Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Premiér si kvůli kauze okolo Langera došlápne na GIBS. Budou padat hlavy?

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
15. října 2015
16:59

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude chtít od šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivana Bílka vysvětlení k olomoucké kauze. GIBS totiž už případ, v němž jsou nyní obviněni čtyři lidé včetně dvou vysoce postavených policistů, dříve vyšetřovala a čelí tak kritice, že ho nedotáhla. O možném odvolání Bílka z čela úřadu dnes v Právu mluvil ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

"Já určitě budu chtít mluvit s panem Bílkem a budu chtít, aby mi vysvětlil tu situaci, ke které došlo v Olomouci," řekl dnes Sobotka novinářům v Bruselu, kde se účastní Evropské rady. "Vzhledem k tomu, že informace, které se objevují, říkají, že v minulosti GIBS tam už prováděl vyšetřování, tak mě bude zajímat, jakým způsobem to vyšetřování dopadlo a jaká je vlastně role GIBS v celé této záležitosti, čili určitě se chci s panem Bílkem sejít a požádat ho o informace k této věci," dodal premiér.

Ministr vnitra Milan Chovanec dnes nechtěl o personálních změnách v GIBS spekulovat, protože jde o nezávislou instituci, která nepodléhá vnitru. "Uvidíme, jestli se prokáže, že ta šetření předtím byla udělána důkladně nebo nebyla. Počkejme si na výsledky šetření," uvedl Chovanec.

Kdo je ve vazbě?

V olomoucké kauze, kterou vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), čelí obvinění z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či z podplácení čtveřice mužů. Tři z nich jsou ve vazbě. Podle informací ČTK jde o šéfa olomouckého odboru hospodářské kriminality Radka Petrůje, náměstka ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karla Kadlece a podnikatele Ivana Kyselého, blízkého přítele Ivana Langera. Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) je jako jediný stíhaný na svobodě.

Právě údajně nadstandardní vazby mezi obviněným policejním náměstkem Kadlecem a podnikatelem Kyselým již před třemi lety na základě anonymu vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Vazby se měly promítnout i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu. Kadlec však tehdy jakékoli pochybení rezolutně odmítl a GIBS případ odložila.

GIBS vznikla k 1. lednu 2012 zákonem o Generální inspekci bezpečnostních sborů. Hlavním předmětem její činnosti je vyhledávat, odhalovat a vyšetřovat skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, jehož pachatelem je policista, celník, příslušník Vězeňské služby, příslušník inspekce anebo zaměstnanci těchto útvarů.

I proto někteří odborníci vyjádřili překvapení nad tím, že olomouckou kauzu aktuálně nešetřil právě GIBS, který je jako útvar nezávislý na ministerstvu vnitra pro takové případy určen. Jedním z hlasitých kritiků je i vicepremiér Babiš. "Jaký je úkol GIBS? Proč to řeší protimafiánský útvar, a ne GIBS? Je to nezvyklá situace," řekl dnes novinářům během návštěvy Olomouckého kraje.

rudyptak48 ( 15. října 2015 18:56 )

ZLATÁ BULA SICILSKÁ Můj otec měl povolání, splnil svému otci přání. Kudy chodil, tudy krad, byl sociální demokrat. Volby, to jsou krásná věc, teď je to pan poslanec. Má však velkou motivaci, živit se jen touhle prací. Zná několik známých frází, voliči se před ním plazí. Vždy je zvolen, zas a zas, když nastane voleb čas. Prožít život ve sněmovně, jeho hlavním krédem je. Jeho syn a jeho vnuci, mají podíl z této moci. Tohle křeslo doživotně, někdo jen tak nezíská. Pro poslance naší doby, je to bula sicilská.

handgood ( 15. října 2015 18:53 )

Největší spravedlivý ze spravedlivých v ČSSD, se zaručeně přičiní, aby olomoucký hejtman Rozbořil byl potrestán. Už to vidím. Vrána k vráně sedá, zloděj na zloděje nedá.. .. dopustit. Nějak nám těch zlodějů v ČSSD přibývá, nebo jsou tak blbí, že se nechají chytit.

mikade ( 15. října 2015 18:40 )

Je mi jedno kdo o šetří, hlavně ať to vyšetří. Ja věak vidět, že je zájem na tom aby to šetřili TI SPRÁVNÍ LIDÉ, kterým to politicky myslí.Mám pravdu Bohušu ...?

rodrigues ( 15. října 2015 18:33 )

Doufám, pane premiére, že padne mnoho hlav...začal bych u vás, přes Kraďouse, Vondru, kolibříka, tuneldědka Vášu, Vlastičku Pandurovou, ... a mnoho a mnoho dalších. Po revoluci vznikla koalice zlodějů v celém politickém spektru a jen málokdo nebyl namočen v těchto lumpárnách. Kéž by jedou vše vyplulo na povrch...všichni bychom padli na zadek, jak moc této zemi ublížili pro svůj prospěch.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa