Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zeman o kauze Olomouc: Volné ruce policii, žádné vměšování politiků

Miloš Zeman okomentoval kauzu kolem exministra Langera a hejtmana Rozbořila.
Miloš Zeman okomentoval kauzu kolem exministra Langera a hejtmana Rozbořila.  (Autor: Blesk, ČTK)
Autor: zst, ČTK - 
16. října 2015
15:38

Kvůli korupční aféře, která se rozpoutala v posledních dnech kolem sociálně demokratického hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila, vyrazil do regionu po návratu z Bruselu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Šéf sociální demokracie trvá na hejtmanově odstoupení, k tomu ho vyzval už dříve. Rozbořil se ale brání a skončit zatím nechce. Rozhodne zřejmě jednání regionální stranické rady.

Šéf ČSSD a premiér Sobotka v Olomouci zopakoval, že obviněný hejtman Rozbořil musí odstoupit. O hejtmanovi bude za účasti Sobotky jednat krajská ČSSD do 17 hodin. „Myslím, že je to poměrně jednoduché řešení a je to řešení, které je nasnadě. Určitě nejsem jediný v sociální demokracii, kdo si myslí, že je potřeba reagovat takovýmto způsobem,“ řekl při příjezdu do Olomouce Sobotka.

Ke kauze se během návštěvy ve Zlínském kraji vyjádřil i prezident Miloš Zeman. „Měli jsme tady jeden precedens. Ten precedens se jmenuje Věra Jourová, která dokonce byla ve vyšetřovací vazbě dlouhou dobu a nakonec se ukázalo, že je nevinná, a stát jí musel vyplatit 3,5 milionu odškodného. Proto bych počkal s hodnocením a neopíral bych se v tom hodnocení o česká média,“ prohlásila opatrně hlava státu.

Na dnešní jednání krajské sociální demokracie se kvůli kauze sjedou vedle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky i další vysocí představitelé strany. Očekávají, že olomoucký hejtman, který čelí obvinění z korupce, na svou funkci rezignuje.

Dorazí například předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Jan Hamáček, šéf poslaneckého klubu strany Roman Sklenák i další členové nejužšího vedení sociální demokracie. I to dokládá význam, který krajskému zasedání vedení největší parlamentní strany přikládá.

Za nejlepší řešení pro pověst strany, která se už chystá na krajské volby v příštím roce, považuje většina členů grémia ČSSD odchod Rozbořila z funkce. Vyslovil se pro něj mimo jiné Hamáček, ministr vnitra a první místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec nebo ministryně práce a místopředsedkyně strany Michaela Marksová.

Pokud by Rozbořil odmítl odejít, je podle některých členů vedení ČSSD ve hře možnost pozastavit mu členství ve straně. „V sociální demokracii platí, což považuji za správné, že když padne obvinění, tak tito lidé opouštějí funkci, aby nepoškozovali sociální demokracii a v tomhle případě také krajský úřad. Pokud by se prokázalo, že nařčení je neoprávněné, tak by se znovu pan hejtman mohl ucházet o důvěru voličů. Věřím, že o dalších krocích rozhodne krajský výkonný výbor ČSSD,“ uvedl sociálnědemokratický předseda Senátu Milan Štěch.

Rada bude jednat i o vyřazení Rozbořila z kandidátky pro krajské volby, které se budou konat příští rok.

Nepleťte se do toho, vzkazuje Zeman politikům

Prezident Miloš Zeman pochváli vyšetřovatele za znalost historie, pochybuje ale, že šlo o kolaboraci. “Vidkun je křestní jméno norského kolaboranta Quislinga, takže policisté alespoň v této situaci projevili zajímavou znalost historie. Nevím ovšem, zda obvinění lidé jsou zrovna obviněni z kolaborace s cizí mocí," řekl k názvu policejní operace Zeman.

„Vyšetřování je pouze na začátku a já bych si nesmírně přál dát volnou ruku žalobcům i policistům a nedat volnou ruku politikům, aby se do této věci jakkoliv vměšovali - ať už tím, že by chtěli obžalované chránit, anebo naopak vymáhat jejich stíhání, jako tomu v některých případech bylo, když se pak ukázalo, že jsou nevinní," dodala hlava státu na závěr své třídenní cesty po Zlínském kraji.

rudyptak48 ( 17. října 2015 11:20 )

rudyptak48 ( 17. října 2015 11:13 )

krakonoši, to je zklamání, v poslední době jsou to sociální demokraté, které někdo přistihl při kradení, buď jsou tak nenažraní, nebo tak neopatrní. V Olomouci navíc vládnou s podporou komunistů, takže se opět vracíme do zlatých časů reálného socialismu. Tys to asi pochytil při studiu večerní univerzitě pro rudé blbce na VUML, tohle byl zas tvůj ústav pro tupé mozky.

vi3ol ( 16. října 2015 22:37 )

Jak mu to rychle ten Ovčáček vyhledal, ale ten překlad googlu je jasný, Q. je zrádce národa, podivné příjmení..myslím, že to bude v budoucnu česky Z.

handgood ( 16. října 2015 21:26 )

ZLATÁ BULA SICILSKÁ Můj otec měl povolání, splnil svému otci přání. Kudy chodil, tudy krad, byl sociální demokrat. Volby, to jsou krásná věc, teď je to pan poslanec. Má však velkou motivaci, živit se jen touhle prací. Zná několik známých frází, voliči se před ním plazí. Vždy je zvolen, zas a zas, když nastane voleb čas. Prožít život ve sněmovně, jeho hlavním krédem je. Jeho syn a jeho vnuci, mají podíl z této moci. Tohle křeslo doživotně, někdo jen tak nezíská. Pro poslance naší doby, je to bula sicilská.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa