Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Uprchlíci na Kosu se bouří: Chceme jíst, chceme doklady! Policie na ně vytáhla hasičáky

Autor: ČTK - 
11. srpna 2015
13:05

Řecký ostrov Kos dál čelí návalu uprchlíků, nyní pak již i jejich vzpourám. Několik stovek běženců se rozhodlo vyrazit protestovat do ulic kvůli hladu a dokladům, které jim byly zabaveny, případně nebyly vystaveny. Proti demonstrantům vytáhli policisté hasičáky a obušky. 

Na řeckém ostrově Kos houstne atmosféra. Několik stovek uprchlíků tam zablokovalo hlavní pobřežní silnici na protest proti pomalé administrativě. Policisté zasahovali proti demonstrujícím hasicími přístroji a obušky a několik stovek lidí uprchlo v panice.

Ke Kosu připlouvají gumové čluny, na nichž z Turecka denně dorazí několik set lidí. Jde hlavně o běžence ze Sýrie a Afghánistánu. Řecké úřady se snaží je zaregistrovat a poskytnout jim přístřeší a jídlo.

Na Kosu, který je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací, běženci kempují v parcích a na náměstích. Pro registraci byl vyčleněn stadion, před nímž se tísní dav asi 1500 lidí. Nepočetní policisté se snažili udržet mezi tlačícími se lidmi pořádek hasicími přístroji i obušky, takže se několik set vyděšených uprchlíků dalo na útěk.

Další skupina zablokovala pobřežní silnici na protest proti pomalé registraci. „Chceme doklady, chceme jíst,“ volali. Podobné napětí panuje na mnoha dalších řeckých ostrovech, které bojují s množstvím uprchlíků.

Pobřežní stráž dnes oznámila, že od pondělku musela při sedmi oddělených akcích poskytnout pomoc 329 uprchlíkům u břehů ostrovů Kos a Lesbos. K řeckým ostrovům od začátku roku dorazilo na 124 000 uprchlíků, což je 750 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. V pondělí řecká policie oznámila, že kvůli nelegálnímu vstupu nebo nelegálnímu pobytu bylo zadrženo přes 156 000 běženců.

hejhej ( 11. srpna 2015 14:48 )

pokr. vás přijala. Je otázkou, jak dlouho příspěvek zůstane , kdy zapracuje cenzor podle české demokracie - svobodě slova a projevu.

hejhej ( 11. srpna 2015 14:45 )

Celý svět potřebuje takového vůdce! Předseda vlády Kevin Rudd - Austrálie Muslimové, kteří chtějí žít podle islámského práva Sharia, byli ve středu vyzváni, aby opustili Austrálii, čímž se vláda zaměřila na radikály ve snaze odvrátit možné teroristické útoky. Rudd sám pak rozhněval některé australské muslimy prohlášením, že podporoval špionážní agentury ve sledování národních menšin. Cituji: „Přistěhovalci, ne Australané, se musí přizpůsobit. Přijměte to, nebo odejděte. Jsem unavený obavami tohoto národa u toho, zda nejsme ohroženi nějakými jedinci či jejich kulturou. Od teroristického útoku na Bali jsme u většiny Australanů zaznamenali nárůst vlastenectví.“ Naše kultura se vyvíjela během více než dvou století bojů, pokoušení a vítězství milionů mužů a žen, jež usilovali o svobodu. Mluvíme převážně anglicky, ne španělsky, libanonsky, arabsky, čínsky, japonsky, rusky, nebo jakkoli jinak. Tudíž, pokud se chcete stát součástí naší společnosti, naučte se jazyk! Většina Australanů věří v Boha. Není to žádný politický pravicový nátlak, ale prostý fakt, neboť právě křesťanští muži a ženy založili tento stát na křesťanských principech, což je jasně zdokumentováno. A je jistě vhodné, aby to bylo vyobrazeno na stěnách našich škol. Pokud vás bůh obtěžuje, navrhuji vám, abyste uvažovali o jiné části světa jako svém domově, neboť Bůh je součástí naší kultury. Vaši víru můžeme akceptovat, a nebudeme se ptát proč. Vše, co žádáme, je aby jste vy akceptovali tu naši a žili s námi v souladu a pokojném soužití. Tohle je naše země, naše půda a náš způsob života a dáme vám veškerou příležitost k tomu, abyste toho všeho mohli užívat. Ale jakmile jste si začali stěžovat, naříkat a remcat o naší vlajce, našich závazcích, naší křesťanské víře nebo našem způsobu života, velmi Vám doporučuji využít další přednosti naší skvělé australské svobody - právo odejít. Pokud jste nešťastní, odejděte. Nenutili jsme vás sem přijít. Požádali jste, abyste tu mohli být. Tak přijměte zemi, která

prycsnima ( 11. srpna 2015 14:13 )

 Nejvíc bude vydělávat herec Till Schweiger (4% muž..) koupil kasárna.ročně mu to vynese 5 milonů EUR.od státu.Německo chce nabídnout 20 EUR na den tomu kdo vezme imigranty na ubytování.takže už díky vychcánkům je už brzy bude mít každý za sousedy.

meithl ( 11. srpna 2015 14:10 )

voghte docela dobrý, kdo je J. Kobza? Ale než ten penězovod vyschne, máme jich tu víc než nás.. Moc se nepřepínej, už diskuze není

meithl ( 11. srpna 2015 14:07 )

....

Zobrazit celou diskusi