Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Sněmovna schválila rozpočet. Babiš chválil růst, Kalousek kritizoval úředníky

Autor: val, kal - 
9. prosince 2015
17:55

Poslanci ve středu schválili státní rozpočet na rok 2016. Počítá se 70miliardovým schodkem a s výdaji ve výši 1,25 bilionu korun. Na klíčovém zákonu tak zbývá jen podpis prezidenta Miloše Zemana. Zatímco vláda návrh hájila jako prorůstový, podle opozice není odpovědný a neinvestuje se tam, kde by se mělo. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek kritizoval kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD), že přibírá příliš státních úředníků. Kdo všechno dostal na poslední chvíli peníze navíc?

Pro bylo 104 poslanců z 200členné sněmovny – zákonodárce vládních uskupení ČSSD, ANO a KDU-ČSL doplnil Jiří Štětina z klubu Úsvit a nezařazený Karel Pražák. Všichni přítomní poslanci TOP 09, ODS i KSČM byli všichni proti.

Babiš: Už je trochu líp

„Chtěl bych konstatovat, že České republice se daří. Samozřejmě můžeme polemizovat, koho je to zásluha. Byla tu taková mantra, že rosteme podle Německa. Ono to vypadá, že teď rosteme třikrát rychleji než Německo,“ uvedl vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

„Česká republika má jeden z nejnižších deficitů v Evropě, máme druhou nejnižší nezaměstnanost. Za rok nám ubylo 88 000 nezaměstnaných. Snižujeme deficit, máme jeden z nejnižších deficitů, máme jedno z nejmenších zadlužení v Evropské unii,“ zmínil Babiš. Po schválení návrh konstatoval, že „už je trochu líp“.

Rozpočet naopak tepal Miroslav Kalousek. „Pro příští rok plánujete přijmout navíc 13,5 tisíc státních zaměstnanců, a když si k tomu připočteme těch letošních zhruba sedm, tak za dva roky tato vláda učinila něco, co nemá precedens v historii pětadvacetiletého rozpočtování svobodné České republiky, že dokážete za dva roky přijmout o 21 tisíc zaměstnanců navíc,“ uvedl.

Podle něj není navrhovaný rozpočet pravdivý v porovnání s argumentací jeho předkladatelů.

„Když si poslechnete pana ministra financí, poslechnete si pana premiéra, tak máte pocit, že ty největší vládní priority jsou investice do infrastruktury, hospodářský růst, rozkvět růžových sadů a zpěv ptactva. Ono to tak ale není, protože hovoří ta čísla,“ řekl s tím, že bezkonkurenční prioritou vlády je zvyšování počtu státních zaměstnanců.

Návrh státního rozpočtu na příští rok je v závěrečném schvalování. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) jej připravil se schodkem 70 miliard korun. Výdaje budou ve výši 1,251 bilionu korun, příjmy by měly dosáhnout 1,181 bilionu korun.

Premiér Bohuslav Sobotka rozpočet hájil jako prorůstový. „Podporuje růst, investice i spotřebu domácností. Je to rozpočet, který i v příštím roce pomůže udržet zaměstnanost a tempo růstu ekonomiky,“ prohlásil.

Spolu s Babišem se ve středu Sobotka shodl na tom, že za určitých podmínek je možné v roce 2018 nebo 2019 dosáhnout vyrovnaného státního rozpočtu.

Jakým změnám v rozpočtu poslanci řekli ano?

  • 200 milionů navíc na financování vysokých škol na vrub obsluhy státního dluhu.
  • 250 milionů navíc na podporu obnovy sportovišť na úkor obsluhy státního dluhu.
  • Přesun 300 milionů z dávek v hmotné nouzi do investic na podporu obnovy majetku nestátních organizací v sociální oblasti.
  • Přesun 200 milionů z dávek pomoci v hmotné nouzi do neinvestičních nedávkových transferů na dotace obcím na sociální pracovníky.
  • Přesun 250 milionů z běžných výdajů do kapitálových výdajů na investice pro jednotky dobrovolných hasičů obcí.
  • Přesun téměř 700 milionů z položky platů zaměstnanců v pracovním poměru do položky platů zaměstnanců na služebních místech.
  • Zvýšení takzvaných chráněných rozpočtových kapitol (Kancelář prezidenta, sněmovna, Senát, Kancelář veřejného ochránce práv, Ústavní soud, Nejvyšší kontrolní úřad) celkem o bezmála čtyři miliardy do fondů kulturních a sociálních potřeb na úkor vládní rozpočtové rezervy.
  • Přesun 520 milionů z aktivní politiky zaměstnanosti na příspěvky na péči na návrh poslance Jana Bartoška (KDU-ČSL).
  • Přesun 600 milionů z dávek v hmotné nouzi do dávek důchodového pojištění na návrh poslance Zdeňka Soukupa (ANO).
  • Přesun 12 milionů z dotací neziskovým organizacím (podpora činnosti záchranných stanic pro handicapované živočichy) na zlepšování stavu přírody a krajiny na návrh poslance Václava Zemka (ČSSD).

A jaké přesuny zákonodárci mimo jiné odmítli?

  • Přidat 245 milionů korun na programy Evropské kosmické agentury, jak chtěla skupina poslanců v čele s Laudátem (TOP 09).
  • Poslankyně za TOP 09 Kovářová (STAN) neprosadila návrh, aby sněmovna přidala ministerstvu kultury 342 milionů korun na dotace na obnovu kulturních památek.
  • Návrh Semelové (KSČM) na rozpočtový přesun 500 milionů korun ministerstvu práce na platy zdravotních sester v sociálních službách.
  • Přesun 24,4 miliardy korun z kapitol ministerstev a z peněz na platy úředníků a na dotace firmám do rezervy, jak navrhovala ODS.
  • Přidat do rozpočtu vnitra pět miliard korun na technickou ochranu hranic a tři miliardy na zřízení pohraničníků, jak navrhoval Černoch z Úsvitu.
  • Poslanci ODS v čele s šéfem Fialou neprosadili v dílčím hlasování návrh, podle kterého by vysoké školy dostaly v rozpočtu další miliardu korun navíc.
  • Obrana nedostane v rozpočtu 2,28 miliardy korun navíc na investice, jak žádal branný výbor i další poslanci.

marais ( 10. prosince 2015 11:00 )

Kalousek má pravdu, rozpočet měl být už dávno vyrovnaný ...jen ministerstva mají prý 40 miliard v rezervách!A K ČEMU? Vyrovnaný rozpočet měli jen komouši a holt "nejste jako oni, že"?

salto ( 10. prosince 2015 10:28 )

Kalous je jako umírající kobyla, kope, kope, kope...

funebrak ( 10. prosince 2015 07:34 )

Kalousek lže jako když Babiš krade.

stanislavhahn ( 10. prosince 2015 07:29 )

Také máš v palici psí exkrement který nemyslí??????????????

gabreta ( 10. prosince 2015 02:21 )

Ty seš holt chudej duchem že? Že dotace dostávají všichni zemědělci v EU, to k tobě asi ještě nedošlo že? Tak že všichni zemědělci a celej potravinářskej průmysl je podle tebe zlodějskej. Hm, silná myšlenka!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa