasazení armády na hranicích je však až krajní možností, uprchlickou krizi se nyní státní špičky snaží řešit jinak – v pohotovosti je především policie, která provádí kontroly a zadržené nelegální imigranty směruje do zařízení k tomu určených. Např. do Bělé pod Bezdězem, Zastávky u Brna a dalších záchytných táborů.

Jedná se o opatření 1. stupně, nasazení armády je až 3. stupeň případných opatření. Zeman však o důslednější ochraně českých hranic mluvil i včera se šéfy Sněmovny a Senátu Hamáčkem a Štěchem při setkání v Lánech. Milan Štěch přitom hovořil i o možnosti posílit ochranu českých hranic např. formou mimořádných cvičení armády.

Německo: Politici navrhují opět hraniční kontroly

Jak prezident Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech upozornil: „Nechť se EU brání na svých vnějších hranicích.“ A tak Maďaři postavili plot proti nelegálním imigrantům. Jiné kroky v obraně před nelegálními uprchlíky však zvažují naši západní sousedi. Nefiguruje v nich armáda, ale pohraničníci.

Němečtí politici v Sasku totiž navrhují jiný postup – znovuzavedení hraničních kontrol! Hrozí rozpad schengenského systému, který zaručuje volný pobyt obyvatel EU po většině evropských zemí? 

Po obnovení hraničních kontrol volá část politiků, ke kterým se přidala nyní i CDU (Křesťanskodemokratická unie). Považují je za nutný krok v nastalé situaci, kdy se státům na hranicích EU nedaří bránit přívalu nelegálních imigrantů a ti pak míří dál do Evropy. „V současné situaci bychom měli vytvořit kontrolní stanoviště v bezprostřední blízkosti hranic i v jejich širším okolí. Podle mě by to umožnilo, abychom zadrželi nelegální imigranty,“ řekl rozhlasové stanici MDR poslanec za CDU a stranický expert Christian Hartmann.

Proti zavedení hraničních kontrol se však staví německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. Alespoň prozatím. Německo přitom patří mezi evropské země, které nejvíc přitahují uprchlíky. Navíc zde žádají o azyl – na rozdíl od Česka, které uprchlíci berou jen jako přestupní stanici. Za letošní rok Němci odhadují minimálně půl milionu žadatelů o azyl. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi