Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

2000 uprchlíků zavřeli po zásahu na Kosu na fotbalový stadion. Šoupli tam i matky s dětmi, stěžují si

Autor: simao, ČTK - 
12. srpna 2015
19:37

Na fotbalový stadion na ostrově Kos zavřeli v Řecku uprchlíky, kteří vyrazili protestovat proti nedostatku jídla, ale také proti pomalé práci řeckých úředníků. Demonstrace se vyhrotila, policisté použili hasičáky i obušky. Uprchlíci si poté stěžovali, že pořádkové jednotky neušetřily ani matky s dětmi.

„Je to poprvé, co jsme něco takového v Řecku viděli – lidé byli zamčení uvnitř stadionu a hlídáni pořádkovými jednotkami policie. Mluvíme ale také o matkách s dětmi a starších lidech. Byli tam zamčeni mnoho hodin na ostrém sluníčku,“ popsala britskému The Guardian Julia Kourafa z Lékařů bez hranic.

Na tvrdý postup policistů si stěžovali i samotní uprchlíci. Mnoho z nich navíc strávilo na stadionu noc. celkem bylo prý nahnáno na stadion dle odhadů 1500 až 2000 uprchlíků. Uváděli, že na některé z nich padaly mdloby, nejdéle tam lidé strávili až 18 hodin. Jeden z uprchlíků dostal epileptický záchvat. „Přijímali jsme lidi v bezvědomí z oblasti hřiště, které odtud vynášeli jejich přátelé a rodiny, každých 15 minut. Je to absolutně mimo kontrolu. Nikdo nechápe smysl toho opatření, jestli to tedy nějaký smysl má,“ dodala Constance Theisen taktéž z Lékařů bez hranic.

K zavření uprchlíků za mříže stadionu přistoupily pořádkové jednotky poté, co na Kosu vyrazili uprchlíci do ulic a protestovali proti nedostatku jídla, zoufalým poměrům v utečeneckých táborech, ale i údajně pomalé práci řeckých úřadů. Situace se však stala brzy těžko zvladatelnou, uprchlíci zablokovali hlavní pobřežní komunikaci a policisté vytáhli na běžence hasičské přístroje i obušky.

Na ostrov Kos přitom i dnes připlula další nejméně stovka migrantů. Podle agentury AP se desítky lidí vylodily ze dvou gumových člunů, které přistály poblíž letoviska Psalidi. Dalších 50 uprchlíků přivezla na ostrov italská loď, která hlídkuje ve vodách Středozemního moře v rámci mise evropské agentury Frontex.

Kos, který je oblíbeným cílem turistů, se v poslední době potýká s obrovským nárůstem počtu uprchlíků, kteří k jeho břehům připlouvají z jen několik desítek kilometrů vzdáleného Turecka. Během července jich bylo přes 7000. Starosta Jorgos Kyritsis už připustil, že místní úřady, včetně policie a pobřežní hlídky, si nejsou schopné s přílivem běženců poradit. Na ostrov proto míří policejní posily.

Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic pak situaci na Kosu kritizuje delší dobu. Také podle ní úřady jednají na ostrově jen velmi pomalu a část uprchlíků musí nocovat pod širým nebem bez přístupu k vodě či toaletám. „Vývoj situace na Kosu nás hluboce znepokojuje. Dřívější nečinnost se teď proměňuje ve špatné zacházení s lidmi. Policie začíná používat čím dál větší sílu proti těmto zranitelným skupinám, z nichž většinu... tvoří uprchlíci před válkou v Sýrii a Afghánistánu,“ uvedl v prohlášení operační ředitel Lékařů bez hranic Brice de le Vingne.

Do Řecka od začátku roku dorazilo přes 125 000 uprchlíků, což je o 750 procent více než ve stejném období loňského roku. Největší tlak zažívají zejména ostrovy v Egejském moři, jako jsou právě Kos nebo Chios, Agathonisi, Samos a Lesbos. Řecký premiér Alexis Tsipras proto minulý týden vyzval Evropskou unii, aby s jeho zemí, která řeší hlubokou ekonomickou krizi, projevila větší solidaritu.

hejhej ( 14. srpna 2015 10:01 )

mandat: Tam, kde Blesk očekává převážně negativní reakci, v rámci demokracie svobody slova a názorů diskuzi neotevře. Pokud naši kdysi emigrovali, tak z rozvahou, s doklady, se znalostí řemesla nebo oboru, s jedním, nanejvýš dvěma dětmi a nikdy ne do Afriky. Tito uprchlíci připlují, tady nás máte a starejte se. Oni to pak oplatí svým odporným muslimským násilnickým vyznáním.

kostas64 ( 14. srpna 2015 09:16 )

hlavní problém je ,ten že ti co tuto humanitární katastrofu způsoboli se o ni nezajímají , USA a jejich nohsledi mezi něž patří i ČR udělali z arabskoafického světa spálenou zemi ,nejdříve si vymysleli kuvajt a vzali iráku část ropných vrtů,potom irák rozmlátili úplně ,odstranili sice sádáma s kadáfím ,ale tím tam vznikl chaos totální,islámský stát rozkvetl naplno ,takže já bych ty lidi až plošně neurážel minimálně část z nich jsou obětmi "západní politiky "

mandat ( 14. srpna 2015 08:06 )

Vzdyt tam delaji bordel.Nalezou do cizi zeme bez dokladu,tororizuji obyvatelstvo a kladou si podminky.Rekove by je meli poslat zpet.Tohle jsou ekonomicky utecenci.Niceho si nevazi,jsou agresivni.A ted ta zprava, ze se nasla rodina ze Syrie s 11 detma.Tady mate ukazku,co vas ceka.Kdo je bude zivit ?????????????Nebo se domnivate, ze otec bude schopen zivit sve deti ? a to kazdy rok pribude dalsi dite.A kdyz jich budete mit 5 000,tak si spocitejte,kolik jich bude za 10 let.A ten clanek ceskeho emigranta, ze Cesi take utikali.Cesi se nemnozi jak mysi,nemaji ilsam a vetsinou v cizine makali.Tahle banda rozhodne makat nebude.Staci se podivat do Franci,Nemecka a anglie.kolik arabu tam maka a kolik jich parazituje.

hejhej ( 13. srpna 2015 19:13 )

No a co?? To je měli ubytovat v hotelu?? Uprchlíci nemají mmyslící mozky, nedochází jim, že tak velké množství Evropa neuživí. Navíc kdo je zvědavý, až na pár vyjímek, na jejich násilnické náboženství, jejich zvyky 5x denně třískat hlavou o zem a vzývat Alláha a dívat se na zahalené ženské v hadrech.

brunos ( 13. srpna 2015 17:45 )

 Ještě slzný plyn by potřebovali pakáž hnusná !

Zobrazit celou diskusi